10 December 2011

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului


Astăzi un fenomen Piaţa Universităţii nu mai pare posibil, oamenii au început să renunţe după ce au văzut că politica nu-i mai bagă deloc în seamă. E drept că astăzi jandarmii nu mai vin cu scutierii...



După cum vedeţi, de data aceasta oamenii stăteau pe trotuar, nu au ocupat piaţa.
Jandarmii i-au împrăştiat în câteva rânduri pe manifestanţi, pe motiv că aceştia nu au primit autorizaţie de la Primărie. Potrivit Realitatea TV, cei circa 10 oameni au fost ridicaţi de peste 30 de jandarmi şi au fost duşi la Secţia 1 de Poliţie.

La rândul lor, protestatarii spun că au depus autorizaţie pentru miting, însă nu au primit niciun răspuns, în termenul legal de 48 de ore.

Tinerii protestează faţă de "atitudinea sfidătoare a celor de la Primăria Capitalei" care nu le-au aprobat mitingul, deşi solicitarea exista încă din 5 decembrie.

Amenzi de 500 de lei

Manifestanţii fac parte din mai multe ONG-uri care militează pentru apărarea drepturilor omului, astăzi fiind Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

"Acţiunea dumnealor nu avea autorizaţie de la Primărie, este ilegală", a spus unul dintre jandarmi. Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, a explicat că este vorba despre un protest al mişcării "Ocupaţi Piaţa Universităţii", şi că oamenii au fost duşi la Poliţie deoarece "au refuzat să se legitimeze".

În jurul orei 14:30, cei zece tineri s-au întors în Piaţa Universităţii, după ce le-a fost aplicată o amendă de 500 de lei, pentru tulburarea liniştii publice. La 14:50, jandarmii i-au împrăştiat din nou pe manifestanţi, de aceasta dată mai puţin violent.

Jandarmeria: Protestul nu a fost autorizat

Protestul organizat astăzi în Piaţa Universităţii de un grup de persoane a fost neautorizat, neavând aprobările legale, iar intervenţia jandarmilor a fost în conformitate cu prevederile legale, informează un comunicat transmis de Jandarmeria Capitalei.

Potrivit sursei citate, echipajele de jandarmi ajunse la faţa locului au adus la cunoştinţa paticipanţilor prevederile legale, însă aceştia au refuzat orice formă de dialog cu forţele de ordine. Ulterior au fost avertizaţi în repetate rânduri şi somaţi că activitatea lor este ilegală, dar fără rezultat. Participanţii au refuzat să se supună prevederilor legii şi să dea datele necesare în vederea stabilirii identităţii lor, fapt pentru care au fost conduşi la sediul secţiei de poliţie competentă teritorial pentru a fi identificaţi şi sancţionaţi conform reglementărilor legale în vigoare.

Totodată, după ce au fost sancţionaţi, iniţiatorii acestui protest au revenit în piaţă, unde au continuat activitatea de protest, fiind necesară din nou intervenţia jandarmilor, precizează comunicatul menţionat.

De asemenea, sursa citată precizează că organizatorii şi participanţii la adunarea publică neautorizată au fost sancţionaţi pentru organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise şi participarea la adunări publice nedeclarate sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii. Amenzile au fost de 1.000 de lei, respectiv 500 de lei.

Persoanele sancţionate nu au fost agresate fizic sau verbal de forţele de ordine, mai subliniază comunicatul Jandarmeriei.

(http://www.evz.ro/detalii/stiri/occupy-piata-universitatii-protest-in-bucuresti-957325.html#ixzz1gAVlyYKF)



(http://webtv.realitatea.net/actual/miscarea-occupy-romania-proteste-in-piata-universitatii)


(http://webtv.realitatea.net/actual/miscarea-occupy-in-piata-universitatii)

6 comments:

nimrod said...

:)

Mai nou, în întreaga lume se poartă manifestaţii soft. De aia nu vin mascaţii. Şpilul e că totul e mai ieftin. Cei dispuşi să se bată cu mascaţii costă mai mult. Oricum, aşa cum spuneam cu ceva timp în urmă, tipul ăsta de acţiune va dispărea imediat ce companiile de telefonie mobilă vor restrânge campaniile de promoţie.

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Şi eu cred la fel. Când telefonia va fi mai scumpă, nu va mai suna nimeni la televiziuni şi la poliţie... nu va mai cunoaşte nimeni că "nu ştiu cine" protestează pe stradă.

Partea proastă este că deja nimeni nu mai ştie art. 30 din constituţie, dar asta nu mai contează.

Vasile, said...

Eu cred ca nu ,

Oamenilor a inceput sa le fie frica !

Art. e30 din Constitutie ce mai conteaza daca jandarmii la comanda in loc sa protejeze contestatarii ii amendeaza!

Bibliotecaru said...

Contează, pentru că este o dovadă a statului totalitar.

Vasile, said...

Ba nu,

Faptul ca acesta Constitutie asa cum e , nu mai este oare nu este indeajuns sa probeze ca statul este deja totalitar?

Seful nostru este calauzit de intelepciunea populara "legile sunt facute ca sa le incalci" si de aici el ca sef al tutitor is aroga dreptul de a incalca legea legilor!

Bibliotecaru said...

Domnule Vasile,
Răspuns

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.