13 July 2012

Amintiri din epoca de aur


Agricultura rămâne, după părerea mea, singura soluţie "de urnit economia naţională". Faptul că am ajuns să importăm cea mai mare parte a produselor ce pot fi aştfel născute şi de pământ românesc este, după părerea mea, o crimă în fiinţa naţională. De ce ar fi blestemat acest popor să mănânce mâncarea din mâna altuia?

http://fs69.trilulilu.ro/imgs/Bibliotecaru/evolutia-economico-sociala-a-romaniei_7d6eb8efec7566.jpg?size=original

28 comments:

Robert Horvath said...

BIBLIOTECARUL SALVEAZA NATIUNEA ?
Insfarsit Bibliotecarul spune lucrurilor pe nume
dorind sa devina un salvator al natiei.
A gasit solutia. Agricultira ne va sari din mizerie si
ne va face liberi !
El depaseste chiar pe Ponta. Economia nu exista decat
in mintea domniei sale. Romania este complect dezindustrializata iar agricultura inexistenta,,,,sau pe aproape. Se va ajunge la nivelul lui Ceausescu in anul
2020, 90 % din produsele agricole sunt importate si in curand se va ajunge la .......
La tara nu mai este nimeni,,,,,cu exceptia bunicilor domniei sale.

Bibliotecaru said...

"La ţară" voi fi eu, imediat ce voi avea posibilitatea. Şi când voi fi "la ţară"... voi face şi agricultură... de subzistenţă.

vaisamar said...

o sa manci rame si radacini si iti va da baba de alaturi cu tarnacopu in cap cand ii calci pe terenul ei =))

ZeV said...

vaisamar
Daca nu sunt indiscret, ne relatezi un fapt real, ce te-a avut pe dumneata in prim plan, recte, in calitate de victima ?

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

Întâmplător aţi nimerit pe jumătate, ferma de râme este în centrul micii agriculturi de subzistenţă la care mă refeream. Nu pentru a mânca râmele, evident... ele au alt rol.

Cain said...

E greu, foarte greu.
Ai nevoie de bani ca sa ti o gradina, bani sau munca sa desfunzi locul, bani pentru seminte, bani sau munca pentru plantat, ban pentru ingrasamant, bani pentru pesticide, daca nu dai bani pe erbicide atunci sapi in soare pana iti rupi spatele, bani pentru irigat, si numai daca e vremea buna adica nu sunt inundatii, secete excesive, piatra, vijelii poti sa te bucuri de recolta, care nu e tocmai ecologica, fiindca ai folosit cel putin pesticide.
Nu sunt expert, dar toti stim ca pe vremea lui ceasca, foarte multe terenuri erau irigate, in primul rand, se lucra cu tractoare, si cel mai important lucru... toti taranii erau OBLIGATI sa lucreze la CAP. Din cauza asta o ducea bine agricultura, era organizata, existau utilaje, forta de munca gratis. Cum sa nu fie profitabila.
Mergeti si intrebati orice om mai batran de la tara, va poate spune cum era atunci. Eu eram mic, ma jucam cu sorumea in tara, in timp ce buni lega rosii pe caldura, ca sa isi faca norma. Sau la scos de cartofi dimineata pe frig, sau la sapa porumbilor, sau la scos de sfecla, si la cate si mai cate.
Un lucru e clar, nu se face nimic din agricultura atat timp act nu este organizare. Cel mai simplu e sa se uneasca toti oamenii in asociatii si sa se faca agricultura asa cum trebuie, ca la carte, mecanizat. Pamantul e foarte bun, e nevoie de organizare.

Bibliotecaru said...

@ vaisamar

În ceea ce priveşte rădăcini, în măsura în care vă referiţi la morcovi, păstârnac, ţelină, ridichii, cartofi şi aşa mai departe, cu siguranţă că aveţi dreptate.

ZeV said...

Domnule HORVATH, eu as fi mai circumspect sa duc in derizoriu mesajul domnului Bibliotecar.
Vă reamintesc, una dintre prioritățile majore ale domnului Traian Băsescu, accentuată în ultima dezbatere televizată, la o oră de maximă audiență :
CITEZ (17.11.2009 n.r.)
,,Dar nu se spune: frate, dar industria alimentară? Pentru că producţia agricolă este doar materie primă pentru industria alimentară, pentru creşterea de animale, pentru toate cele. Deci, dacă punem în capul agriculturii sau în prelungirea agriculturii o industrie alimentară pe care s-o amplasăm cu IMM în mediul rural, cu mari unităţi de procesare în mediul urban, noi inversăm raportul. Acum, deşi putem hrăni 80 de milioane de cetăţeni, după potenţialul agricol, după producţia agricolă putem să hrăni cele 22 de milioane de români, iar după nevoia de a asigura alimente importăm 70%. De ce, că nu avem această industrie alimentară!
...fermierul rămâne sărac, pentru că el vinde grâu, carnea… se duce cu porcul viu îndată, vine Crăciunul. Ce ar fi dacă din mediul rural ar pleca produse de carne, salamuri, şuncă, tot ce se face din carne, conserve de carne, ar rămâne plusvaloarea în mediul rural. Aşa, pleacă marfa brută. A dat de mâncare la zece porci un an de zile, ca să-i vândă în viu la oraş. Rămâne tot sărac.
Ia gândiţi-vă la câţi porci am dat noi de mâncare, noi 22 de milioane de români, în politica asta, în 20 de ani? Acum ne înţelegeţi şi pe noi, ca preşedinte, ca om politic? Am trăit sub mult prea mulţi…"
AM INCHEIAT CITATUL
COMENTEZ
Desigur că domnul Traian Băsescu s-a exprimat, în acel moment, ca viitor Prsedinte...sau viitor Prim Ministru ?...Nu mai țin minte...vă las pe domniile voastre să dezlegați cimilitura. ;)
Ce s-a ales de programul....,,prezidențial" și implicit de industrializarea cărnii de porc la producător ?
Nimeni nu știe...probabil, totul s-a blocat la nivelul domnului Emil Boc. Atunci când de la capătul cotrocenist al firului s-a emis cuvântul ,,porc", la celalalt capăt de la palatul Victoria, s-a înțeles cu totul altceva, iar domnul Emil Boc s-a supărat ca....pe sat.
;))

vaisamar said...

@zev : eu sunt baba cu tarnacopu =))

Cain said...

Ideea nu era rea, daca statul nu e capabil sa o puna in aplicare, trebuie pusa de sectorul privat.
Eu cred ca se pot face lucruri mari in mediul rural.

Cain said...

@vaisamar

La tara, tarnacopul nu e asa folosit. Tarnacopul e "weapon of choice" pentru Dorel in reclame.
Cel mai des, la tara vezi babe cu sape si furci.

Bibliotecaru said...

@ Cain
Eu nu vorbeam despre agricultura rentabilă, eu vorbeam despre agricultura care îţi permite să-ţi duci zilele de pe o zi pe alta. Există şi soluţii bio mai ieftine.

ZeV said...

..Corect, domnule Cain.
Probabil , exact din acest motiv, distinsul nostru Presedinte va evita, pe cat posibil, mediul rural, in timpul camapaniei sale electorale.
;)

Cain said...

@Bibliotecarul
Da, ma refeream la gradinarit. Ca sa traiesti de pe o zi pe alta, ai nevoie si de ceva banuti. Banuti pe care esti nevoit sa ii faci de undeva, daca ii faci din gradinarit, cred ca ai nevoie de o suprafata cultivabila cam de 5-6 ari.

ZeV said...

Nu agricultura de subzistență este problema, aceasta existând de mult.
Scopul este ca țaranul autohton să obțină o plus producție , pe care să o vândă el însuși, sau, prin proprii saă intermediari, angajați.
Ideal ar fi, după părerea mea, preluarea modelului evreiesc și anume, chibuțul.
Unii ar spune că tot CAP se numește. Dar dacă ar analiza mai atent, și-ar da seama că nu este o soluție rea, în condițiile terenului agricol fragmentat.
Cazuri precum Porumboiu (la Vaslui), sau cel din Insula Mare a Brailei nu sunt suficiente pentru schimbarea lui ,,de regulă".

Cain said...

@ZeV
Nu imi place chibutul asa cum e la evrei, sa iti crestii copii in crese... eu as vrea ii stiu cat mai aproape, sa ii formez eu. Numai asa avem diversitate, altfel suntem un fel de drone specializate.
Da, are idei bune chibutul, unele lucruri merita sa fie facute la comun, in special ce e mecanizat, in felul acesta ar creste eficienta.
Nu ne nastem egali, unii sunt mai buni ca altii, unii muncesc mai mult, etc, mi-se pare aiurea ca cei puternici sa ii duca in spate pe cei slabi.
Suna bine ideea de procesare comuna, ceva facut de comunitate pentru oamenii ei. De exemplu, intr-un sat se strang toti oamenii si isi fac un mini centru de prelucrare al laptelui. Vitele sunt crescute toate la comun intr-o ferma tot a satului. Fiecare are vacuta lui, are altcineva grija de ea, laptele se strange si se proceseaza, se vinde.
Toata ferma si centrul de procesare, trebuie sa fie capabile sa se autointretina. Castigul taranilor ar fi sa beneficieze de o parte din produsele facute in comunitate, unde nu sunt bani rulati, aici statul nu castiga. Sa zicem ca pentru o vacuta pe care o ai in ferma primesti saptamanal un credit, niste puncte, cu cate poti sa iti iei lapte sau alte produse lactate.

FRANK ZAPA[KING] said...

Te si miri,cite nazbitii ii umbla biblotecarului prin cap-AL DRACULUI BIBLIOTECAR-acum il minca-n cur de agricultura.
BEYYYYYYY-PINA LA AGRICULTURA OR SA TE MANICE PESEDEII TAI PE PIINE,ZAPACITULE.
Or sa-ti hirbul ala de calculator,o sa-ti stringa degetele la usa si o sa-ti bage un calus in gura,ca sa-ti iasa din cap ideile astea,PROGRESISTE' si de ce nu-O SA TE DEA DE-A DURA PE SCARI,SA VADA CE MAI RAMINE DIN TINE LA SOSIRE.
Crezi ca daca i-ai pupat in cur te iarta?????????????nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu,nuuuuuuuuuuuu
BOLSEVICII INTOTDEAUNA INCEP ,curatenia cu pupincuristii lor.....

ZeV said...

Cain
Dvs spuneti..,,mi-se pare aiurea ca cei puternici sa ii duca in spate pe cei slabi".
Vedeti`domnule CAIN...exact asa gandeste si ZAPA, desi, o spune intr-o modalitate specifica sui generis. ;)
Pe de alta parte, se vede, din formularea domniei voastre, mai mult dect transparent, diferenta de mentalitate intre evrei si romani.
Evreii, pentru ca se ajuta intre ei, nu au cersetori. Evreii, desi detin si indivizi slabi printre ei, per ansamblu, sunt extrem de puternici.
Totul tine de educatie si de organizare, domnule CAIN...intr- structura complexa care implica o comunitate, mai mica, sau mai mare, eventual cat o natiune, si celor slabi li se gaseste ceva de facut.
Chiar si stupul are...trantorii lui, dar asta nu inseamna ca sunt inutili.
;)

Bibliotecaru said...

@ FRANK ZAPA[KING]

Iată cum mă faceţi să laud pe noul ministru al Agriculturii. Poate nu aţi auzit, dar s-a ieftin apa de irigaţii (pe seama ieftinirii curentului electric pentru irigaţii). Pe timp de secetă USL-ul ieftineşte apa. Iată o politică înţeleaptă.

http://www.incomemagazine.ro/articol_79418/energie-mai-ieftina-pentru-agricultori.html

Calculatorul meu este de căpătat. Dacă mi-l fură politicienii, o să primesc altul... şi altul... Mulţi se agită să aibă ultimele sisteme de calcul, eu mă mulţumesc cu ceea ce aruncă ei, de dinainte de 2000. Din fericire, ca să comentezi nu ai nevoie de cine ştie ce performanţă în tehnica IT.

Cât despre pupatul de dosuri... Nu judecaţi pe alţii cu propria manifestare de adoraţie pentru că nu veţi înţelege. Dacă dumneavoastră înjuraţi şi pupaţi dosuri, eu doar critic.

nimrod said...

:)

a. Interesante discuţiile despre agricultură. Recomand totuşi oarece documentare în teren fiindcă cei care ţipă "e foamete, murim cu toţii!" sunt pe de o parte,"foştii" din structurile agriculturii socialiste, începând de la ţăranii fără pământ ajunşi brusc preşedinţi de GAC-uri/CAP-uri şi terminând cu ăia de prin centralele de resort, cu toţii rămaşi după revoluţie fara coledz iar pe de altă parte "băieţii deştepţi" de azi, din domeniu, care au pus căruţa înaintea cailor (vile, maşini, etc.) şi nu înţeleg că-n agricultură nu-i ca-n energie.
Ce pot să vă spun "pe surse" e că la ferma lu' Mandea, cu vie, pădure, teren arabil, oi, astea, totul e OK. Singura mea recomandare e că cine n-are chiaburi (bătrâni deja) să-şi cumpere de urgenţă până nu vor trece cu toţii sub orizont.


b. Interesante şi discuţiile despre evrei. Ca şi (sic!) membru (simpatizant...) FCR, adică insider, am alte informaţii, totuşi.

c. Despre Titanic, ca să nu arunc comentariul pe fereastră: vă recomand istoria Hapag-Lloyd. Lumea a fost tot timpul mai mare decât a putut-o cuprinde mass-media. :)

Altfel, vă doresc un week-end plăcut. Eu mi-am tras nişte sticle modeste de Cabernet-Syrah J.P. Chenet şi ceva brânzeturi mucegăite că de, mâine e 14 iulie, de care depinde...

Cain said...

@ZeV
Daca tu esti puternic, te muncesti, te lupti, ai un rost al tau in viata iti intretii familia, ti-ar pica bine sa mai ti in spate unul doi paraziti?
Intr-o familie cei care trebuie ajutati sunt intai copii, apoi parintii daca se mai poate, nu imi place sa muncesc pentru cine nu merita. De ce sa ii hranesc pe cei ce nu merita? Drepturile astea trebuie sa fie castigate. De exemplu: batranii veterani, care sunt singuri si nu mai au o familie.
Nu cred ca sunt de acord cu mentalitatea evreilor, nu am intalnit everei pana acum, imi par a fi foarte dogmatici, ficsi.
Aveti perfecta dreptate, fara organizare nu poti face ceva. Iar educatia e fundatia, totul depinde de educatie/mentalitate.
Trantorii au un rol bine definit in stup, iar albinele slabe se imbolnavesc sau mor de epuizare, nu sunt tinute in spate de restul.
Ideea e foarte buna, daca nu poti sa contribui la stup, sa ai un rol in comunitate, atunci o sa fi cel mai probabil intretinut de familie. Daca esti o povara pt familie atunci familia e slabita, comunitatile formate din "caramizi" slabite sunt subrede, se pot prabusi.
Cred ca dumneavoastra va referiti la oamenii ceva mai slabuti, care nu pot sa ajunga doctori, ingineri, etc. Da, sigur ca este un loc si pentru ei, fac ce pot, dar sa faca ceva sa nu paraziteze.
Eu cred ca selectia naturala e necesara.

Bibliotecaru said...

@ Cain

Dar copiii domniei voastre de cei îi susţineţi? Copii dumneavoastră, familia care trăieşte de pe urma voastră... de ce nu îi consideraţi "paraziţi"?

Cain said...

Pentru mine familia e cel mai important lucru.
Cum sa nu iti sustii copilasii? daca nu iti ajuti copiii atunci nu esti parinte. Cand zic sa ii ajuti asta nu inseamna sa ii cresti ca pe niste paraziti, sa le dai bani si BMW-uri. Fiecare ii creste dupa cum il duce capul.
La baza societatii sta familia, asa iti zice cand te casatoresti, o sociatate formata in majoritate din familii dezbinate nu cred ca poate functiona armonios.

Bibliotecaru said...

Poporul este o familie mai mare. De aceea este normal să susţinem pe toţi cei ce au nevoie de susţinere, aşa este şi creştineşte.

După cum nu poţi abandona propriul fiu pentru că este beţiv, se droghează, este bolnav or este pur şi simplu "golănaş", după cum nu poţi să-şi abandonezi părinţii care au căzut la pat şi nu se mai pot duce nici la toaletă... naţiunea trebuie să-i apere pe toţi cei ai ei ce nu se pot întreţine... chiar şi atunci când ei sunt "paraziţi" obraznici.

Bibliotecaru said...

Mai mult, această susţinere trebui făcută cu multă grijă, ca nu cumva cel ajutat să fie umilit prin ajutor.

Kain said...

Da, domnule Bibliotecar, corect, trebuie sa ii sustinem, dar nu pe toti, cum am zis, ii sustinem pe cei care merita.
Daca copilul meu ajunge drogat, betiv, isi bate nevasta, etc imi iau mana de pe el, nu mai are sprijinul meu.
Anturaj, imprejurari, etc, scuze pentru oamenii slabi, are probleme, sa le rezolve singur, nu vine taticul sa il scoata din mizerie.
Necazuri se pot intampla oricui, eu cred ca daca iti educi copilul cu grija, sansele sa ajunga in mizerie sunt mici.
Crestineste sau altfel, nu conteaza pentru mine, inteleg ideea de ajutor reciproc si o o apreciez, dar ajutorul asta sa fie reciproc, sa nu vina numai dintr-o singura parte.

Bibliotecaru said...

@ Kain

Spuneţi dumneavoastră aşa, dar orice om care-şi iubeşte copii nu-i abandonează numai pentru că nu sunt un exemplu pentru societate. Eu vă doresc să nu ajungeţi niciodată în poziţia de a verifica cele ce le spun.

Kain said...

Da domnule Bibliotecar, asa sa fie, nici eu nu doresc cuiva un asemenea necaz.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.