18 December 2011

Toţi râd de TVR că nu are îndejuns de multă audienţă, toţi vreau însă "oamenii lor" în TVR


www.rtv.net vorbeşte despre doamna Rodica Culcer care, orice ar face, se pare că are soarta legată de TVR.
Reprezentanţii USL în CA al TVR îi cer Rodicăi Culcer să se retragă din concursul pentru ocuparea postului de director al Departamentului de Ştiri. Potrivit unor surse din televiziunea publică, Rodica Culcer, deşi aflată la vârsta pensionării, s-a înscris în cursa pentru şefia ştirilor TVR, alături de alţi doi candidaţi. TVR refuză în continuare să spună oficial cine sunt candidaţii şi să ofere orice alte detalii legate de concurs.

"Mi se pare sfidătoare şi imorală atitudinea doamnei Culcer. Cu siguranţă, aceasta contravine spiritului legii", a declarat pentru RTV.net Anne Jugănaru, reprezentantul PSD în Consiliul de Administraţie al TVR.

Jugănaru şi ceilalţi reprezentanţi ai USL în CA al TVR i-au trimis o scrisoare deschisă Rodicăi Culcer în care îi cer să se retragă din concursul organizat pentru ocuparea postului, rămas vacant după ce Culcer a împlinit vîrsta de pensionare.

"Solicităm doamnei Rodica Culcer să-şi retragă dosarul de participare la Concursul organizat de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport. Să nu forţeze intrarea în preselecţie, dat fiind că nu există nicio cutumă la TVR prin care pensionarii pot candida la funcţii de conducere. De această favoare timp de 20 de ani nu a beneficiat niciunul dintre pensionarii iluştri ai TVR", se arată în scrisoarea prezentată în integralitate de jurnalul.ro.

Contestatarii susţin că TVR se află într-un proces complex de reformare şi se vor disponibiliza 10% din salariaţi, iar "insistenţa doamnei Culcer de a rămâne în fotoliul directorului de ştiri ni se pare lipsită de temei legal şi de conştiinţă morală".

"Am încercat (fără succes) la ultima întâlnire a C.A. o analiză a modului în care C.D. al TVR a întocmit condiţile de participare la concurs, aproape toate cu dedicaţie doamnei Culcer ( studii universitare de ştiinţe umaniste, ştiinţe ale comunicării, management), sunt excluşi astfel absolvenţii de alte specializări politehnice, 10 ani minimum de experienţă în audiovizual, 3 ani minimum de conducere în audiovizual, condiţii pe care nu le poate îndeplini un candidat sub 40 de ani. În felul acesta, Televiziunea Română îşi îngrădeşte şansa schimbării şi întineririi personalului de conducere, menţinând în funcţii directori cu 10-12 ani vechime sau pe cei care, se ştie, cazul doamnei Culcer se disting prin servicii făcute puterii şi nu publicului", spun semnatarii scrisorii.

http://media.rtv.net/image/201112/w620/rodica_culcer_theodor_pana_46918100.jpg

Aceştia menţionează că, în comisia de examinare a concurenţilor, nu se află niciun membru al C.A. al TVR sau al CNA, fiind cooptate persoane neimplicate în audiovizualul românesc, "o parte, domni obscuri, de a căror activitate aflăm cu ocazia acestui concurs".

TVR a refuzat până în acest moment să ofere detalii legate de concurs.

Departamentul de Comunicare al Televiziunii Publice a răspuns unor solicitări repetate, formulate de RTV.net, că deocamdată nu are nimic de comunicat oficial. Nici în privinţa candidaturilor depuse, nici a datei la care are loc concursul.

Anterior, pe 22 noiembrie, TVR anunţase organizarea concursului, precizând că cei interesaţi de postul de director al Direcţiei de Emisiuni Informative şi Sport, îşi pot depune candidaturile până la data de 5 decembrie. Ulterior, termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost prelungit cu o săptămână, până pe 12 decembrie.

Potrivit precizărilor de la acel moment, concursul urma să aibă loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 - 31 decembrie.

În cursa pentru şefia ştirilor au intrat, alături de Rodica Culcer, potrivit unor surse din TVR, Cezar Ion, director de producţie editorială, considerat un apropiat al directorului general Alexandru Lăzescu, şi un jurnalist de la B1TV.
(http://www.rtv.net/rodica-culcer-somata-se-se-retraga-din-cursa-pentru-sefia-stirilor-tvr_7556.html)
Ei, ei, ei... TVR-ul este o fântână a banilor, aici poţi să găseşti câte o mică afacere ce îţi asigură un pic de sinecură...

www.jurnalul.ro vorbeşte despre datorii uriaşe ale TVR. Mai vorbeşte şi despre salarii uriaşe.
Jaf barbar la TVR. 100 de milioane de euro gaură, conturi blocate de ANAF, lefuri de 52 de milioane de lei pentru debutanţi
Propagandiştii portocalii Ioana Lupea şi Mircea Marian au salarii nesimţite pentru audienţă zero, iar membrii CA al TVR se tem de DNA.

http://www.jurnalul.ro/usr/thumbs//imagini/2011/12/17/thumb_640_x_481/200260-tvr.jpg

TVR se află într-o situaţia financiară dramatică. Într-o perioadă de criză financiară cruntă, ajunsă la datorii care depăşesc suta de milioane de euro, având conturile bancare blocate de un sechestru al ANAF, instithttp://www.blogger.com/img/blank.gifuţia din strada Pangratii îşi permite, încă, pe bani publici, să menţină o schemă de personal de dimensiunile celei de pe vremea lui Ceauşescu (cu o restructurare sensibilă anunţată, care încă nu a început), să dea lefuri de 52 de milioane de lei vechi lunar debutanţilor, plăteşte sute de mii de euro pe fiecare meci internaţional şi, culmea tupeului, cere Guvernului mărirea cuantumului obligatoriei taxe radio-tv. Jurnalul Naţional a intrat în posesia unei stenograme stupefiante a şedinţei Consiliului de Administraţie. Membrii CA dezbat, între altele, lipsa de performanţă profesională şi de audienţă a cuplului de propagandişti portocalii Ioana Lupea şi Mircea Marian şi, corelat, veniturile lor lunare de 97 de milioane lei vechi, respectiv 61 de milioane de lei vechi.
(http://www.jurnalul.ro/observator/jaf-barbar-la-tvr-100-de-milioane-de-euro-gaura-conturi-blocate-de-anaf-lefuri-de-52-de-milioane-de-lei-pentru-debutanti-599434.htm)

Stenograma şedinţei Consiliului de Administraţie din data de 29 noiembrie 2011

http://www.tvr.ro/images/logo_tvr1.png
Veniturile SRTv în 2010 au fost:
Venituri taxa tv.....................302.573.268 lei - 54.07%
publicitate şi sponsorizări....... 37.376.997 lei - 6,68%
subvenţii............................. 183.166.455 lei - 32,73%
exploatare........................... 36.495.340 lei - 6,52%
total.................................... 559.612.060 lei
(http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=225)

15 comments:

Vasile, said...

Biblio,
Ai dreptate , nu spun ai perfecta dreptate deoarece pozitia doamnei Culcer este una speciala, atunci cind e impinsa....nu se poate retrage!

Bibliotecaru said...

Problema este că TVR nu "face" decât 10% din venituri. Nu ştiu cum este posibil aşa ceva.

Augustin Radescu said...

Nu este adevarat enuntul din titlu. Ce inseamna "nu are audienta"? Adica audienta zero? Adica nu se uita absolut nimeni?
Ca de obicei in viata, totul este relativ. Audienta pe care o face TVR este jalnica in comparatie cu acoperirea nationala pe care o are, din punctul de vedere al resurselor tehnice si financiare. Pe de alta parte, in comparatie cu alte posturi TV, audienta TVR este importanta si, de aceea, toti vor (nu vreau) "oamenii lor" acolo.

Bibliotecaru said...

OK :D
Îmi însuşesc critica.

Motanul_Incaltat said...

P,C,R = Pile, Relatii, Cunostiinte.

Chestii, socoteli. Clientela politica e basca! Cineva ar fi spus: trebuie sa manance si gura lor ceva!
:D

Motanul_Incaltat said...

52 milioane lei pentru debutanti...
E greu sa mai comentezi ceva...
Ramai fara glas...

Bibliotecaru said...

@ Motanul_Incaltat

Dincolo de cheltuielile mare, nu înţeleg de ce veniturile sunt aşa de mici.

De exemplu, acele seriale coreene de pe TVR1 au o audienţă foarte mare. Cum legea nu le dă voie să întrerupă programul pentru a da reclamă, au făcut o şmecherie, adică au luat un episod, l-au tăiat în două, şi dar practic în fiecare zi câte două jumătăţi cu reclamă între ele ca şi cum ar fi două episoade. Sunt multe emisiuni bune care, cred eu, sunt şi urmărite... şi totuşi nu strâng nimic de reclamă...

Publicitate şi sponsorizări... 37.376.997lei - 6,68%. Sunt atâtea canale TV care au reclamă şi numai 37 de milioane de lei pe an toate la un loc?

Motanul_Incaltat said...

@Bibliotecaru
Scuzati-ma ca va intreb... Poate e o naivitate din partea mea... Insa nu sunt dumirit: este vorba de 37.376.997lei noi, sau e vorba de 37.376.997lei vechi?
Ca daca e vorba de lei vechi, adica doar 3738 de lei noi pe an din publicitate si sponsorizari si mie mi se pare ca e chiar suspect de putin.
In privinta procentelor, e putin... insa daca tinem cont ca TVR nu e o televiziune comerciala, de faptul ca sunt limitati de lege la minutele de publicitate, apoi la faptul ca nu pot insera spoturi publicitare in interiorul programelor, lucrurile incep sa se explice cat de cat.
Tin minte ca a fost discutia asta, mai demult, la emisiunea lui Marius Tuca de la Antena. Ideea era ca, pe atunci, TVR avea o publicitate aidoma cu televiziunile comerciale, lucru ce le afecta pe acestea din urma.
Oricum, dupa cum se vede TVR nu traieste din publicitate si sponsorizari: preponderente sunt veniturile din taxa TV si subventii. Nu este o televiziune comerciala.

Motanul_Incaltat said...

Apoi, apropo de ceea ce ati prezentat in postare, cred ca se poate spune ca in TVR e o problema de management.
In aceasta televiziune, managementul a fost cam intotdeauna unul politic. Politic nu inseamna, neaparat, profesionist. Dupa cum si usor se poate constata din cele citite... Cred ca e destul de clar ca lucrurile nu sunt bine puse la punct, intr-o dulce traditie damboviteana, din pacate...
Sigur, sunt si emisiuni bune, si lucruri bune. Asta e altceva. Insa nu se poate spune ca treburile merg asa cum ar trebui, eu la asta m-am referit, iar postarea Dvs. confirma acest aspect.

Anonymous said...

Probabil veniturile din reclame sunt vamuite de agentii private care chipurile cumpara en-gross spatiu publicitar (pe nimic, adica la juma' de pret din rate card-ul Montan TV) si-l revand la adevarata valoare.

Bibliotecaru said...

@ Motanul_Incaltat

Cum să fie lei vechi? Lei noi desigur... Nu ştiu exact cât este la TVR, dar estimez că minutul de reclamă la emisiuni urmărite poate trece peste 10 mii de euro. Să spunem însă că este 100 de euro (mai jos nu văd cum). TVR are o grămadă de canale şi reclama, chiar dacă nu este foarte multă în comparaţie cu celelalte televiziuni, este totuşi caraghios să nu fie nici măcar 10 milioane de euro pe lună. Gândiţi-vă că sunt televiziuni de buzunar, precum 10 TV, Taraf sau mai ştiu eu care... chiar B1 TV, ce nu pot avea audienţă peste TVR-urile toate la un loc, care supravieţuiesc şi fac profit din reclamă.

Bibliotecaru said...

@ Motanul_Incaltat

Managementul este politic, din moment ce televiziunea este "de stat". Problema nu este asta, problema este că "politic" este diferit în România de "profesionism". TVR nu ar trebui să aibă neapărat rating, pentru că această instituţie există tocmai pentru a promova lucruri "nevandabile", cum ar fi cuvântările de prin parlament, legi, ştiri legate de statul român... adică un fel de Monitorul Oficial mediatic. Mai mult ea trebuie să promoveze cultura şi ştirea culturală şi... aţi înţeles la ce mă refer, nu are rost să le înşirui pe toate. TVR-ul mai este un fel de STS printre televiziuni, televiziunea ce trebuie să reziste oricărui traumatism social, politic, cataclism.

Nu văd problema legată neapărat de lipsa de audienţă, ci de faptul că banii sunt total disproporţionaţi faţă de efectele lor. Televiziunea are la îndemână sute, mii, de chestiuni gratuite ce le poate folosi în programe fără să coste nimic. De exemplu are o arhivă de filme la îndemână, o arhivă de emisiuni, chiar şi arhiva cu jurnale PCR poate fi folosită în emisiuni documentare.

Având în vedere caracterul ei "de stat", ea poate colabora cu alte lucruri "de stat" cum ar fi teatrele sau chiar instituţiile de natura ministerelor. Vă daţi seama cum ar urca audienţa dacă emisiunile TVR ar fi pline de specialişti ai guvernului care să vorbească despre diferitele legi, ordine, implicaţia pe termen lung a politicii guvernului... adică tocmai ce lansează domnul Boc prin conferinţele de presă mai mult ca un atac la USL decât ca o explicaţie a propriilor gesturi. Emisiuni "pe bune" care să reprezinte informare şi publicitate a actului politic, publicitate în sensul bun al cuvântului şi nu în cel plictisitor.

TVR are nişte spaţii de producţie excepţionale care, în loc să fie folosite raţional, sunt pline de decoruri scumpe şi sofisticate şi monumentale, emisiunile au zeci de spectatori care aplaudă, apar "Invitaţi" plătiţi de peste hotare, nume mari din muzică ce nu sunt tocmai ieftini.

Când ai atâtea lucruri gratis şi ieftine la îndemână, de ce să faci spectacole grandioase, cum erau pe timpuri cele omagiale?

Bibliotecaru said...

@ epolitikon

Dacă este o "şmecherie" de căpuşare... ar fi bine, pentru că asta se rezolvă uşor.

Vasile, said...

Eu spusesem "ba nu"colegului Augustin , apreciind audienta zero ca un termen corect atunci cind se vorbeste de o televiziune platita si de mine, dar care a devenit o televiziune cu circuit inchis , la care privesc precum la un meci de fotbal cu portile inchise doar rudele si rezervele!

PS.
Biblio exista o hiba in sistemul tau de operare al blogului, un click gresit si textul dispare!

Bibliotecaru said...

@ Vasile
Îmi cer scuze asupra inconvenientelor blogului... nu este însă nimic din ceea ce aş putea modifica încât să fie mai bine.

Care este chestiunea cu audienţa...
De obicei se fac topuri cu primii zece, iar anumite televiziuni nu intră în primii zece... deci nu poţi spune că ratingul este atât sau atât.

Eu unul sunt consumator zilnic de TVR 1, TVR Cultural şi TVR Info... TVR 2 mai rar... şi alt TVR-uri nu mai prind, că am pachet minimal la cablu. Liderul de audienţă este cam 10-15 share. În zilele bune toate TVR-urile la un loc nu scot atât.

Audienţele sunt greu de aflat.

http://www.therobi.com/audiente-tv-1-protv-2-acasatv-3-antena1.html

În 2008 TVR-ul era în pluton, pe la mijloc.

Anul acesta tot pe la mijloc.
http://www.mediaddict.ro/2011/06/analiza-audienta-13-%E2%80%93-19-iunie/

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.