14 December 2011

Lipsa reperelor personale


Eu cred că o mare problemă a românilor este lipsa unor repere personale din sfera valorilor ce pot duce România mai departe. Românii nu visează să ajungă ca Mihai Viteazu sau ca Mircea Eliade... românii au modele mai "pământene", ca Gigi Becali, Monica Columbeanu...

Iată de ce am fost plăcut surprins de următoarea ştire:
Ministrul Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a semnat o petiţie ce va fi adresată guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, privind tipărirea primei bancnote româneşti care să cuprindă o personalitate feminină. Iniţiativa aparţine ziaristului Mircea Toma.

Sunt multe exemple de femei care ar putea fi puse pe bancnotă. Eu m-am gândit la Ana Aslan, savantul român care a învins bătrâneţea, prima femeie specialist în geriatrie care a reuşit să înfiinţeze Institutul Ana Aslan de renume mondial, unde s-au tratat atâtea personalităţi. Dacă ne referim la bancnotele de astăzi, poate fi pusă pe cea de 100 de lei", a spus Elena Udrea.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a propus trei variante: Elena Cuza, Regina Elisabeta şi Regina Maria.

http://media.rtv.net/image/201112/w620/udrea_90989900.jpg

"Vitoria Lipan e o idee minunată, superbă, dar nu este realistă. Nu cunosc cazuri în care să se pună un personaj de roman pe o bancnotă. Ar fi foarte frumos, poate o premieră, dar cred că cel mai semnificativ ar fi să o punem pe Zoe Trahanache", a glumit Paleologu. El s-a arătat convins că, odată cu trecerea la euro, figura unei femei ar putea ajunge pe o bancnotă.
(http://www.rtv.net/elena-udrea-o-vrea-pe-ana-aslan-tiparita-pe-bancnota-de-100-de-lei_7155.html)
Românii ar vrea, dar încă nu pot.

Uneori lipsa modelelor, implicit confuzia definirii acelui "ce vrei de la viaţă" care este important pentru noi toţi, poate duce la tragedii extreme. Este important de stabilit care este ţinta pentru că funcţie de acest obiectiv toată viaţa va deveni un loz câştigător sau un fel de "continuă senzaţie de ratare":
O tânără de 19 ani care s-a aruncat de la etajul al optulea al unui bloc din Cluj-Napoca a murit, miercuri dimineaţă, la spital, din cauza traumatismelor multiple suferite în urma căzăturii, ea numărându-se printre elevii clujeni care au obţinut, în această vară, media 10 la examenul de bacalaureat.

Directorul Colegiului Naţional "George Coşbuc", Lucian Popescu, a declarat, corespondentului Mediafax, că tânăra, Iulia Plăian, a studiat la acest colegiu.

"Este o mare tragedie. Iulia a fost un elev de excepţie, un copil excepţional. Nu a dat semne că ar fi avut probleme de natură psihică. A participat şi la deschiderea anului şcolar, unde a ţinut un discurs", a spus Popescu.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9059627/1/2839723-mediafax-foto-andreea-balaurea.jpg?width=630

Iulia Plăian s-a numărat printre cei opt elevi clujeni care au obţinut media 10 la bacalaureat în vara acestui an.

"Nu cred că a fost un examen mai greu sau mai uşor ca în alţi ani. A fost de nivel mediu. Am dat Bac-ul din română, germană, matematică şi fizică. Nu mă aşteptam să iau aşa note mari, sincer. Nu am luat nicio oră de meditaţie. Cred că cine învaţă constant în timpul anului, cine îşi dă interesul are şi rezultate. Şi profesorii contează foarte mult", declara, în vară, corespondentului Mediafax, Iulia Plăian.

Fata susţinea că nu a pornit cu ideea de a lua zece la bacalaureat, nu a învăţat în fiecare zi, dar a studiat constant în timpul anului.

http://media.rtv.net/image/201112/w620/ambulanta_mediafax_foto_liviu_chirica_21384000.jpg

(http://www.gandul.info/news/o-tanara-de-19-ani-care-a-luat-nota-10-la-bac-s-a-sinucis-la-cluj-9059627 http://www.rtv.net/tragedie-eleva-de-10-la-bac-din-cluj-napoca-s-a-aruncat-de-la-etajul-opt_7105.html)
La vârful ţări lucrurile se traduc într-o continuă bălăcăreală murdară.
Liderii USL, la Cotroceni
Liderii USL, la Cotroceni

La finalul consultărilor dintre Traian Băsescu şi liderii USL, Victor Ponta a declarat că preşedintele a fost "mai grosolan ca de obicei".

"Eu vreau să fiu corect, chiar dacă domnul Băsescu azi a fost chiar mai grosolan şi mai, cum să spun, mai iresponsabil decât e de obicei. Asta a fost impresia mea, dar eu sunt corect chiar şi cu cei incorecţi. El a spus că este de acord cu propunerile noastre, dar trebuie discutat şi cu partidele din coaliţia de guvernare. Ne-a spus că nu poate să-l demită pe premierul Boc, că nu-i permite Constituţia, în stilul domniei sale, că dacă-i dăm noi un decret, o va face", a spus Ponta.

Liderul PSD a arătat că impresia lui, după discuţiile cu şeful statului, a fost aceea că Traian Băsescu este un preşedinte care nu are chef de dialog.

"De la început... Nu-mi place să stau să povestesc. (...) Eu am mai fost la consultări cu domnia sa. E un preşedinte obosit, nervos, plictisit. Cred că nu avea niciun chef de dialog cu nimeni, nu doar cu noi. Am avut şi un schimb de replici neplăcute", a precizat Ponta.

Din culisele întîlnirii

Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, Traian Băsescu nu ar fi dat mâna cu liderii USL la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, iar discuţiile au fost tensionate, fiind aruncate acuze de corupţie de ambele părţi.

Astfel, sursele citate au arătat că liderul PNL Crin Antonescu i-ar fi spus lui Traian Băsescu că patronează un sistem corupt, în care toţi sunt corupţi şi fură.

După ce l-a ascultat, Băsescu i-ar fi spus lui Antonescu: "Şi voi sunteţi corupţi!".

"Cine, eu?", ar fi replicat Antonescu, potrivit surselor citate.

"Voi, politicienii", i-a replicat Băsescu, au precizat aceleaşi surse.

Antonescu i-ar fi reproşat preşedintelui Băsescu că i-a pus sub urmărire pe politicienii ce-i sunt incomozi. "Nu maa cheltuiţi bani să ne filaţi". "Nu vă filăm, nu sunteţi aşa de importanţi", i-a replicat Băsescu.

Consultări, la secret

Întîlnirea dintre preşedinte şi liderii Opoziţiei a fost una cu uşile închise.

Presa nu a fost lăsată să intre nici măcar la începutul discuţiilor, pentru a face fotografii şi a lua cadre video, aşa cum s-a procedat până acum la consultările cu partidele politice.

La finalul consultărilor, Crin Antonescu a declarat că decizia ca presa să nu participe a aparţinut "gazdei".

Liberalul a precizat că n-a comentat şi nici n-a întrebat de ce s-a luat o astfel de decizie.

"Îi cer public domnului Antonescu, când va fi preşedinte al României să nu vă mai ţină aşa, la uşă. E o chestie de bun simţ şi de bună creştere, care văd că a dispărut de la Cotroceni", a spus şi Ponta.

Jurnaliştii veniţi să relateze despre eveniment au avut acces doar în curtea interioară a palatului.

(http://www.rtv.net/acuzatii-de-filaj-si-coruptie-la-intalnirea-basescu-usl_7130.html)
Nu încerc să găsesc o vină cuiva, îmi pare însă din ce în ce mai evident faptul că românii au o problemă gravă în ceea ce priveşte concentrarea resurselor astfel încât toată lumea să tragă pe aceiaşi direcţie şi în acelaşi sens. Cu cât tragem mai mult în direcţii diferite, cu atât nu avem nici o şansă. Ce vom face, ne vom sinucide cu toţii şi nu vor rămâne decât cei mai abrutizaţi care nu au astfel de probleme?

Avem nevoie de elite şi de modele.

10 comments:

Vasile, said...

Din pacate sunt prea multe de spus si prea putine de facut!

Dar cu personajul feminin dupa bancnota , eu o propun pe Elena Ceausescu, ar fi cel mai bun remember!

Anonymous said...

Fara sa citesc ce ati scris aici, am postat si eu ceva intr-un spirit oarecum asemanator.
Dupa 50 de ani sub papucii unui cizmar (nationalist macar) si ai unei analfabete de renume mondial, e un progres faptul ca acum ne conduce un marinar iar cealalta Elena are un CV la fel de impresionant ca al defunctei de trista amintire.

Oare soarta le va darui si lor un final identic ori sunt prea bland?

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Cei doi Ceauşescu sunt deja uitaţi, a rămas numai o aură a tinereţii pentru unii.

Dacă arăţi poza Elenei Ceauşescu, sunt convins că nu o va mai recunoaşte nici 10%.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon
Eu încercam să spun că modelele noastre sunt foarte "nealese".

Ana Aslan poate fi un model şi chiar spuneam că este reconfortant că un politician alege un astfel de model. Cu siguranţă că nu la acest model m-aş fi gândit întâi şi întâi. Pentru bancnotă aş fi ales Ecaterina Teodoroiu sau Regina Maria... care ar fi fost personalităţi mai potrivite cu tradiţia "feţelor" de pe bani.

Anonymous said...

Noi chiar vrem modele și elite?
http://dapreutescu.blogspot.com/2011/12/lumea-virtuala.html

Bibliotecaru said...

Nu pot da un răspuns pentru toţi. Pot spune că eu am nevoie de modele. Am avut nevoie de modele de pe vremea când citeam poveşti în care fiul cel mic al Împăratului se bătea cu cei trei balauri şi în învingea. Astăzi nu am cum să nu cred în modelul binelui care înfrânge răul... deşi societatea se încăpăţânează să demonstreze că tocmai invers funcţionează lucrurile.

Vasile, said...

Biblio,
Nu cred ca aveti dreptate pina si "amaratul" ala de europarlamentar european qavea numele bine ingresgat in scoarta, de cealalta parte pina si tiganusii pe strada it trage cite un "romanule ceausescu.."!!

Si apoi noi nici nu avem atatea modele cite de fapt ne-ar trebui la o adica !

Bibliotecaru said...

Nu m-aţi înţeles, nu vorbesc de nume, ci de faţă.

Lumea învăţase feţele celor doi Ceauşeşti după portretele oficiale, binişor retuşate. Eu când am văzut procesul, nu am crezut că sunt ei, credem că sunt dubluri, pentru că păreau caricaturi faţă de ce vedem la TV.

De exemplu:

http://www.hdd.dds.nl/images/geschiedenis_nicolaienelenaceausescu.JPG

Aţi recunoaşte aici personajul?

Vasile, said...

Incercasem un raspuns mai complex dar all gone ashtray , o problema care nu retine mesajul atunci cind clickul este eronat!

Deci rezum toata chestiune succint, din galeria respectiva eu nu retin decit doua figuri,cel putin egalii altora de atunci sau de acum!

Pestinul tragic al unui mare vizionar , intradevar viteaz conducator politic si militar Vlad Tepes , si vizionarul Mihai Viteazul , fara de care aceasta tara nu ari fi avut mostenirea reintregirii neamului!

In rest personaje , oameni inteligenti, prea putini insa pentru ca sa ai de unde sa alegi, oameni pe care ii pot afisa si credita si congolezii, somalezii,adica orice tara africana!

Bibliotecaru said...

Dacă m-ar întreba cineva care este cel mai bun lider al României, aş răspunde imediat Dimitrie Cantemir. Din păcate, Cantemir nu are multe date de bătălii de reţinut aşa că este cam uitat de cartea de istorie cu partea de cultură.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.