02 December 2011

Faptul că mâncarea contează mai mult decât cultura este o minciună


Trăim într-o Românie în care marii actori lăcrimează la televizor. Astăzi l-am văzut lăcrimând pe maestrul Papaiani ajuns cumva la disperarea anormalităţii societăţii româneşti. Există o furie a neputinţei în faţa strâmbătăţii. Maestrul Ion Lucian a fost primul actor care a lăcrimat din disperarea aceasta surdă, lacrimile neputinţei se înnoadă pe obrazele din ce în ce mai multor români. Lipsa de respect parcă zgârâie mai mult decât lipsa banilor. Este mai uşor să împărţim un cartof alături de instituţia demnităţii decât să clevetim mundan în disoluţia umanităţii alături de un răcoros biscuite cu caviar. Oamenii nu mai suportă lipsa de respect, oamenii nu mai vor să fie nesimţiţi pentru că şi-au câştigat, prin lege, drepturi salariale sau pensii.

Apropo, astăzi am auzit la cineva o înjurătură publică neaşteptată... Bocule! Lumea evoluează, actualii politicieni devin concepte negative, aşa cum au fost Hitler, Stalin, Caiafa... lucrurile evoluează.

Trăim vremuri grele şi politica nu ne ajută nici un moment să trece peste ele. Din păcate nu mai avem nici instrumentul moral care ne-a ajutat să ieşim din socialism, cel al complicităţii cu actul cultural ce ne-a redat demnitatea naţională. Politicienii de astăzi distrug şi ce a mai rămas din spiritul românilor.

Dar nu peste tot este însă aşa.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/da/Wki_lenkom_theater_moscow.jpg/699px-Wki_lenkom_theater_moscow.jpg
(http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Wki_lenkom_theater_moscow.jpg)

În teatrul Lenkom premierul Vladimir Putin s-a întâlnit cu directorii companiilor de teatru.

Vladimir Putin le-a comunicat că onor Guvernul Federaţiei Ruse a decis să plătească un bonus actorilor veterani care au nevoie de sprijinul statului. De asemenea, a mai spus că se vor aloca 160 de milioane de ruble, adică cam 4 milioane de euro, pentru suplimentarea plăţilor către toţi Artiştii Poporului.


http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46470/photolenta_big_photo.jpeg

http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46475/photolenta_big_photo.jpeg

http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46468/photolenta_big_photo.jpeg

http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46471/photolenta_big_photo.jpeg

http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46474/photolenta_big_photo.jpeg
Oleg Tabakov


http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46467/photolenta_big_photo.jpeg
Yevgeny Pisarev


http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46465/photolenta_big_photo.jpeg
Lev Dodin


http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46466/photolenta_big_photo.jpeg
Yuri Solomin



http://premier.gov.ru/media/2011/11/30/46473/photolenta_big_photo.jpeg
Galina Volchek
(http://premier.gov.ru/eng/events/news/17273/)

Şi pe la ruşi este criză, dar parcă este o altfel de criză decât la noi. Ei sunt parcă sărăci dar demni.

10 comments:

Vasile, said...

Biblio,

Putin pluseaza totusi popular dar cam putin ce-i pina la urma 4 milioane de euro pentru artistii marii Rosii? Probabil nici cit valoarea impozitului lunar al unui artist hollywoodian?
Da , artistii nostri primesc alaturi de alti romani o rasplata bine meritata, eu nu am sa cedez si am sa revin de fiecare data amintindu-mi cu radiau dansii de bucurie ca l-au votat pe Traian!

Bibliotecaru said...

Asta cu radierea a fost prima dată, la primul mandat... atunci nu au dus-o foarte, foarte rău, din când în când se mai găseau ceva bani pentru un proiect cultural.

Nu-i vorbă că 4 milioane sunt puţini, mai ales că Rusia are şi mulţi artişti ai poporului, pentru că acolo cultura nu este ceva facultativ ci un mod de viaţă. Important este că premierul nu este "prea ocupat" pentru a discuta cu directorii de teatru. Această întâlnire arată respectul de care se bucură artiştii în Rusia. Odată se întâmpla şi în România, încă din secolul XIX. Undeva după revoluţie cultura a devenit o cenuşăreasă şi astăzi este muribundă. Fără dăruirea artiştilor, România s-ar transforma într-o ţară a inculturii, după chipul şi asemănarea şefilor de palate.

nimrod said...

Vaaai, şi eu care credeam că marea actorime română s-a umplut de bani jucând in corpore roluri de ţigani înstăriţi şi oneşti prin telenovele strălucitoare şi pline de conţinut. Cum spuneam, vaaai, sufăr...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Reclamele nu sunt chiar aşa de bine plătite, sunt însă ceva în plus la pensie. Vorbim despre două trei mii de euro pentru o reclamă care apare de sute de ori pe zi timp de mai multe luni. Nu e deloc mult.

În ceea ce priveşte prestaţia din telenovele... aici vorbim de o foarte mică parte a actorilor consacraţi. Aveţi dreptate, aceştia ar putea câştiga mai mult de 10 mii de euro pe an din aceste telenovele... dar nu cred că am putea asta considera "o avere", chiar dacă mai mult de 10 mii de euro pe an poate părea o sumă imensă celor care au pensia de 200 de euro pe lună.

Vasile, said...

Biblio ,chestia asta nu am priceputo:@ Vasile,
Uite ce lucruri răutăcioase scoateţi din mine…

Bibliotecaru said...

Comentariul pe care l-am produs cu acea ocazie era ceva mai răutăcios decât intenţionasem. După ce am dat SENT, mi-a părut rău că nu l-am mai "periat" pentru a îndulci tonul şi a transmite un mesaj aşa cum îl intenţionam. :D

N. Raducanu said...

Dupa cum se stie duminica au loc alegeri pentru Duma de Stat in Federatia Rusa. Iau parte mai multe partide printre care au sanse de a obtine locuri in Duma urmatoarele partide: Edinaia Rossia (Rusia Unita) in frunte cu V.V.Putin;
KPRF (comunistii) - cu G. Ziuganov;
LDPR in frunte cu Jirinovski;
Patrioty Rossii - cu G. Semighin;
Spravedlivaia Rossia (Rusia adevarului), in frunte cu Serghei Mironov;
Iabloko - cu Iavlenski;
si, in fine,
Pravoe Delo (Cauza dreapta)
Majoritatea comentatorilor cred ca partidul Edinaia Rossia va castiga detasat aceste alegeri, dar fara sa obtina majoritatea absoluta, fiind deci obligat sa incheie o alianta cu unul dintre celelalte partide. In campanie electorala, Putin a spus ieri la Uzina Baricada din Skt. Petersburg (cf. ziarul Izvestia): "Sunt opinii ca nu trebuie mers la vot, dar asa ceva nu sustin decat cei ce se conduc dupa principiul: Cu cat e mai rau, cu atat mai bine! Dar mai bine va fi doar pentru cei ce pescuiesc in ape tulburi, iar mai rau va fi pentru toti, pentru popor. Pentru ca masina statului, pentru a functiona, trbuie ca toate rotitele ei sa functioneze. Daca o piesa nu functioneaza, nu merge intregul sistem. Trebuie mers la vot si trebuie ca fiecare sa voteze, asa cum crede mai bine. Desi in aceasta campanie s-au spus multe lucruri superficiale si negandite."
Intr-adevar, Nezavissimaia Gazeta scrie ca Garry Kasparov,candidat al partidului Solidarnosti, probabil disperat de sondaje, a facut apel la St. Unite si la NATO sa porneasca razboiul impotriva Rusiei, asa cun au facut in Libia.

Bibliotecaru said...

Extrem de interesant...

Desigur, de la Garry Kasparov nu mă aşteptam la mai puţin... :D domnia sa face "chestiuni d'astea" de ani de zile... :D

Vasile, said...

Ce se intampla cu dl. Putin este deja "viitorul este azi", ma intreb daca in "de vina comedie" Medvedeev va redeveni viceversa?

Bibliotecaru said...

Vom vedea probabil marţi asta.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.