06 December 2011

Măsuri de criză în Marea Britanie


Circulă zvonul că statele vest-europene vor face tăieri bugetare... dar noi stăm bine de vreme ce am tăiat din cheltuielile bugetare atât de mult încât, probabil în curând, ne tăiem şi noi între noi.

Ce spune premierul Regatului Unit al Marii Britanii?

Păi spune că în scopul creşterii grijii faţă de pacient şi pentru a finanţa noile descoperiri medicale, Guvernul Britanic lansează astăzi o strategie în domeniul ştiinţelor vieţii în cadrul NHS (National Health Service).

Ce măsuri?

Măsurile-cheie includ:

  • Instalarea de dispozitive medicale la distanta - cum ar fi echipamente care preiau detalii despre starea pacientului, le constituie în statistici vitale şi le trimit la medic. Astfel pacienţii cu risc direct sunt supravegheaţi de medici 24 de ore fără a fi internaţi. Beneficiari sunt 3 milioane de oameni în următorii 5 ani.
  • Utilizarea "sistemului de acces timpuriu" astfel încât noile medicamente şi noile tehnologii în spitale NHS să fie pusă în mai repede în exploatarea medicală, în special în zonele în care noile tratamente sunt urgent necesare, în boli precum ar fi cancerul pulmonar şi cancerul la creier.
  • Introducerea unui nou fond de 180 milioane lire sterline pentru a ajuta ca următoarea generaţie de descoperiri medicale britanice să se traducă în bunăstarea noii generaţii de companii britanice

Prim-ministrul David Cameron a declarat:

"Putem fi mândri de trecutul nostru, dar nu putem fi satisfăcuţi cu privire la viitorul nostru. Industria este în schimbare, nu doar de la an la an, dar lună de lună. Noi trebuie să ne asigurăm că Regatul Unit merge înainte, şi că da, avem o bază a ştiinţei conducerii; avem patru universităţi din top zece universităţi în lume şi avem un Serviciului Naţional de Sănătate cum nu mai există altul. Dar aceste puncte forte nu sunt suficiente pentru a ţine pasul cu ceea ce se întâmplă, avem nevoia de a schimba radical modul în care inovam, modul în care colaborăm, modul în care deschidem NHS.

"Cele două rapoarte oferite publicităţii astăzi sunt o legământul ambiţiei noastre: nu doar să se prăfuiască undeva cu o susţinere semnificativă pe piaţa mondială, ci pentru a lua o parte mai mare din această piaţă, în anii care vin. Vreau ca marile descoperiri ale următorului deceniu să se întâmple în laboratoarele britanice, vreau ca noile tehnologii să se fi născut Marea Britanie. "

Eu vă recomand să răsfoiţi următoarea broşură Life Sciences Prospectus. Este interesant de văzut că unii consideră că investiţia în domeniul sănătăţii aduce bani înapoi la buget.

Este drept, Marea Britanie este unul dintre liderii lumii în domeniile farmaceutic, medical şi biotehnologiilor.
Vezi şi http://www.number10.gov.uk/news/uk-life-sciences-get-government-cash-boost/

http://www.mygovcost.org/wp-content/uploads/2011/01/National_Health_Service.jpg
(http://www.mygovcost.org/2011/01/17/will-britain-move-toward-privatization-in-health-care/)

Ieri am auzit la TV că medicina de urgenţă din capitală nu mai are bani decât să trateze urgenţele de tip cod roşu. Restul urgenţelor mai pot să aştepte. Dacă mergeţi deci la urgenţă, asiguraţi-vă mai întâi că sunteţi pe moarte, dar nu chiar foarte pe moarte pentru că apoi viaţa dumnevoastră nu mai merită salvată.

Dar aş vrea să vă dau un exemplu şi mai dur de atât.

Sunt unii bolnavi care au nevoie de oxigen pentru că, bolile de plămâni, nu le mai permit respiraţia. Ştiţi ce trebuie să facă pentru a lua un Concentrator de Oxigen, în mod gratuit (doar câţiva lei pe lună), pe o perioadă de timp? Închirierea acestui aparat este plătită de Casa de Sănătate, dar ca un bolnav să ia acest aparat (repet, este unul dintre bolnavii aceia care stau "cu tuburile în nas") trebuie să facă, la fiecare trei luni, următoarele lucruri.

Conditii de inchiriere a unui concentrator de oxigen:
  • copie dupa actul de identitate;
  • trimiterea de la medicul specialist;
  • garantie (clientul avand la alegere intre doua forme de garantie: baneasca sau actele a doi giranti);
  • garantie baneasca (la incetarea contractului, garantia baneasca se restituie);
  • actele a doi giranti.
Documente necesare pentru girare:
  • copie dupa buletin;
  • adeverinta de venit - pentru salariat (talon de pensie - pentru pensionar).
Acte necesare decontarii chiriei de catre Casele de Asigurari de Sanatate:
  • trimitere de la medicul specialist(care trebuie depusa la Casele de Asigurari in maximum 30 de zile de la data emiterii;
  • cerere catre Casa de Asigurari in evidenta careia se afla asiguratul;
  • carnetul de asigurat;
  • copie act de identitate;
  • declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca deficienta organica sau fiziologica nu a aparut in urma unei boli profesionale, a unui accident de munca sau sportiv.

Unii dau credite cu buletinul... ei bine aici e mult mai complicat decât să iei un credit.
Haideţi să vedem drumurile (ce trebuiesc repetate o dată la trei luni).
1. Mers la XEROX pentru multe copii de documente
2. Mers Medic de Familie pentru a lua trimitere la medicul specialist
3. Mers la Medicul Specialist pentru a lua trimiere la CNAS
4. Alergat după giranţi pentru că în cazul în care persoana asistată cu oxigen trece la cele sfinte, SRL-ul care face închirierea trebuie să recupereze aparatul.
5. Mers la Casa Naţională de Asigurări pentru a vedea despre ce cerere este vorba şi ce mai trebuie la dosar
6. Mers la Administraţia Financiară (asta nu scrie mai sus, dar am auzit-o eu de la" băiatul cu aparatul")
7. Mers stat la coadă imensă pentru a depune dosarul.

Gândiţi-vă că aceste drumuri descurajează şi cel mai normal om, dar să fie unul care ar trebui să fie cu masca pe figură pentru că nu poate respira? Cam aceasta este grija statului român pentru pacient. În Marea Britanie vor să monitorizeze 3 milioane de oameni la domiciliu pentru a interveni mai eficient în caz de "doamne fereşte". Deloc, dar deloc, nu seamănă criza din România cu cea din Marea Britanie.

Ei bine, aparatul Concentrator de Oxigen se poate închiria cu banii pacientului, câteva sute de RON pe lună, sau pot cumpăra aparatul, 1000 de euro.

http://www.bizoo.ro/image/img360/sale/Concentrator-de-oxigen-DHR-5L_5351471_1316101094.jpg
(http://www.bizoo.ro/firma/bentris/vanzare/1620179/Concentrator-de-oxigen-DHR-5L)

Cum spunea un proverb chinez (foarte potrivit cu această perioadă în România), decât sărac şi bolnav, mai bine bogat şi sănătos.

6 comments:

nimrod said...

:)) Nici măcar în materie de proverbe chinezii nu sunt originali. "Bani şi sănătate" e urare evreiască. Din câte ştiu, la un moment dat s-a pus problema rocadei morale, cu sănătatea în faţă, da' s-a renunţat. Şi eu subscriu la formula tradiţională...

Anonymous said...

Astia nu sunt "sanatosi"!

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Mă îndoiesc că cei din China au fost după evrei în proverbe. :D

Oricum, ceea ce era interesant în proverb era tocmai evidenţa lui... aici era şi gluma.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Eu mai ales faţă de un ministru al apărării am mari îndoieli. Grimasele şi ticurile pe care le are permanent... brrrr

gabryela said...

astia vor reducerea nr.de bugetari in schimb infiinteaza noi institutii bugetare.
http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_25585/ARR-si-RAR-nu-mai-au-atributii-de-control-Cine-efectueaza-de-acum-controalele-din-transporturi.html

Bibliotecaru said...

@ gabryela

Se pare că ARR şi RAR dau banii. Întrebarea mea ar fi de ce mai există ARR şi RAR dacă s-a înfiinţat ISCTR.

Cum "ISCTR are in structura sa organizatorica 8 inspectorate teritoriale, fara personalitate juridica, conduse de cate un inspector sef", bănuiesc că "mişcarea" este ca în momentul în care se face trecerea la regiuni, se vor desfiinţa ARR şi RAR.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.