11 July 2012

ELI-NP un proiect perpetuu


M-am bucurat când am auzit că se face, m-am bucurat când se mai auzea câte ceva despre el... nu se mai termină o dată?
Cel mai puternic laser din lume - European Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele - va costa 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 de milioane de euro), se arata in hotararea de guvern prin care s-au aprobat indicatorii economici pentru investitie. Finantarea constructiei de la Magurele "se face din fonduri externe nerambursabile, alocate de Comisia Europeana (...), si de la bugetul de stat". Contributia de la bugetul de stat va fi de circa 20%, anunta in urma cu o saptamana Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.

In Monitorul Oficial a fost publicata miercuri, 11 iulie, Hotararea de Guvern prin care se aproba indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)".

Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este 1.471.380.000 lei. Valoarea este stabilita la cursul leu-euro din septembrie 2010, iar aceasta "se va actualiza potrivit evolutiei ulterioare a preturilor", precizeaza HG. Din aceasta suma, 323.694.000 lei merg pentru constructii si montaj.

Esalonarea investitiei:
  • anul I: 6.000.000 lei
  • anul II: 189.000.000 lei
  • anul III: 318.000.000 lei
  • anul IV: 346.000.000 lei
  • anul V: 360.000.000 lei
  • anul VI: 252.380.000 lei
Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.
(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12768212-laserul-magurele-cel-mai-mare-proiect-cercetare-din-romania-costa-aproximativ-350-milioane-euro-80-din-finantare-vine.htm)
Cât timp acest proiect va continua să fie o poză de clădire generată pe calculator? De prin 2009 nu s-au mai făcut decât planuri minunate şi visuri color? Mai mă întreb şi de unde atâta energie care asigură (fie şi prin acumulare) 10 la puterea 16 watt? Vorbim despre 10 petawatt prin comparaţie cu 174 petawatt, cantitatea totală a puterii solare primite de Pământ.

85 comments:

Robert Horvath said...

TARA ARDE SI BABA A-SI PEAPTANA BARBA !

Robert Horvath said...

UN VIS SPULBERAT
bibliotecaru
CONDOLEANTE POLITICE :
Ambasadorul Gitenstein: Este inacceptabil un referendum care nu este în concordanţă cu Constituţia

vaisamar said...

Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice =)

ZeV said...

Ordonanta guvernului privind organizarea referendumului se bazeaza pe o decizie in vigoare a CC din 2007.
Ordonanta, este singurul document legal si constitutional, in acest moment.
Legea contestata la CC, nu are nici o legatura cu Ordonanta. Legea trebuie supusa analizei Parlamentului si trimisa spre promulgare, in termen de cca 45 de zile si va produce efecte , cel mult, asupra domnului Antonescu, daca va fi ales in eventuala demitere a lui Traian Basescu.
;)

Robert Horvath said...

CREDINTA UNUI BIBLIOTECAR EXTREM DE PATRIOT !

Dupa zile de asteptare si nopti nedormite am aflat
insfarsit si irevocabil crezul al bibloiotecarului.
Este un diamant care nu trebuie ocolit. O raza de lumina intr-un tunel care se vrea democratic . El teflecta dorinta unui intelectual sa-si faca de cap, Sa organizeze mineriade si lovituri de stat linistit si nimeni

ATENTIE
ATENTIE
ATENTIE :
Cât despre UE...

Avem o parte internă, avem o parte externă. UE să intervină atunci când România încalcă părţile externe... ce treabă au ei cu culoarea politică a Guvernului meu, cu organizarea unui referendum de demitere a preşedintelui meu, cu faptul că domnul Ponta plagiază sau nu... să-şi vadă de treabă cum nici noi nu protestăm că nu ştiu ce se întâmplă la ei.

sa nu fie ingrijorat. Sa se dea lovituri in plex democratiei si Europa sa-si vada de treburile ei.
Este linia politica inceputa care a inceput inainte de Targoviste si rtrebuie continuata dupa executie. Mai simplu spus. Lasati-ne sa ne facem de cap. Lasati-ne sa fim buricul pamantului. Vedeti-va de problemele voastre. Lasati-ne in mizeria noastra morala si materiala. Ramanem mandrii liberi si mioritici. Redau acest text clarificator odata pentru todeauna........;

Robert Horvath said...

IN APARAREA LUI NICU CEAUSESCU SI AL TATALUI SAU !

@ZEV
cere din nou incalcarea curtii constitutionale si continuare in liniste a loviturii de stat inceputa anterior.
Dansul vrea sa dea o noua lovitura in fund Europei si unui presedinte negru si mulatru care se baga printr-un ambasador evreu in treburile natiei.
Patriotismul lui de culoare national- comunist nu poate fi pus la indoiala niciodata.
Acest individ trebuie aplaudat in piciore si stand pe sacaune.
El reprezinta din pacate pe multi............

Anonymous said...

Referitor la puterea LASER-ului
http://phys.org/news173638318.html
Pe scurt: O cantitate mica de energie(sa zicem 100 jouli) eliberata intr-un interval de timp foarte scurt(100 femtosecunde = 10 la minus 13 secunde)

Puterea = Energia / Timp
watt = joule / secunda (W = J / s)

In exemplul dat de mine avem:
100 J / 10^-13 = 10^15 W exact 1 PWatt

Eu cred ca e foarte bine ca lucrurile sa mearga inainte, dar sa mearga ianinte, sa nu fie taraganate. Sumele alocate de statul roman mi-se par mici, cred ca se merita cheltuiala.

Robert Horvath said...

SE PREGATESTE SUSPENDAREA DIN UNIUNEA EUROPEANA .............
Comisia Europeană se va reuni săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a discuta despre situaţia politică din România, afirmă comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, citată de AFP şi de agenţia italiană ANSA

ADRIAN said...

ARTICOLUL 90
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Astea sunt prevederile constitutionale romanesti in raport cu notiunea de referendum.
Ramane de vazut daca dl. Gitenspitz se referea cumva la
neconcordantele cu constitutia americana. Aia sigur ii spunea ca avea dreptul sa nu spuna nimic si asa mai departe ...

Robert Horvath said...

@Adrian
.......... Se refera la decizia curtii constitutionale.
Iar dl. Gitenspitz vorbeste in numele unei tari destul de importante in curs de desvoltare care va deveni o putere militara si va fi admisa in NATO

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Este evident că ne aflăm în faţa unui LASER cu puls ultra-scurt. :D

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN

Problema cu referendumul a apărut în momentul în care sa dorit ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să fie un referendum mai cu moţ.

Curtea Constituţională nu a făcut altceva decât să ia moţul referendumului pentru demiterea preşedintelui, să anuleze derogarea cu privire la condiţionarea validării faţă de participarea la vot.

Problema este că deja suspendarea s-a încheiat şi acum nu mai poate fi modificată legislaţia, nici prin OUG, nici prin lege. Dacă se renunţă la OUG, asta nu înseamnă că vechea lege nu mai este abrogată... pentru că Deciziile CCR nu modifică legea, numai parlamentul ar trebui să rezolve această problemă... Fără acea OUG nu ar mai fi nici o lege, de nici un fel.

Ceea ce mi se pare mie penibil este că politicienii se ceartă relativ la cum ar trebui să fie. Există în BEC nişte judecători care chiar asta fac, rezolvă astfel de probleme. Eu nu înţeleg de ce nu-i lasă pe ei să ia o hotărâre.

ADRIAN said...

Dl Gitenmud o vorbi el in numele unui licurici dar il mai si ia gura pe dinainte, sunt convins. Altfel, de cand cu isprava in cazul Teo Peter, in legatura cu justitia si democratia eu cred ca trebuie cu ciocu' mai mic.

Problema cu referendumul cu mot e una speciala. Pentru ca referendumul, asa, generic, se refera la adecide asupra unei situatii ce nu-si are revers. Referendumul pentru demitere are insa un revers - alegerea presedintelui. Daca pentru alegerea presedintelui s-ar cere prezenta la vot de 50 % + 1 ar fi perfect morala decizia CCR. Cand insa trei nauci ar putea alege presedintele daca numai ei ar veni la vot insa numai 9 milioane de zevzeci pot decide daca pot sa-l dea jos fix in acelasi mod, adica prin vot, abia atunci apare o mega problema de constitutionalitate. AIA CA VOTUL NU MAI ESTE EGAL! Ce faci nu poti desface cu aceeasi maniera de vot. D'aia cred ca dl. Gitenpartz considera ca decizia CCR chiar incalca nasol un principiu democratic. Zic si eu ca tampitu' care n-am fost inca in marea democratie de unde provine domnia sa ...

nimrod said...

:)))

Până să se aprindă laseru' s-a stins referendumu'... Mă întreb cine va plăti totuşi deranjul... :)))
Tari europenii ăştia. Ca în fabula cu barza şi cu vulpea...
Şi mai vorbesc şi germana.
Ca Angela. Angela M.

Robert Horvath said...

OCCIDENTUL ALATURI DE INTERESELE ROMANIEI !

Bibliotecarul a citit bilioane de carti dar fara folos. Toate evenimentele pozitive
s-au datorat presiunii externe. Reamintesc revolutia din 89,
Reformele necesare intrarii in NATO si EU sa dat aceleasi imixtiuni externe. Puciul pontist este oprit tot datorita occidentului.
Fara aceasta imixtiune am fi perimetrul sovietic sau nord corean .

ZeV said...

Extrem de amuzante dezbaterile aprinse, dar in mare parte sterile, nu numai pe acest blog, ci mai ales, pe toate celelalte.
Aici, se mai emit, din fericire, idei si rationamente, chiar daca, unii incearca a-l bruia prin sufocare. ;)
Pana la urma, cel care va valida referendumul va fi poporul roman, care va vota in proportie de peste 60% din 18 milioane cetateni cu drept de vot.
Desi, in realitate, conform datelor preliminarii de la ultimul recensamant, au mai ramas vreo 15 milioane.
PS
Foarte desteapta miscarea domnului Ponta la Bruxelles, recte, declaratia ca referendumul se va desfasura conform deciziei CC.
Aceasta concesie facuta autoritatilor comunitare va duce la cresterea numarului celor care vor participa si care, vor asigura cvorumul de 50%+1 in mod absolut natural. Evident si gradul de legitimitate al demiterii basesciene in ochii sefilor de stat si de guvern occidentali.
Apropo de Basescu, ma intreb, copilul tinut in brate o fi unul dintre finii lui ?
Curat murdar moncher. Bine ca nu am ascultat discursul. Am trecut pe Discovery HD Show Case.
;)

ZeV said...

Ia sa vedem cam cum ni se induce a ,,judeca" de catre sustinatorii lui Traian Basescu :
Niste procurori vorbesc intre ei prin februarie, cum ar putea sa-l convinga pe domnul Ponta sa le puna o pila la MRU, in calitate de coleg de generatie, acesta din urma sa-l cheme pe Predoiu in cabinetul premieruluim iar acesta din urma, sa fac nominalizarea traficantilor de influenta pentru ca Traian Basescu sa-i numeasca procuror general, respectib sef DNA, bineinteles cu avizul CSM.
Cand apar stenogramele ?
..Ghiciti..da, asa este...in plina campanie electorala de demitere a Presedintelui, care marseaza calare pe crupa Monicai Macovei exact pe tema acapararii justitiei de catre USL !
Cum apar ? Misterioase sunt caile..Domnului. ;)
Nu ati inteles ? Nici eu. Dar...nu era de asteptat ? Stati sa vedeti ce surprize surprize ,,entelegente" ne mai asteapta de acum incolo. Dar nu va dura mult. Luna asta, ori la bal, ori la spital.
La vot, neamule !
;)

ADRIAN said...

Am vazut si eu faza cu copilul ... phiu ... am rasuflat usurat cand am vazut ca nu i-a repezit un dos de palma ...

vaisamar said...

zev tati mars la http://www.monitoruloficial.ro/ si da-ne link-urile cu toate decizile Curtii publicate ca doar jegul s-a laudat la Bruxell ca a publicat tot.

unde e publicata decizia din 27 iunie : http://www.ccr.ro/default.aspx?page=press/2012/27iunie ????????????????????????????????????????????

Robert Horvath said...

Zev
Nici daca va vota tot bloul bibliotecarian cu Vasile cu tot
nu vor fi 9 milioane. Basescu poate sa stea linistit....
iar eu sa completez DOSARUL CRIMINAL SI TERORISM
BASESCU remis catre FBI care poatefi asesat pe blogul Robert Horvath Deva ............blog care oricum nu este citit de mai nimeni.......... cu exceptia lui Voiculescu, Basescu, servicilor, ambasada SUA etc

Robert Horvath said...

Zev si iarasi Zev
S fie car pentru extraordinara capacitate de intelegere politica.......
Daca ar avea curaj si stiinta jocului politic, Ponta si-ar prezenta demisia inainte de referendumul de suspendare, asigurand astfel USL victoria in lupta cu Traian Basescu.

Robert Horvath said...

Victor Ponta şi Crin Antonescu vor intra în istorie ca „Puciştii din iulie", manipulaţi de Dan Voiculescu şi susţinuţi de o majoritate parlamentară precară ca si de un blog intelectual .....numit Bibliotecaru

Robert Horvath said...

TRADITIA ROSIE A LOVITURILOR DE STAT

PSD, care în toată istoria lui postdecembristă nu e altceva decât un partid format din vechi şi noi comunişti care s-au dedat corupţiei şi care nu se pricep decât la lovituri de stat de gen Zev

Începând cu decembrie 1989, de la „emanarea" lui Ion Iliescu în fruntea României, trecând prin iunie 1990, perioada de îngheţ din vremea lui Năstase şi referendumul din 2007, toate au fost lovituri sau tentative de lovituri de stat care au avut rostul de a stopa instalarea democraţiei.

Ascensiule lui Zev trebuie oprita pana nu este prea tarziu pentru toti !

Anonymous said...

Am urmarit declaratiile de campanie ale domnului Basescu, campanie electorala completa, cu copil in brate cu tot. Eu cred ca a fost prea dramatic... nu inteleg pe cine vrea sa sensibilizeze? Data trecuta cand l-a pocnit pe aurolacul ala, bine a facut, ca era in multime la furat si pus pe injuraturi, sper ca nu va asteptati sa il ia in brate sa ii dea bani si sa il pupe in crestet. Ce cauta viermele ala acolo, facea un studiu social? la ora aia orice copil normal era acasa.
Oricum, nimic nou, in afara de faptul ca indeamna electoratul sa mearga la vot sa fie validat referendum-ul.
Pana acum sloganul lui e USL vrea sa acapareze justitia. Si ce pot sa zic... pana acum pare sa aibe dreptate.
De ce?
"George Bălan şi Marcel Sâmpetru au negociat cu lideri USL posturile lui Morar şi Kovesi"
Din stenograme reise ca s-au dus negocieri direct cu domnul Ponta. Ce sa mai zici la chestile astea!?
Totusi, nu ma indoiesc ca nu ar fi adevarate, dar ma face sa ma intreb, posturile actuale s-au negociat, si cu cine? tinand cont ca si codruta nu are o lucrare de doctorat tocmai cinstita... Pe astia cine ii mai judeca?
Asta e in plan secund, in plan principal e Ponta si Antonescu care isi dau palme singuri, si se descurca de minune. Toti din USL zic ca se aplica ordonanta abuziva, pana si Antonescu declara ca e facuta ca pentru sufletul lui, fiindca decizia curtii constitutionale se opune filozofiei lui de viata care e liberala si anticonstitutionala, dar domnul Ponta sustine astazi(nu stiu ce a consumat inainte) ca se va respecta decizia CC. Adica admite ca ordonanta data de el e anti constitutionala, are stofa de ministru, la fel ca si ceilalti de dinaintea lui care au dat ordonante neconstitutionale.
Daca am gresit pe undeva va rog sa ma corectati, mai multe capete gandesc mai bine ca unul singur(cel putin teoretic).

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

De ce credeţi dumneavoastră că transcrierile acestea sunt întotdeauna aşa de scurte...?

- Salut...!
- Bună!
- Hmmmm
- Da.
- Încă o dată, ce ar trebui să spun?
- Faza aia, să înregistreze DNA.
- Aaaa, da.
- Vezi că vin la o cafea.
- Te aştept ;)

Eu mă aşteptam ca domnul Băsescu să înceapă prin a răspunde acuzaţiilor Parlamentului României... Nici o vorbă însă.

Anonymous said...

Transcrierile nu sunt complete, dar sunt suficiente sa iti faci o parere.
Zici ca ar putea fi falsificate?(fie si prin omisiune)
Daca cei 2 stiau ca sunt ascultati, nu discutau asa, nu dadeau nume,cred ca e posibil ca ei sa fi suspectat ca sunt ascultati.
A intrat in campanie Basescu, are alt discurs pregatit, stiu ca a raspuns acuzatilor inainte sa voteze suspendarea in Parlament. Nu la toate, la o parte din ele. Si acolo culmea, a recunoscut ca a facut o greseala(im pare rau ca nu mai tin exact minte despre ce era vorba, cred ca despre limbajul de mahala folosit gen "tigan").
Da, a declarat ca si-a a sumat niste masuri anti criza, ca sa salveze obrazul PDL-ului. Dar, nu a mai zis ca facand asta a subminat imaginea Guvernului.
Legea e lege, si aici CC-ul s-a pronuntat, a zis ca nu a procedat corect. Parerea mea e ca daca nu folosea formularea "eu imi asum" ramaneau declaratii simple.
Chiar daca suspendarea are un pretext slab, ea exista, si trebuie incheiata procedura. Aici cred ca are dreptate CTP care zice ca "actuala criza politica poate fi solutionata numai prin referendum". Nu vad cum se solutioneaza criza(probabil prin demisiile domnilor Antonescu si Ponta), daca este demis, lucrurile se linistesc,doar daca USL-ul, Ponta, Antonescu nu mai fac tampenii ca pana acum. Atunci vom fi condusi perfect democratic, ce am vazut acum a fost numai un demo. :D

Robert Horvath said...

UN BIBLIOTECAR CARE FACE DUS ZILNIC .

@ Bibliotecarul
Nimeni pe acest blog nu i-a in serios asa numitele acuzatii. Dece Basescu ar trebui sa le ia. Consideri
compunerile de scoala primara acuzatii ? Nimic punctual doar vrajala
politica de gradul zero.
Compara cu Watergate sau sex oral la Casa Alba
Pucistii nici nu amintesc de prezenta Elenei Udrea la Cotroceni in miez de noapte ......sau macar dosarul flota..
Ma uimeste lipsa de acuratete a opiniilor tale.
De la un om ointeligent cultivat si care face dus zilnic
astepti la mai mult.

Robert Horvath said...

! Anonimus
Postari interesante
Sunt foarte multi anonimi....cu milioanele
Propun sa dati un numar anonimatului dumneavoastra.
Vreau sa stiu daca aceuiasi persoana se adreseaza celebrului bibliotecar
De ex Anonymous 1 sau 0 sau..............

Robert Horvath said...

@ Anonimus
Pareti un om cu intelect. Cum puteti debita .........
"daca Ponta, Antonescu nu mai fac tampenii ca pana acum"
Ce si cine poate sa-i opreasca.?
Este scrii in DNA lor
personal. Unici si irepetabili

Robert Horvath said...

CONDOLEANTE POLITICE SI PARERE DE RAU !

Ponta: Referendum conform CCR. Jumătate din populaţie trebuie să meargă la vot pentru ca referendumul să fie valid
Bibliotecarul a jucat pe un cal pierzator ( doi ) si
a pierdut. Participare de 9 milioane plus unu
este imposibila pe timp de vara si caldura mare.
Dar orice este posibil prin perseverenta.
Orice greseala se poate repeta oricand.

Robert Horvath said...

@ Anonimus
Atentie mare. Multa consideratie. Faceti un joc periculos cu consecinte previzibile.
Sfatuiesc pentru continuarea existentei pe acest blog.... nu asociati cuvantul Tampit in orice forma gramaticala cu
PONTA sau ANTONESCU.
Eu am facut odata aceasta greseala grava si era sa o patesc. Bibliotecarul are intodeauna dreptete pe blogul lui. O linie nu trebuie depasita niciodata.

Robert Horvath said...

DIASPORA AL VA INGROPA USL CONFORM TRADITIEI !
Domnule Bibliotecar
Cu cinismul meu caracteristic vrea sa va amintesc
o alta " durere " ....votul Diasporei.
Iata ce spune un reprezentant al puterii
" Nu este corect ca persoane care locuiesc într-un alt teritoriu, în afara ţării lor de origine, să influenţeze viaţa românilor (...) care nu au părăsit ţara natală. Cu atât mai mult ar fi fără sens să votăm la referendumul pentru suspendarea preşedin-telui. Diaspora nu trebuie să voteze la referendumul din 29 iulie"
Stiu care este parerea dumneavoastra. Nu astept raspunsul potrivit.

Robert Horvath said...

REFUZ SA PLATESC TAXE PENTRU BIBLIOTECARI !

Antonescu vrea sa taxeze votul diasporei


Dupa ce Traian Basescu a fost ales presedinte cu sprijinul romanilor din afara, liderul PNL propune ca emigrantii sa poata vota doar daca platesc un impozit in tara. Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a respins propunerea invocand faptul ca diaspora trimite anual in tara 5 miliarde de euro.

Vasile, said...

Cretin, tampit,si schizofrenic probabil intr-un azil de handicapati mentali are acces la internet.

Bantuie forumurile si se doreste fantoma.

Vocile rele spun ca i se trage de la clorul emanat din spalarea creierului de prin budele americane!

Inspirat de bibliotecar cel mai probabil miine se va da descoperitorul laserului de la Magurele!

Robert Horvath said...

@Vasle
Sunt onorat de atentia ta.
Postarea dovedeste un limbaj elevat si multa sensibilitate. Ai multa dreptate. Nu sunt normal
si nu am nimic comun normalitatea . Sunt bantuit de creativitate si geniu. Modest vorbind.
Nebunii mai schimba lucrurile. Normali nici macar sosetele.

Robert Horvath said...

@ Sub mediocru
Prostii si inteligenti au atentia mea. Mediocritatea
omoara totul. Am vrut sa te incadrez in aceasta categorie care ma oribileaza. Dar nu pot. Pana sa ajungi
un adevarat mediocru e cale lunga. Totusi urmarind
postarile tale cu multa atetentie observ un progres.
Nu trebuie sa renunti. Mult succes.

Robert Horvath said...

Vasile si toaleta moderna !

Stiu din statistici ca tu si 60 % din populatie nu au acces la toaleta si apa curenta. Stiu ca postezi din fund de curte riscand totul....viata si libertatea.
. WC japonez are multe butoane ......iar al tau niciunul. Este mult mai stabil decat al tau.
Deci atentie..........
http://en.wikipedia.org/wiki/Toilets_in_Japan

Robert Horvath said...

@ Toaleta medievala a blogherului Vasile

Toaleta mea dela Tokyo are 36 de butoane
"A high-end wireless toilet control panel with 38 buttons and liquid crystal display."
Nu vreau sa te umilesc dar eu sunt in mijlocul noii revolutii industriale iar tu ai ramas in fundul curtii...deobicei fara hartie higenica.

Robert Horvath said...

COMPARA TOALETELE NOASTRE
-Robert
While the toilet looks like a Western-style toilet at first glance, there are numerous additional features—such as blow dryer, seat heating, massage options, water jet adjustments, automatic lid opening, automatic flushing, wireless control panel, room heating and air conditioning for the room—included either as part of the toilet or in the seat.[2] These features can be accessed by an (often wireless) control panel attached to the seat or mounted on a nearby wall

Vasile. Gaura rotunda.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

O transcriere nu poate să redea sensul real al cuvintelor, de aceea într-un roman sau o piesă de teatru... există şi descrieri pe lângă dialog.

Dacă eu vorbesc cu dumneavoastră la telefon şi vă spun... Las' băi Anonymous, că la ultima afacere ai tras bine condeiul şi ţi-au ieşit bani frumoşi, poate fi o glumă caragielească sau poate fi un adevăr... ce anume probează? Noi doi am cunoaşte despre ce este vorba, cineva care ascultă însă la telefon nu ar putea ştii, cineva care citeşte transcrierea, nici atât.

Iarăşi, dacă noi doi stăm de vorbă şi dumneavoastră spuneţi "Băsescu a furat până nu a mai putut", aşa cum stau de vorbă toţi românii... este un motiv să-i fie ascultate telefoanele preşedintelui?

În mod normal aceste înregistrări telefonice sau ambientale nu ar trebui să constituie probe ci indicii, urmând ca probele reale, cele cu martori şi înscrisuri, dublate de probele materiale, să fie cele care rezolvă cazul.

Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat că ar fi spus la telefon lui "Ghiţă nu mai ştiu cum" că ar fi omorât oameni în sensul să-l sperie. În ultimul deceniu politica practicată de politicieni a omorât prematur zeci de mii de oameni şi nimeni nu-i arestează.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Domnul Băsescu nu a spus cum de nu a încălcat legea făcând ceea ce USL îi reproşează că a făcut... asta nu spune domnia sa.

Problema aici nu sunt măsurile anti-criză, problema nu este "asumarea" răspunderii pe măsuri de austeritate... Problema este că preşedintele a exercitat nişte prerogative pe care nu le are. Asumarea unei acţiuni înseamnă angajarea responsabilităţii pentru acea acţiune, or preşedintele nu este responsabil pentru măsuri anti-criză, nu are aceste prerogative.

Dar trecând şi mai departe, dacă şi-a asumat aceste acţiuni, atunci el ar trebui să-şi asume şi sancţiunea politică pentru ele din partea parlamentului şi să plece. Pentru că dacă cei de la Guvern răspund politic în faţa Parlamentului, Preşedintele nu-şi poate asuma ceva în locul Guvernului după care să nu-l sancţioneze nimeni... ce rol are asumarea dacă nu există posibilitatea de a răspunde pentru ceva asumat?

Fapta reproşată este că şi-a arogat dreptul de a lua decizii în locul guvernului încălcând puterea executivă. În România preşedintele este în afara celor trei puteri, nu are voie să se amestece în nici una, trebuie să fie echidistant şi mediator. În momentul în care preşedintele începe să dea indicaţii imperativ celor trei puteri, asta înseamnă că şi-a depăşit prerogativele şi a devenit dictator.

Revin imediat cu diferenţa.

Bibliotecaru said...

Vă amintiţi, cu siguranţă, comunicatul CCR:

In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului.

Preşedintele Băsescu se crede şef al statului, aici este şi problema:
Traian Băsescu (14.05.2011): "Continuati. Romania are nevoie de ceea ce ati inceput sa faceti dar, mai mult decat orice, sa terminati ce ati inceput. Statul roman nu mai este acelasi ca in momentul cand ati plecat la guvernare. Sistemul de educatie se transforma. Sistemul de salarizare s-a modernizat. Ati introdus noua legislatie a muncii care nu mai are nimic in comun cu obiceiurile tranferate din 1989. In calitate de sef al statului va cer sa continuati procesul de transformare a Romaniei. A continua inseamna si a avea taria sa priviti la sondaje si sa spuneti mergem inainte. Pentru ca romanii au inceput sa inteleaga ce ati facut"

Numai că atât CCR cât şi Traian Băsescu nu vorbeşte despre un preşedinte după noua Constituţie, cea din 1991 (revizuită 2003), ci de după vechea constituţie, cea din 1965...

Robert Horvath said...

BIBLIOTECARU LA ORA ADEVARULUI
Vrajeala si vrajeala si discutii sterile.
Ultima ora
UN NEGRU A DAT CU PUMNUL IN MASA
CERAND DEMOCRATIE, CONSTITUTIONALITE SI INTEGRARE IN LUMEA CIVILZATA.
Acest om de culoare este presedinelei singurei supraputeri.
Rapundeti
Care este parerea dumneavoastra,
este singurul lucru important la aceasta ora.
Cu repect deosebit.

Bibliotecaru said...

În constituţia actuală se spune:

"ARTICOLUL 80 - Rolul Presedintelui
(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii."

În constituţia 1965 se spune însă:
"Art. 71.
Presedintele Republicii Socialiste Romania este seful statului si reprezinta puterea de stat in relatiile interne si internationale ale Republicii Socialiste Romania."

Iată deci minima dovadă că domnul Băsescu înţelege să-şi exercite prerogativele de parcă ar fi Nicolae Ceauşescu, cu asumări de austeritate, anunţuri de legi, vizite de lucru pe şantiere... exact cum făcea şi Ceauşescu... Şi când a avut un Guvern servil, chiar i-a şi ieşit. De ce? Pentru că actuala Constituţie ia puterea cvasi-discreţionară (pentru că şi în Constituţia din 1965 preşedintele răspundea în faţa unei structuri de tip Parlament, Marea Adunare Naţională, care alegea şi revoca Preşedintele) a preşedintelui de pe vremea lui Ceauşescu şi o pune în braţele Guvernului controlat de Parlament.

"ARTICOLUL 102 - Rolul si structura
(1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice."

Înţelegeţi acum care este natura încălcării Constituţiei?

Păi ce justificare a acestui fapt a dat dl. Băsescu? Cum a justificat că domnia sa şi-a exercitat atribuţiunile prezidenţiale de parcă ar fi fost Ceauşescu? Şi ce face domnul Băsescu mai departe, îşi arogă puterile Guvernului şi când vine scadenţa şi Parlamentul spune că e o problemă cu România lui Traian Băsescu, domnul Băsescu, pentru a doua oară (că a făcut-o şi în 2007), neagă dreptul Parlamentului de a-l trage la răspundere. Păi dacă nu vrei să ajungi să fi tras la răspundere, de ce îţi asumi ceva? Lasă Guvernul să-şi asume guvernarea ţării şi stai liniştit într-un colţ până trece mandatul fără să-ţi depăşeşti prerogativele.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Iată de ce eu consider că dl. Băsescu nu numai că nu a spus de ce a încălcat Constituţia sau nu a demontat încălcarea Constituţiei, dar sunt convins că nici măcar nu înţelege de ce ajuns preşedinte nu poate să fie un Ceauşescu modern.

Bibliotecaru said...

@ Robert Horvath

Ar fi util să înţelegeţi că "ştirile" pe care le oferiţi, cumva stilizat, sunt de fapt pe toate drumurile. Încercaţi să le găsiţi pe cele mai puţin cunoscute. De exemplu, care este evoluţia produsul intern brut japonez în ultimii 20 de ani, ei cum stau? Ce soluţii au luat japonezi pentru a-şi reveni economic din criza financiară şi din criza tsunami? Chestiuni de acest tip sunt mai puţin cunoscute la noi. Dacă tot faceţi un spamare de acest tip, fiţi măcar util.

Bibliotecaru said...

@ Robert Horvath

SUA nu mai e de mult timp singura super-putere, nu mai e nici super-putere... trăieşte doar pe seama inerţiei unei fost super-puteri.

Faptul că preşedintele SUA este afro-american nu are nici o relevanţă.

SUA este una dintre cele mai corupte ţări şi mai anti-democratice ţări din lume. Ea dă tonul corupţiei mondiale. Nu chiar atât ca România, dar oricât.

Dacă bate preşedintele SUA cu pumnul în masă e treaba lor, să-i bandajeze pumnul... ce treabă am eu cu pumnul lor?

Robert Horvath said...

@
Faptul ca nu ma onorati cu un rapuns la problemele extraordinar de importante si incercati divagatii ,nu
tin la un individ uns cu toate alifile.
Particip la un blog interesant si va multumesc pentru atentie.

Robert Horvath said...

Multumesc

Bibliotecaru said...

Pentru mine extraordinar de important este inducerea unei normalităţi funcţionale a societăţii româneşti.

Robert Horvath said...

Sa fie USL noua si singura supraputere ?

Robert Horvath said...

@ O aveti din plin.Ce mai lipseste ?
Va doresc mult succes. Este o ora matinala
3.30 Am. Va las in buna pace .

ZeV said...

..Domnule HORVATH, am luat act de faptul ca-ti speli si parfumezi curul, cu ajutorul tehnologiei japoneze de ultima ora.
Totusi, stimate coleg, pentru cavitatea bucală, iti recomand spalatoria auto. Tot moderna si automata. Eventual, cu niste soda caustica sau fosfat trisodic. Curăță, al naibii de bine ,depunerile de pe jinjii.
:)

ZeV said...

Biblio
Fac o propunere...eu nu am timp, trebuie sa plec in interes de serviciu.
Poate ca ar fi util sa aflam , in cadrum urmatoarelor teme de blog, mecanismul prin care doamna Laura Codrutza Kovesi a ajuns in inalta functie de procuror general al Romaniei.
Si-a dorit aceasta cariera ? A facut vreo intamplinare in acest sens, in scris sau verbal ?
S-au doamna Monica Macovei, la recomandarea unora, i-a telefonat sa depuna CV-ul ? ;)
Cum a reactionat doamna Kovesi ?
,,Nu si nu, stimată doamnă Macovei, dar daca țara mi-o cere...mă sacrific."
:))))

Bibliotecaru said...

Păi credeţi că doamna Laura Codruţa Kovesi mi-ar acorda un asemenea interviu? :D

ZeV said...

Hmmm...
:))))

ZeV said...

..PS
Uite de aceea ideea domnului Victor Ponta, de a ceda prerogativa propunerilor si/sau numirilor de procurori, integral catre CSM si asociatiile de magistrati, îmi pare salutară.
ABIA DIN ACEL MOMENT, vom putea vorbi, după părerea mea, de inceputul reformei in justitie.
Sper ca domnul Ponta sa nu se dezică de el însuși...în următoarele 5 minute.
:))

Vasile, said...

Robert,

Recunoscindu-va in mica mea descriere, va doriti un tip perspicace, gresiti nu sunteti nici perspicace absolut de loc,poate cine stie straveziu de subtil, , nu era vorba de dumneavoastra ci de un personaj real ,om politic roman.reintors de curind din State unde semi ascuns de colegii din PDL evita plata unor datorii scadente, personaj care bintuie cu o logoreee dealtfel impecabila posturile de televiziune si blogurile care-l gazuiesc.

Orice asemanare a altor indivizi cu personajul cu nume de bou ,este doar o pura intamplare . pe care dumneavoastra ,un subtil, ati descoperito fara ajutorul mediocrului Vasile!

Anonymous said...

@ ZeV

Ca să nu spuneţi că nu vă ascult... :D

http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/nimic-nu-e-intamplator-laura-kovesi-a-fost-colega-de-facultate-cu-emil-boc-iata-dovada

Anonymous said...

Nu ştiu de ce m-a luat ca anonim... :D

Bibliotecaru said...

Acum m-am prins... nu aveam activa javascript...

Bibliotecaru said...

Mai am o informaţie tare, o legătură între doamna procuror general şi ACTA... :D

Anume, articolul publicat în revista Dreptul, nr 1/2003:

Autorizarea accesului la sistemele de telecomunicatii sau informatice
Autor: Laura - Codruta Lascu

Un articol despre autorizarea ascultării telefoanelor şi interceptarea SMS-urilor şi emailurilor. Interesant, nu-i aşa? Doar suntem România, ţara interceptărilor şi stenogramelor.

Bibliotecaru said...

Încă "şi mai tare", fratele doamnei procuror general este propulsat în funcţia de director general adjunct al Direcţiei Tehnologia Informaţiei şi Comunicare...

http://www.incomemagazine.ro/articol_48516/fratele-procurorului-general-promovat-director-la-transgaz-cu-%2B25-la-salariu.html#

Anonymous, (Cain) said...

@Biblbiotecarul
Ai dreptate cu telefonanele, o putem interpreta, cel mai bine e sa lasam justitia sa isi faca treaba, ei decid daca ce s-a discutat la telefon e proba incriminatorie sau nu. Eu nu am studii in drept, pot doar sa speculez pe marginea telefoanelor.
Chiar daca convorbirile nu sunt luate ca proba, asta nu inseamna ca nu s-au intamplat, lucru confirmat de domnul Ponta(a zis ca il cunoaste pe inculpat si ca el invita mai multi oameni la cafea). Pana acum nu am auzit pe nimeni ca aceste transcrieri ar fi false, si daca sunt adevarate, asa ciuntite, laconice, ai observat ca sunt discutate lucruri importante dar fara multe detalii. Oare de ce? acuzatii vorbesc asa din reflex, ascund ceva?
Eu zic ca ar fi interesant sa stim si cine i-a parat pe domnii magistrati, asa ca sa ne facem o idee de ansamblu.
Problema este "asumarea" inainte ca masurile sa fie luate. Da, aici nu a recunoscut Basescu, si daca l-ai urmarit poti sa vezi ca ocoleste problema asta fiindca stie ca nu se poate apara. Greseala e facuta, acum e tras la raspundere. Din punctul de vedere al multora, declaratile de "asumare a masurilor anticriza" au acelasi impact fie ca sunt facute inainte ori dupa ce au fost aprobate de Guvern, dar legea ramane lege si restul lumii poate sa creada ce vrea.
Daca CC a zis ca e "sef al statului", o fi!? Eu stiam, si va rog sa ma corectati daca nu stiu bine, ca Romania are o constitutie dupa modelul francez. Acolo stiu ca presedintele mai este numit si "sef al statului". Nu sunt expert, dar din moment ce termenul a fost folosit de CC, nu ar fi mai bine ca tot CC-ul sa ne dea definitia lui, sa ne lamurim odata ce inseamna? Clar in ziua de azi "seful statului" nu mai are aceeasi semnificatie cu cea din art 71 al constitutiei din 65, probabil la fel ca multe altele. Lui Ceausescu nu ii ziceau si Presedinte, folosim si astazi acelasi termen, dar atunci avea alta semnificatie din cauza ca avea alte atributii.
Daca intrebam pe oricine pe strada, omeni peste 30 de ani, cine e "seful statului", toti vor zice ca e/a fost Basescu, fiindca ei asociaza notiunea de sef de stat cu Presedentia. La fel ca pentru restul, CC trebuie sa se pronunte clar in treaba asta, noi ne agitam degeaba pe langa.
As vrea sa pot sa il compar pe Basescu cu Ceausescu, dar nici macar nu se apropie de ce era pe vremea aia. Propaganda si doctrina de atunci erau incomparabile cu ce e azi. Da si astazi avem propaganda, e catifelata fata de ce era atunci. Daca aveti peste 30 de ani e posibil sa stiti cum erau vremurile atunci, fiecare manual avea pe prima pagina poza lui Ceausescu, azi o avem pe Esca in cartile de istorie. Tot mai vreti sa ii comparam pe cei 2?
Nu zic ca Basescu a fost un presedinte pasiv fiindca s-a implicat, s-a implicat prea mult, s-a inteles bine cu Guvernul Boc, prea bine. Se intelegeau asa de bine ca nu ii puteai deosebi, nu stiai unde incepe unul si se termina celalalt. Aici Basescu mai e vinovat ca nu si-a facut mai bine datoria de mediator intre putere si opozitie, lucru spus de CC, si ocolit de Basescu.
Imi plac lucrurile clare, aici e normal sa faca ordine CC-ul, dar uite ca s-au cam eschivat.
Referendum-ul are loc, si e un lucru bun.
@Zev
Da, sigur ca pe mine si pe multi altii ne-ar incanta sa stim cum a ajuns Codruta si Morar sefi. Daca pica Ponta, Codruta nu e foarte departe fiindca si ea are lucrarea "dubioasa".
Domnul Ponta are idei ca toti ceilalti politicieni, si raman idei, pana nu vedem implementat am invatat sa nu credem.
PS: Sunt un roman anonim, la fel cum ZeV sau Bibilotecarul sunt anonimi. Cred ca ideile noastre conteaza mai mult decat un nume.

Bibliotecaru said...

Desigur există şi o opinie mai violentă, de tip Vadimist...

http://sitadeasa.wordpress.com/2007/03/16/laura-codruta-kovesi-a-fost-impusa-de-mafia-sibiana-condusa-de-traficantul-de-droguri-si-de-persoane-ilie-carabulea/

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Nu e vorba că aceste convorbiri sunt false. Problema este că, în mod evident, ele sunt făcute publice pentru a manipula opinia publică. Conţinutul lor nu ar avea voie să iasă la iveală decât, eventual, în măsura în care sunt prezentate ca probe în proces după începerea procesului.

Haideţi să vedem un pic Codul de procedură penală...

http://legeaz.net/cpp-cod-procedura-penala/art-91

Bibliotecaru said...

art. 91 ind. 1

Condiţiile şi cazurile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare

Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizează cu autorizarea motivată a judecătorului, la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, în condiţiile prevăzute de lege, dacă sunt date ori indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează din oficiu, iar interceptarea şi înregistrarea se impun pentru stabilirea situaţiei de fapt ori pentru că identificarea sau localizarea participanţilor nu poate fi făcută prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziată.

Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate în cazul infracţiunilor contra siguranţei naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, în cazul infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unor alte infracţiuni grave ori al infracţiunilor care se săvârşesc prin mijloace de comunicare electronică. Dispoziţiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător.

Autorizaţia se dă pentru durata necesară interceptării şi înregistrării, dar nu pentru mai mult de 30 de zile, în camera de consiliu, de preşedintele instanţei căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia, în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală. În lipsa preşedintelui instanţei autorizaţia se dă de către judecătorul desemnat de acesta.
(va continua)

Bibliotecaru said...

Autorizaţia poate fi reînnoită, înainte sau după expirarea celei anterioare, în aceleaşi condiţii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputând depăşi 30 de zile.

Durata totală a interceptărilor şi înregistrărilor autorizate, cu privire la aceeaşi persoană şi aceeaşi faptă, nu poate depăşi 120 de zile.

Înregistrarea convorbirilor dintre avocat şi partea pe care o reprezintă sau o asistă în proces nu poate fi folosită ca mijloc de probă decât dacă din cuprinsul acesteia rezultă date sau informaţii concludente şi utile privitoare la pregătirea sau săvârşirea de către avocat a unei infracţiuni dintre cele prevăzute la alin. 1 şi 2.

Procurorul dispune încetarea imediată a interceptărilor şi înregistrărilor înainte de expirarea duratei autorizaţiei dacă nu mai există motivele care le-au justificat, informând despre aceasta instanţa care a emis autorizaţia.

La cererea motivată a persoanei vătămate, procurorul poate solicita judecătorului autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor ori comunicărilor efectuate de aceasta prin telefon sau orice mijloc electronic de comunicare, indiferent de natura infracţiunii ce formează obiectul cercetării.

Autorizarea interceptării şi a înregistrării convorbirilor sau comunicărilor se face prin încheiere motivată, care va cuprinde: indiciile concrete şi faptele care justifică măsura; motivele pentru care stabilirea situaţiei de fapt sau identificarea ori localizarea participanţilor nu poate fi făcută prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult întârziată; persoana, mijlocul de comunicare sau locul supus supravegherii; perioada pentru care sunt autorizate interceptarea şi înregistrarea.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Observaţi că autorizaţia nu se fă pentru orice infracţiuni, ci limitat pentru anumite infracţiuni.

"în cazul infracţiunilor contra siguranţei naţionale prevăzute de Codul penal şi de alte legi speciale, precum şi în cazul infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, în cazul infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul unor alte infracţiuni grave ori al infracţiunilor care se săvârşesc prin mijloace de comunicare electronică"

Mai mult, autorizaţia se după ce deja există nişte probe care se constituie indicii.

"Autorizarea interceptării şi a înregistrării convorbirilor sau comunicărilor se face prin încheiere motivată"

Bibliotecaru said...

Art. 91 indice 2

Organele care efectuează interceptarea şi înregistrarea

Procurorul procedează personal la interceptările şi înregistrările prevăzute în art. 91 indice 1 sau poate dispune ca acestea să fie efectuate de organul de cercetare penală. Persoanele care sunt chemate să dea concurs tehnic la interceptări şi înregistrări sunt obligate să păstreze secretul operaţiunii efectuate, încălcarea acestei obligaţii fiind pedepsită potrivit Codului penal.

În caz de urgenţă, când întârzierea obţinerii autorizării prevăzute în art. 91 indice 1 alin. 1, 2 şi 8 ar aduce grave prejudicii activităţii de urmărire penală, procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanţă motivată, înscrisă în registrul special prevăzut în art. 228 alin. 11, interceptarea şi înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor, pe o durată de cel mult 48 de ore.

În termen de 48 de ore de la expirarea termenului prevăzut în alin. 2, procurorul prezintă ordonanţa, împreună cu suportul pe care sunt fixate interceptările şi înregistrările efectuate şi un proces-verbal de redare rezumativă a convorbirilor, judecătorului de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, în vederea confirmării. Judecătorul se pronunţă asupra legalităţii şi temeiniciei ordonanţei în cel mult 24 de ore, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu. În cazul în care ordonanţa este confirmată, iar procurorul a solicitat prelungirea autorizării, judecătorul va dispune autorizarea pe mai departe a interceptării şi înregistrării, în condiţiile art. 91 indice 1 alin. 1-3 şi 8. Dacă judecătorul nu confirmă ordonanţa procurorului, va dispune încetarea de îndată a interceptărilor şi înregistrărilor, iar cele efectuate vor fi şterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal care se comunică în copie instanţei.

Bibliotecaru said...

Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, şi pot fi transmise judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei, la solicitarea acestuia. La soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi şterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.

Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate pot fi folosite şi în altă cauză penală dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii concludente şi utile privitoare la pregătirea sau săvârşirea unei alte infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 91 indice 1 alin. 1 şi 2.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Observaţi încă o dată că ascultările au un caracter secret. Ele chiar vor rămâne secrete în măsura în care nu au legătură cu procesul.

Bibliotecaru said...

Art. 91 indice 3

Certificarea înregistrărilor

Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate care privesc fapta ce formează obiectul cercetării sau contribuie la identificarea ori localizarea participanţilor sunt redate integral într-un proces-verbal de procuror sau de lucrătorul din cadrul poliţiei judiciare delegat de procuror, în care se menţionează autorizaţia dată pentru efectuarea acestora, numărul ori numerele posturilor telefonice sau alte date de identificare a legăturilor între care s-au purtat convorbirile ori comunicările, numele persoanelor care le-au purtat, dacă sunt cunoscute, data şi ora fiecărei convorbiri ori comunicări în parte şi numărul de ordine al suportului pe care se face imprimarea.

Procesul-verbal este certificat pentru autenticitate de către procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală în cauză. Dacă săvârşirea unor infracţiuni are loc prin convorbiri sau comunicări care conţin secrete de stat, consemnarea se face în procese-verbale separate, iar dispoziţiile art. 97 alin. 3 se aplică în mod corespunzător. Corespondenţele în altă limbă decât cea română sunt transcrise în limba română, prin intermediul unui interpret.

La procesul-verbal se ataşează, în plic sigilat, o copie a suportului care conţine înregistrarea convorbirii. Suportul original se păstrează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, şi va fi pus la dispoziţia instanţei, la solicitarea acesteia. După sesizarea instanţei, copia suportului care conţine înregistrarea convorbirii şi copii de pe procesele-verbale se păstrează la grefa instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, la dispoziţia exclusivă a judecătorului sau completului învestit cu soluţionarea cauzei.

La prezentarea materialului de urmărire penală, procurorul este obligat să prezinte învinuitului sau inculpatului procesele-verbale în care sunt redate convorbirile înregistrate şi să asigure, la cerere, ascultarea acestora.

Bibliotecaru said...

Dacă în cauză s-a dispus o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul este obligat să înştiinţeze despre aceasta persoana ale cărei convorbiri sau comunicări au fost interceptate şi înregistrate. Suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate se arhivează la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii, şi se păstrează până la împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale pentru fapta ce a format obiectul cauzei, când se distrug, încheindu-se proces-verbal în acest sens.

După arhivare, suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate poate fi consultat sau copiat în cazul reluării cercetărilor sau în condiţiile prevăzute în art. 91 indice 2 alin. 5 şi numai de către procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, iar în alte cazuri numai cu autorizarea judecătorului.

Dacă în cauză instanţa a pronunţat o hotărâre de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, rămasă definitivă, suportul original şi copia acestuia se arhivează odată cu dosarul cauzei la sediul instanţei, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii. După arhivare, suportul pe care sunt imprimate convorbirile înregistrate poate fi consultat sau copiat numai în condiţiile prevăzute în art. 91 indice 2 alin. 5, cu încuviinţarea prealabilă a preşedintelui instanţei.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Vedeţi iarăşi că procedural este nevoie de o certificare.

Vasile, said...

Sa manipulezi opinia publica folosint pirghiile coercitive ale statului nu este o magarie anticonstitutiionala?

Boul care bantuie blogurile nu o observa , dar alti boi asemanatori celui din poveste?

Bibliotecaru said...

Constituţia are un model francez dar cu prerogativele preşedintelui mult modificate.

În Franţa nu Parlamentul alege premierul, preşedintele îl numeşte şi îi transmite Programul de Guvernare. În Franţa preşedintele are un pronunţat caracter executiv.

La noi astfel de atribuţii au fost scoase de frica dictaturii, şi se vede că justificat.

http://www.assemblee-nationale.fr/connaissance/constitution.asp#titre_2

Articolul 5 este preluat, 6 este preluat, bla bla...

"Article 8

Le Président de la République nomme le Premier ministre. Il met fin à ses fonctions sur la présentation par celui-ci de la démission du Gouvernement.
(...)
Article 9

Le Président de la République préside le Conseil des ministres."

Apoi preşedintele poate dizolva Parlamentul în mod direct, fără a avea legătură cu acordarea încrederii guvernului.

"Article 12

Le Président de la République peut, après consultation du Premier ministre et des Présidents des assemblées, prononcer la dissolution de l’Assemblée nationale."

Mă rog, puteţi citi şi domnia voastră constituţia franceză ca să înţelegeţi că preşedintele Franţei are mai multe prerogative ca la noi.

Cain said...

@Vasile
Domnule Vasile, lumineaza-ne te rog, unde e manipularea? Totata presa a publicat transcrierile, daca erau confidentiale, imi pare rau ca le-am citit, nu am realizat treaba asta.
transcrierile au fost facute publice, si din cate inteleg eu, numai judecatorul are dreptul sa aprobe lucrul asta.
Deci dumneavoastra sustineti ca manipularea vine prin intermediul judecatorilor care ancheteaza cazul, asta inseamna ca judecatorii respectivi sunt corupti? Considerati ca era mai bine ca populatia sa nu asiste la un proces de asemenea anvergura?
E usor sa zici ca unul , altul manipuleaza, te rog sa si motivezi, ca sunt mai tamp si nu pricep.

@Bibliotecarul
Multumesc din nou pentru rabdare.
Da, presedintele Frantei are mai multe prerogative, am zis ca codelul e "inspirat" nu "copy/paste" :D. Fiind inspirat e posibil ca de acolo vine si termenul de "sef al statului".
Cert este ca termenul nu apare definit in constitutie(nu in forma actuala).
De vina e CC-ul ca nu clarifica lucrurile, sa zica odata clar, alba sau neagra.

Bibliotecaru said...

@ Cain

Păi tocmai asta este, nu judecătorul le face publice. În momentul în care nu au prea multe probe, cei de la procuratură "le face scăpate" în presă, ca din întâmplare, şi întotdeauna în momente esenţiale. VĂ daţi seama cam câţi kilometri de stenograme sunt în câteva luni de zile de ascultat câteva telefoane? Cum de apar numai câteva mici frânturi? Presa aşa primeşte "pe surse" totul şi este evident că de la procuratură intenţia este de a manipula opinia publică. În mod normal presa nu ar trebui să le facă jocul, ar trebui să-i denunţe, pentru că este o încălcare a legii... Aici nu funcţionează "Protejarea Sursei", vorbim despre o încălcare a Codului de Procedură Penală care este mai importantă decât banala corupţie. Subiectul ar trebui să fie exact aceşti manipulatori din procuratură care, neştiuţi, se perpetuează de ani de zile.

Bibliotecaru said...

@ Cain

Este adevărat, termenul de şef al statului vine din Franţa. Ca şi "head of state" reprezintă o reminiscenţă a perioadei feudale încheiată cu apariţia burgheziei dar prelungită, prin tradiţie, până astăzi... în pofida democraţiei.

Cain said...

Daca probele, toate probele sunt confidentiale pana in momentul procesului sau daca judecatorul hotaraste altfel, sunt facute publice, nu sunt invalidate? Nu stiu cum functioneaza justitia aici.
Nu inteleg de ce procurorii pun in pericol tot dosarul pentru a arunca cu un pic de propaganda in populatie!? Mai mult decat atat, daca nu e permis, de ce nu sunt trasi la raspundere?
Stiu pe cineva, o studenta la drept, mi-a zis ca la ei examenele se pot lua numai daca ai un tatic avocat/procuror/judecator, altfel nu ai sanse sa treci decat cu bani grei. Uite cum se leaga toate acum...

"iluminatorul" said...

"iLuminatorul" ,

Pai initial a fost vorba de trafic de influenta a celor doi judecatori ai CSM , pe baza unor inregistrari , capataie de inregistrari , de fapt facaturi care au fost "pierdute" de procurorul care instrumenteaza cazul in curtea ziarelor care aduc atatea deservicii populatiei si tarii Romania fosta Libera si evenimentul zilei fost Eveniment!

Mai degraba decit acuza de manipularea impotriva celor doua personalitati ai CSM , care au tot dreptul "sa-si exprime optiunea de a avansa pe scara erarhica , cu sau fara concurs ,exact ca doamna Koivesi"mie mi se pare ca este trafic de influenta iar traficantul este DNA,acela care a furnizat inainte de trimiterea spre judecare acte si inregistrari secrete!
Aveti vreo obiectiune stimate domn?????
S-au dat din asa zisele convorbiri care il incriminau pe Ponta, " Bai ii spune lui Ponta fostul sef.pot veni si eu la o cafea " ....si incriminatul raspune fostului sef DA si gata este vinovat !

Mai tirziu dar in aceiasi zi ,revizuindusi pozitia "pe la partile intime, DNA scurge din nou pe surse...ca de fapt ar fi vorba de divulgarea in public a niste informatii secrete!!!!!!!!!!!!!!!!

Adica daca DNA divulga secrete ziarelor pro-basiste , nu este nici o problema, o problema este doar daca un prieten iti sopteste vezui ca esti ascultat......!

Ba sunteti toti tampiti sau va faceti, auzi la dansul unde-i manipularea?

PS.
In mod normal intro tara fara Traian cind pe interceptarea legala apare glasul Primului Ministru, inregistrarea este sigilata si se desigileaza doar cu acordul unui judecator sau se ingheta pe perioada mandatului respectivei persoane!

Apropo de tampi , nu sunteti singurul.... care face pe prostul
vorba fratelui Abel:"Judecind dupa mine si fratele meu Cain ,oamenii sunt totusi frati...sau Ca sa promoveze Cain a trebui sa-l suprime pe Abel!

Deci pentru dumneata si pentru faptul ca recunoasteti ca sunteti mai greu de.....una de alta repet, implicarea lui Ponta , vehicularea numelui acestuia in alt context decit acela de plagiator este M A N I P U L A R E !

Bibliotecaru said...

@ Cain

Cineva spunea că i s-a prezentat dosarul la DNA şi că în dosar nu erau decât tăieturi de ziare... parcă Teodor Atanasiu.

Când ai un dosar care ştii că nu va conduce la o condamnare, dar vrei să dai în cap totuşi cuiva, laşi impresia că este vinovat până în măduva oaselor... dar este protejat politic.

Priviţi ce spune mai sus "iluminatorul", domnia sa spune nişte lucruri corecte ca percepţie, chiar dacă le spune într-un mod foarte agresiv (nu înţeleg de ce)... Scopul este să condamni deja două personaje care brusc au devenit incomode în cursa spre ocuparea celor două posturi.

Care este de fapt mesajul.

Priviţi oameni buni pe cine vor ăştia de la USL să pună în locul prea-curaţilor noştri Kovesi şi Morar, sfinţească-se posturile lor.

Cain said...

Am inteles, sa traiti!

Recunosc ca nu stiu, nu am facut pe inteligentul, accept sa fiu corectat si va sunt recunoscator ca imi explicati.
Totusi de trebuie sa fiu atacat? fiindca cunosc mai putine lucruri ca dumneavoastra? Asa sunteti dumneavoastra in general sau numai cu "astia prosti"?

PS: Nu sunt o persoana religioasa, e un simplu alias,nu incercati sa faceti conexiuni acolo unde nu sunt.

ZeV said...

Cred ca ideile noastre conteaza mai mult decat un nume.
EXCEPTIONAL, anonimule. Asa este.
Unul din motivele pentru care nu mai sustin pedeleul, este exact faptul ca sustinatorii talibani ai acestui partid ataca la persoana, sau baneaza, pe toti cei care exprima idei incomode.
Poate ca si ceilalti fac la fel, dar eu nu postez, din principiu, pe blogurile lor.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.