20 December 2011

Lucrurile sunt mai încurcate decât o campanie de (dez)informare


La început cineva a observat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are prin Monitorul Oficial câteva proiecte mai ciudate cum ar fi complexe Aqua Park prin localităţii de sub 10 mii de locuitori...

La Antena 3 l-am văzut pe domnul Niels Schnecker cum se întreba, retoric, despre investiţiile fără încărcare economică. Nu m-am mirat, doamna Udrea este întotdeauna un subiect, şi când face şi când nu face ceva.
În judeţul Vâlcea, la 80 de kilometri după ce se iese de pe DN 7, în dreptul localităţii Brezoi, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului construieşte o pârtie de schi ultramodernă. Proiectul este amplu și presupune o investiţie de peste trei zeci de milioane de euro într-o zonă care, însă, are probleme majore de infrastructură, scrie România Liberă.

Ministerul Elenei Udrea va investi 34 de milioane de euro într-o pârtie de schi lungă de 12 kilometri, dotată cu telegondolă, un telescaun, două teleschiuri, tunuri de zăpadă și o parcare cu 400 de locuri.

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2011/12/20/investitiile-elenei-udrea-o-sa-avem-partie-de-milioane-de-euro-intr-o-zona-fara-infrastructura-122413.jpg

Deşi zona aleasă pentru pârtia de schi (între staţiunile Vidra şi Obârşia Lotrului) este o zonă care oferă peisaje spectaculoase, condiţiile pentru un turism integrat - locuri de cazare, de petrecere a timpului liber, restaurante, baruri, aprovizionare - lipsesc cu desăvârşire.

În documentaţia care a stat la baza deciziei MDRT, primul argument pentru acest proiect este: ”În zonă există aproximativ 2500 de locuri de cazare, iar realizarea investiţiei va reuşi să genereze un trafic de turişti absolut necesar pentru ocuparea acestora”. În realitate, cel mai apropiat magazin este la o distanţă de cinci kilometri.

În ceea ce priveşte cazarea, lucrurile stau şi mai rău. Cel mai apropiat punct este în staţiunea Vidra, unde singurele locuri de cazare sunt patru vile, care însumează 100 de paturi.

Investitorii, care ar putea dezvolta infrastructura turistică în zonă, sunt ţinuţi departe de staţiunea Vidra deoarece terenurile sunt obiect de litigiu, fiind date în folosinţă gratuită Uniunii Generale a Sindicatelor din România.

Accesul la pârtia de schi este, de asemenea, defectuos. MDRT susţine că pârtia va fi deservită de o reţea bună de drumuri naţionale, indicând Transalpina drept cea mai bună cale de acces, însă acest drum este închis pe timp de iarnă. Căile reale de acces sunt dinspre Vâlcea (100 kilometri) prin Brezoi sau dinspre Petroşani (40 de kilometri).
(http://www.antena3.ro/romania/mdrt-investeste-milioane-de-euro-intr-o-partie-de-schi-aflata-intr-o-zona-fara-infrastructura-148647.html)
Iată însă că s-a întâmplat altceva, mult mai interesant decât nişte investiţii ce nu par să aibă încărcare economică suficientă pentru a fi profitabile... (desigur, gradul de încărcare nu e obligatoriu să vină din partea locuitorilor, poate veni şi pe urmă, odată cu turiştii). Ei bine, purtătorul de cuvânt al MDRT, dl. Bogdan Oprea spune că în Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial sunt trecute toate cererile şi, pe parcurs, ele sunt verificate şi alese...

Domnul Niels Schnecker tot întreba de un aqua park din nu ştiu ce comună... Cum nu am reţinut comuna, am cautat şi eu o comună cu proiect de aqua park (câte comune sunt în România care să dorească un aqua park) şi am găsit... Comuna Alexandru cel Bun. O fi comuna în discuţie, nu o fi comuna în discuţie... Dacă cumva greşesc, să mă iertaţi.

Avem aşa:
COMPLEX DE RECREERE şi TRATAMENTE “AQUA PARK” în COMUNA ALEXANDRU CEL BUN, JUDETUL NEAMT”.

vezi proiect

Lucrări prevăzute: Realizarea unui spaţiu acoperit de cca. 4500 mp în care se prevăd diferite bazine cu apă caldă, bazine pentru tratamente (inclusiv copii şi persoane cu handicap), trambuline, tobogane cu apă etc.; complexul va deservi un număr de cca. 1000 de persoane.

Paşi parcurşi: studiu de prefezabilitate în derulare (planuri generale şi caietul de sarcini pentru pregătirea licitaţiei pentru consultanta).


(http://www.primariaalexandrucelbun.ro/proiecte.html)

Aici nu prea se vede cât de ambiţios este domnul primar Rotaru şi arhitectul Săvescu, şeful proiectului... Intraţi însă pe link-ul de mai sus al proiectului şi veţi vede teren de fotbal, de handbal cred (asta pentru că pare mai mare decât cel de fotbal...), şi de baschet... Motel...

Mie îmi place acest proiect şi, dat fiind că este aproape de Piatra-Neamţ, s-ar putea să aibă şi gradul de încărcare necesar. Chiar m-aş bucura ca acest proiect să reuşească. Ceea ce mă îngrijorează pe mine însă este că se dă o Hotărâre de Guvern cu proiectele şi abia apoi se stabileşte ce şi cum. Este anormal.

9 comments:

balbeck said...

Nasol...si cam mulya risipa.E criza totusi.

Bibliotecaru said...

Da, criză mai ales în stomacurile poporului...

Vasile, said...

Criza platita din buzurul cetatenilor ai acelor contribuabili care si-au platit datoriile catre stat fara ca sa primesca minimul normal in mod direct din buzunarul pensionarilor in marea lor majoritate contribuabili de peste 45 de ani la bugetul asigurarilor sociale!

Bibliotecaru said...

Faptul că cetăţeanul plăteşte un serviciu care nu i se prestează, dacă ar fi la privat, ar putea conduce la puşcăria datornicilor pentru patron... politicienii însă nu păţesc nici măcar o palmă peste ceafă. Mi-aş dori ca măcar cetăţenii să-i privească cu dispreţ atunci când îi văd pe stradă, dar nici măcar asta nu se întâmplă.

nimrod said...

Biblio,

:) Am fost în dimineaţa asta prin piaţă.Pe-aici nu-i nici o criză. Concitadinii mei cumpără carne cu sacul şi se bat pe brazii de o sută de coco... Abia te poţi apropia. Eu cred că tema asta a crizei la români ar trebui nuanţată. Poate judeţele din sud să aibă vreo problemă... că, n'aşa, doar de ele e vorba pe la televiziuni... :) România profundă n-are treabă cu criza, Biblio! Trust me!

Vasile, said...

Colegul este oripilat mai mult de afluenta cumparatorilor care mascheaza intradevar vizibil o criza oblindita si material.

Ar fi doua sau mai multe comentarii!

Aceiasi oameni care cumpara carne proaspata de porc de parca ar veni sfirsitul lumii nu al anului sunt aceiasi oameni care se inghesuie si la pomana lui Mazare sau Stefan....tot ei sunt
aceia care vor beneficia de serviciile inexistente pentru care platesc sau au contribuit in timp!

Noi romanii avem o problema sau poate nu avem nici nici una in asemenea momente ,avem pielea tabacita noi nu am trait vremuri mai bune ,ne-am indoit ca holda sub vant , noi ne descurcam de fiecare data in detrimentul pierderilor structurale, pe care le acumulam zi de zi!

Bibliotecaru said...

Românii, în timpul războiului, aveau o criză a alimentelor încât oamenii mureau de foame... dar odată morţi familia le făcea pomană cu colaci, colive...

Crăciunul, Paştele, alte sărbători religioase... nu reprezintă aducerea aminte asupra celor sfinte, ci este legat mai mult de ritualul păgân al sacrificării, al petrecerii...

Ce ţăran va duce porcul la abator pentru asomare când tradiţia spune că el trebuie călărit de copii în mijlocul curţii. Ce legătură este între bradul de Crăciun şi naşterea domnului? Doar în Ierusalim nu sunt brazi...

De ce să cumperi şi să "bucătăreşti" 10 kg de produse din carne şi nu, să zicem, un kg cât ar fi normal pentru o familie? Pentru că aşa e tradiţia, să faci piftie, caltaboş, cârnaţi, jumări, ruladă... şi aşa mai departe. Dacă nu ai porc de Crăciun sau miel de Paşte... degeaba e sărbătoare.

Eu nu aş lega deci aviditatea românului de a cheltui în această perioadă de lipsa banilor şi criză.

Vasile, said...

DA sau nu ,..dar ar mai fi ceva!

Este vorba si de o traditie , de ce acceptati altele si nu si pe aceasta? La noi chiar si in afara acestei perioade dar cu precadere acum ,nu ti se ascund bucatele sub pat, si nu ti se cere sa contribui nemteste , pentru ca esti un musafir chiar intempensiv , sau un invitat.

Si su am pregatit mai mult decit am nevoie , dar ma gandesc ca poate vine cineva in vizita si ar fi jignitor sa nu-i ofer cea ce am pregatit pentru Craciun sau Anul Nou!

O parte am sa "instrainez" racitura si toba de exemplu se va duce si la copii, o parte voi organiza alaturi de alte parti o masa la birou si cu toate acestea anumite bucate desi prisosesc imi da siguranta ca la o adica, nu ma fac de ras!

Aici da merg versurile " asa-i romanul..."..

Bibliotecaru said...

Păi da, dar cum toţi fac asta... la toţi le prisoseşte, toţi se chinuiesc să termine mâncarea şi spitalele sunt pline de cei care abuzează de mâncare... şi băutură.

La noi se sărbătoreşte lăsata secului deşi mai nimeni nu ţine post după aceea...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.