13 July 2012

Cam cât de prost să fiu să înghit, pe nemestecate, o "gogoaşă" atât de mare


Sarmalele Reci - Tara Te Vrea Prost


Fiţi atenţi la această ştire şi cutremuraţi-vă:
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a afirmat, joi seară, că i-a cumpărat cartea premierului Victor Ponta, publicată în baza tezei de doctorat, menţionând că nu ar fi ştiut înaintea acestuia de publicarea articolului în presa străină referitor la plagiatul preşedintelui PSD.

Băsescu a afirmat, într-o emisiune TVR, că nu el a scris articolul despre teza de doctorat din revista Nature şi "habar nu avea" că urma să apară.

Totuşi, el a precizat că ar fi aflat despre acest articol "odată cu Victor Ponta" pentru că se "interesau diverşi jurnalişti de plagiatul din lucrarea de doctorat".

În plus, Traian Băsescu a susţinut că sintagma "dottore", folosită cu câteva zile înainte de apariţia articolului din Nature, se referea "la cu totul altceva".

(Imagini: Adriana Neagoe / MediafaxFoto)


"Aflasem înainte un lucru pe care Victor Ponta l-a şi scos din CV, faptul că a făcut un masterat la Catania. De aceea am folosit expresia «dottore», deşi ea se referă la Commedia dell'arte, e cu totul altă poveste... Când am spus «dottore» mă refeream la celebrul masterat de la Catania", a explicat Băsescu.

El a fost chestionat de moderatorul emisiunii de ce nu s-a exprimat public asupra acestei probleme. "Cred că aţi coborât discuţia într-un diapazon mic, de tip Antena 3, sunteţi totuşi în faţă cu preşedintele ales", a replicat Băsescu.

Preşedintele suspendat a mai afirmat că despre "povestea de plagiat care a apărut în Nature" s-ar fi început investigaţiile de la ziarişti români, care au întrebat primii prin biroul de presă de la Cotroceni dacă preşedintele ştie ceva despre acest subiect.

"Nu aveam de unde să ştiu lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. Trebuie să vă spun însă că aflând pe urmă că a fost făcută o carte din acea lucrare am cumpărat cartea, deci i-am dat şi un ban", a mai precizat preşedintele suspendat.
(http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ziaristi-romani-au-intrebat-la-cotroceni-despre-plagiatul-lui-ponta-eu-i-am-cumparat-cartea-9854195)
Ce ne spune preşedintele? Ne spune că mai întâi că a cumpărat cartea domnului Ponta. Aici lucrurile sunt credibile, după domnul Cărtărescu, o lectură de tip Ponta curge firesc. Eu pot să cred că domnul Băsescu se interesează cum stă treaba cu această instituţie numită Curtea Penală Internaţională... este posibil să aibă o oarecare temere cum că o va vizita în curând... cine ştie... când eşti lider maxim într-o ţară, te aştepţi ca unii să te acuze de genocid şi alte alea.

"Conştiente că toate popoarele sunt unite prin legături strânse,iar culturile lor formează un patrimoniu comun şi preocupate de faptul că acest mozaic delicat ar putea fi distrus în orice moment,statele-părţi reunite la Roma, în iulie 1998, având în conştiinţă că în cursul secolului XX milioane de copii, de femei şi de bărbaţi au fost victime ale unor atrocităţi care sfidează imaginaţia şi lezează profund conştiinţa umană, recunoscând că prin crimele de o asemenea gravitate se ameninţă pacea, securitatea şi bunăstarea lumii, afirmând că cele mai grave crime care privesc ansamblul comunităţii internaţionale nu pot rămâne nepedepsite şi că reprimarea lor trebuie să fie asigurată efectiv prin măsuri luate în cadrul naţional şi prin întărirea cooperării internaţionale, au convenit înfiinţarea unei curţi penale internaţionale."
(http://www.scribd.com/doc/25891821/CURTEA-PENALA-INTERNATIONALA)

Domnul Băsescu mai spune însă că nu are legătură cu scandalul plagiatului. Trec peste faptul că deja s-a descoperit că "oamenii lui Băsescu" sunt amestecaţi până peste cap în scandalul cu plagiatul, presa a scris destul de mult despre asta, dar chiar domnul Băsescu a spus, de două ori, expresia celebră "când eşti doctor" la adresa domnului Ponta... La ce altceva se putea referi domnul Băsescu? De ce nu spune la ce anume se referea?

Ştiţi de când a început arma doctoratelor?

Hăăăăăt, de pe vremea când Sorin Oprescu nu era primar.
14 Ianuarie 2008
Jurnaliştii de la Cotidianul susţin că medicul Sorin Oprescu şi-ar fi măsluit dosarul pentru titlul de profesor universitar.

Intrat în legătură directă la Realitatea TV, Sorin Oprescu a susţinut că acuzele apărute în Cotidianul sunt o delaţiune. Mai mult, acesta a declarat că fondul articolului îi este cunoscut de şapte luni şi că a cerut reanalizarea dosarului de către o comisie specială din cadrul universităţii.

Senatorul PSD a declarat că este victima unei campanii ce poate avea legătură cu alegerile de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". În cazul în care i se va confirma nevinovăţia, Sorin Oprescu se va îndrepta împotriva celor pe care îi numeşte calomniatori.

Potrivit jurnaliştilor, opt lucrări pe care senatorul PSD susţine că le-a publicat nu se regăsesc în revista Chirurgia, aşa cum ar fi susţinut Oprescu.
(http://www.realitatea.net/cotidianul-sorin-oprescu-si-a-falsificat-dosarul-de-profesor_133766.html#ixzz20TxYPat5)
Dar ce spunea preşedintele României, Traian Băsescu, la întâlnirea cu profesorii din învăţământul preuniversitar din judeţul Dolj, Craiova, 24 octombrie 2009...
Pentru că nu suntem la o discuţie cu universitari, n-aş vrea să extind foarte mult discuţia legată de universităţi, dar trebuie să reamintesc faptul că România nu are nicio universitate în primele 500 din lume, este evaluarea pe clasamentul Shanghai, nu avem nicio universitate în primele 500 din lume, în condiţiile în care toate ţările foste comuniste au universităţi în primele 500. Nicio universitate românească. Iar pe clasamentul european, cu primele 100, nu avem nicio universitate, în condiţiile în care Polonia are trei, Bulgaria două, Cehia două, nu mai vorbim de Federaţia Rusă. Deci până şi aici avem mari probleme de credibilitate. Nu discut de ce nu avem universităţi în aceste clasamente pentru că nu este locul aici. Sigur, când spui că eşti profesor doctor într-o universitate, vă dau doar o idee, trebuie să predai foarte mult studenţilor din propriile cercetări, din propriile studii. La noi se fac doctoratele şi masteratele de la Caracal până la Vânju Mare, tot doctori şi masteranzi scoatem în învăţământul superior. Şi sistemul de învăţământ superior, dincolo de admitere, va intra într-un proces de evaluare, toate universităţile acreditate vor putea să dea diplomă de licenţă, dar mult mai puţine vor putea organiza masterate şi infinit mai puţine vor putea organiza doctorate. Cele care au cercetare vor putea organiza doctorate, cele care nu au cercetare n-au cum să scoată doctori. Deci sunt câteva măsuri luate şi pentru învăţământul superior, care dobândeşte mult mai multă autonomie, dar şi responsabilitate, pentru că neatingerea parametrilor pentru clasificarea pe care o au duce la desfiinţarea universităţii.
Sesizaţi ideea, "când spui că eşti profesor doctor". Eu am mai observat şi "doctori şi masteranzi". Doctoranzi şi masteranzi sunt persoanele care urmează un doctorat sau un master. Numai că domnul Băsescu ştia că un doctor un drept are la plural doi doctori în drept, habar nu avea cum face pluralul master. Soluţia a fost masteranzi... Hmmm, de ce nu l-a întrebat pe domnul Ungureanu cum stă treaba cu pluralul?

MÁSTER, (1) mastere, s. n., (2) masteri, s. m. 1. S. n. Masterat. 2. S. m. Persoană care a obținut acest titlu. – Din engl. master.
Sursa: DEX '09 (2009)

Corect ar fi fost deci doctori şi masteri.

Deci recapitulăm... "Traian Băsescu a susţinut că sintagma dottore, folosită cu câteva zile înainte de apariţia articolului din Nature, se referea la cu totul altceva."

Şi a mai spus domnul Băsescu că:
"Între timp poate vă spune şi cum a fost master la Catania, la asta mă refeream eu cu Dottore. Bine, vă doresc o seară plăcută!"
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13829&_PRID=lazi)

Deci Traian Băsescu recunoaşte pe 6 iulie 2012 că "momentul dottore" s-a datorat verificării situaţiei academice a domnului Ponta dar pe 12 iulie spune că nu are nici o legătură, că nici usturoi nu a mâncat şi nici gura nu-i miroase. Vai vai vai, oi oi oi!

Dar să revedem un pic declaraţiile din momentul "dottore".
"Aici aş face o remarcă, fără să vreau să fiu agresiv, dar aş da o replică domnului prim-ministru, doctor Victor Ponta..."
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13775&_PRID=ag)
Ei bine, iată ce spune preşedintele care nu ştia nimic de plagiat CU O ZI ÎNAINTE...
"O a doua observaţie este că astăzi parte din clasa politică a dat cel mai penibil spectacol legat de cunoaşterea funcţionării Uniunii Europene, din păcate, în frunte chiar cu domnul prim-ministru, doctor în Drept, Victor Ponta. Dar orice om are timp să înveţe, deci nimic nu este pierdut din acest punct de vedere şi totul este să citeşti puţin. Vreau să fie foarte clar că nu doresc o confruntare cu nimeni, dar doresc soluţii corecte, soluţii constituţionale."
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13772&_PRID=lazi)
Vedeţi ironia? "Doctorul în Drept" Victor Ponta nu ştie cum funcţionează UE nici cât un "marinar" Traian Băsescu.

Pentru mine este evident că deja domnul Băsescu ştia că vine taifunul plagiatului. Poate pentru alţii nu este aşa de evident. Eu ţin minte că pe mine m-a lovit la ureche drept nepotrivit şi neobişnuit şi mă întrebam ce vrea să zică preşedintele cu asta, de ce adaugă domnia sa acel "Doctor în Drept"?

Minciunea domnului Băsescu că nu ar fi ştiut nimic despre demersurile "oamenilor lui" este, pentru mine (repet), iarăşi evidentă. Întrebarea pe care mi-o auto-adresez este... cine îl mai crede pe domnul Băsescu? Dacă până şi eu mă prind că manipulează, restul românilor, oameni inteligenţi şi "spirt"... cum de nu se prind?

La această oră aud ceva ştiri de la sediul de campanie al domnului Traian Băsescu şi, în timp ce un domnişor Ionuţ spune ce a mai făcut domnul Băsescu, pe fundal se aud nişte ziarişti (bănuiesc că ziarişit) jucând table în plină stradă, pe trotuar, în soare. Cum revine influenţa Fanarului la poarta preşedintelui suspendat...!

10 comments:

Robert Horvath said...

Biblitecarul
Sunt intradevar cutremurat .
Ponta inventeaza din nou un doctorat..............
Incep sa ma intreb daca acest individ are liceul terminat .
Vezi aici detalii despre cel de-al doilea master inventat de Victor Ponta
http://www.bzi.ro/vezi-aici-detalii-despre-cel-de-al-doilea-master-inventat-de-victor-ponta-301062
DOCTORAT LA OXFORD
Inca o confirmare privind diferenta dintre o banala scoala de vara si un masterat a venit si din partea unui profesor al Universitatii Oxford. "Nu este vorba de o diploma de masterat, in cazul in care aceasta a fost obtinuta la o scoala de vara.

Bibliotecaru said...

Tot sunteţi cetăţean american, îmi puteţi traduce şi mie ce scrie exact aici:

http://www.merriam-webster.com/dictionary/master

Cain said...

Pai nu trebuie sa fi expert, nu ziaristii au descoperit plagiatul, ei nu sapa asa adanc. Au fost echipe special angajate pe problema asta.
Nu are rost sa ne ascundem dupa deget, presedintele era infomat.
Cei din Nature nu publicau nimic daca nu era ceva solid, cum sa faca Nature studiu de plagiat pt un premier roman, e dificil, cel mai probabil au primit niste documente de-a gata, traduse, pe care ei le-au verificat. Norocul lor.
Cand declare:
"Nu aveam de unde să ştiu lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. Trebuie să vă spun însă că aflând pe urmă că a fost făcută o carte din acea lucrare am cumpărat cartea, deci i-am dat şi un ban"
Cred ca se refera ca a cumparat cartea dupa ce a aflat de plagiat. Sustine ca nu stia de lucrareea de doctorat a domnului Ponta, pana la scandal. Apoi dupa ce a inceput scandalul s-a aflat ca exista si o carte, facuta dupa lucrarea de doctorat. Nu stiu de ce a vrut sa cumpere cartea. Eu asa am inteles lucrurile.
Nu e prima data cand Basescu minte, toti politicienii mint. Problema e ca e foarte greu de dovedit ca sunt minciuni, ai nevoie de chestii solide. S-a dat de gol cand l-a mancat limba si a zis "dottore", nu putea el sa taca din gura, ca ramanea filozof.
Se prea poate sa ai dreptate cand zici ca Basescu stia de ceva timp de plagiat, dar aici e greu de speculat sa zici de cand. Problema e ca domnul Basescu are un precedent, mai tineti minte o srisoare prezentata de domnul Basescu care il incrimina pe domnul Tariceanu? Deci are obiceiul sa acumuleze documente compromitatoare si sa le foloseasca in momente critice.

ZeV said...

Domnule Biblio, este chiar atat de neinteles că argumentul traditional al domnului Basescu cu referire la ,,intoarcerea la bobor" și-a epuizat resursele persuasive ? :)
Când ți-e teamă de cei ce (conștientizezi că) te disprețuiesc, ești obligat să cauți strategii și tactici de tip surogat. Cum ar fi, atacul murdar la persoană, bineînțeles sub centură și plasat la momentul potrivit/optim, interceptările telefonice strecurate pe ,,,surse" în presa prietenă, jalbele vânturate prin cancelariile străine destinate a exploata buna credință a politicienilor occidentali chiar cu riscul decredibilizării imaginii României ca stat democratic european, etc, etc. Desigur că imaginația puzderiei de consilieri cotroceniști plătiți regește de un regim republican, nu cunoaște limite și în consecință, ne putem aștepta (și) la alte ,,surprize surprize". Din păcate, sau din fericire, există, totuși, o limită de timp: 29.07.2012. ;)
Mi-aș fi dorit, ca votant al domnului Traian Băsescu, ca domnia sa, să iasă demn și onorabil din prim planul scenei politice. Dacă o majoritate , fie și dintr-un cvorum insuficient/neconstituțional, va vota PENTRU demitere, mă îndoiesc că domnul Presedinte, chiar repus pe Scaun, își mai poate permite , dpdv al legitimității, să nu facă, virgulă, compromisuri, așa cum pripit (după părerea mea) s-a exprimat într-o emisiune electorală.
Se pare că singura formă de responsabilitate a domnului Presedinte, este aceea a căpitanului navei Titanic, rămas, demn, în cabină, la momentul scufundării celebrei nave.
Din pacate, apar detalii legate de acel eveniment care-l pun într-o lumină nu tocmai favorabilă pe celebrul căpitan.
CITEZ:
,,O scrisoare care nu a apărut public până acum, a unei supravieţuitoare de pe Titanic, relevă faptul că Edward Smith, căpitanul vasului, consumase băuturi alcoolice atunci când nava s-a lovit de iceberg.
.................................
Istoria a consemnat faptul că Smith participase la o petrecere cu puţin timp înainte ca vasul să naufragieze, el intrând în cabina personală înainte ca Titanicul să lovească icebergul. Căpitanul a fost trezit înainte de miezul nopţii şi a fost văzut ultima dată în viaţă atunci când a luat decizia eroică de a se scufunda odată cu vasul al cărui căpitan era.



Au existat de-a lungul timpului multe mituri conform cărora căpitanul era beat în timpul dezastrului din 1912, dar nu au fost găsite niciodată dovezi. Scrisoarea lui Emily Richards către soacra ei vine să susţină această teorie. "Nava a lovit un iceberg, duminică, la 11 noaptea. Căpitanul era jos, în salon, consuma alcool, şi a desemnat pe altcineva să conducă nava. A fost vina căpitanului. Săracul meu frate George... S-a înecat din câte ştim noi", scria Emily Richards, care a supravieţuit naufragiului, împreună cu cei doi fii ai ei."
COMENTEZ:
Nu stiu daca exista vreo legatura peste timp intre cei doi capitani de nava, dar, ma gandesc eu, cu mintea-mi puțină, dacă noțiunea de ,,eroism" este, sau, asociată cu gestul sacrificiului responsabil , în beneficiul, nu în defavoarea, cauzei, sau entității, în numele căreia acționezi, sau/și iei o decizie extremă.
De asemeni, din textul de mai sus, se poate deduce și ideea că orice mit devine, la un moment dat și într-un anumit context, un fapt cât se poate de real/verificabil.
De ce nu ? ... chiar și mitul dosarului de securitate al domnului Presedinte.
;)

Bibliotecaru said...

@ Cain

Îmi aduc amine de scrisoare, nu mai ştiu însă de ce România a ajuns în asemenea situaţie a slăbiciunii multilateral dezvoltate... :(

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Mai mult, din câte am înţeles, se pare că Titanicul s-a scufundat pentru că s-a luat decizia ocolirii icebergului în loc să se lovească de el frontal, caz în care ar fi fost rău, fără doar şi poate, dar vaporul nu s-ar fi scufundat.

ZeV said...

Asa este, numai ca, indiferent de varianta decizionala, cea mai mare greseala a constat in luarea ei tardiva.
:D

Bibliotecaru said...

De unde se vede că "mai bine mai târziu" nu este chiar valabilă... :D

Anonymous said...

Bibliotecaru said...
@ ZeV

Mai mult, din câte am înţeles, se pare că Titanicul s-a scufundat pentru că s-a luat decizia ocolirii icebergului în loc să se lovească de el frontal, caz în care ar fi fost rău, fără doar şi poate, dar vaporul nu s-ar fi scufundat.


Vaporul nu s-ar fi scufundat daca dl. presedinte exclus ar fi fost comandant de nava :D

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Aiurea, aţi uitat când a incendiat domnul comandat de navă întregul port? Când vrei să ocoleşti un obstacol în loc să te înfigi în el, este un instinct de conservare la mijloc, când intri cu o navă în flăcări în port, în timp ce din navă curge petrol care ia foc... asta nu poate avea o explicaţie.

http://www.youtube.com/watch?v=1DD53S6SxHY

Ia ascultaţi-l pe domnul Băsescu vorbind despre ceva isprăvi. Acest om este cel care vorbeşte despre cinste, dreptate, lege...

Ia să amintesc şi românilor această înregistrare...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.