24 March 2009

Activitatea Parlamentul European între consiliu şi summit


Activitatea Parlamentului European ajunge foarte greu în informaţia de actualitate prezentată în ziare. Profit deci că există parlamentarul european Corina Creţu pentru a mai afla ce este de actualitate la nivelul Uniunii Europene.

Strasbourg, sesiune plenara

martie 23, 2009 by corinacretu

Aceasta sesiune plenara de la Strasbourg a Parlamentului European e plasata cronologic si tematic intre Consiliul European din 19-20 martie si Summit-ul G20 de la Londra, din 2 aprilie. Marti, plenul legislativului se reuneste pentru o dezbatere prioritara in vederea pregatirii Summit-ului G20. La discutii va participa premierul britanic Gordon Brown, a carui tara detine presedintia rotativa a G20 in acest an. Tot marti, Gordon Brown, lider al Partidului Laburist, va participa la reuniunea Grupului Parlamentar al Socialistilor Europeni. Miercuri, Comisia Europeana si Presedintia ceha a Consiliului vor face declaratii referitoare la concluziile Consiliului European de la Bruxelles. Asadar, vor fi doua zile in care situatia economica si financiara va domina agenda Parlamentului European.

In afara acestei tematici prioritare, unul din cele mai importante rapoarte ce vor fi supuse dezbaterii este cel care contine solicitarea eliminarii vizelor pentru SUA, care va fi discutat miercuri. Daca va fi adoptat, Parlamentul European va cere oficial SUA sa trateze toti cetatenii UE in mod egal, pe baza reciprocitatii depline, si sa ridice regimul vizelor pentru cele sase tari membre ale UE care nu au fost inca incluse in programul de scutire de vize.

Un alt subiect pe care il vom lua in discutie se refera la vizele biometrice, care, la fel ca si pasapoartele biometrice, au ca obiectiv imbunatatirea masurilor de securitate, copiii sub 12 ani urmand sa fie exceptati de la prelevarea amprentelor.

Dintre temele aflate pe ordine de zi, mai retin: pachetul legislativ pentru imbunatatirea sistemului aviatic european, regulamentul pentru siguranta produselor cosmetice, cresterea graduala a accizelor pentru produsele din tutun (astfel incat din 2014 pentru un pachet de tigari sa se aplice accize in suma de 1,5 euro - precizare pentru fumatori), viitorul industriei de automobile in contextul crizei economice, interzicerea plasarii pe piata a unor produse alimentare noi care deriva de la animale clonate, mentinerea unui nivel rezonabil al pretului produselor agricole si asigurarea veniturilor decente pentru agricultori, sprijinirea multilingvismului, combaterea practicilor de mutilare sexuala a femeilor in UE (se apreciaza ca exista circa 500.000 de femei ce au cazut victima unor asemenea practici in UE, in special in familiile de imigranti si refugiati), problemele de sanatate provocate de campurile electromagnetice si extinderea programului privind ajutorul alimentar acordat persoanelor celor mai defavorizate.


Interventie privind multilingvismul in UE

martie 24, 2009 by corinacretu La dezbaterea in plenul Parlamentului European a Raportului referitor la multilingvism, am sustinut urmatoarea interventie: Diversitatea lingvistica si culturala a uniunii celor 27 de state europene, mostenire a unei bogate si contorsionate istorii, constituie, acum, un atu pentru intelegere si cooperare, pentru mobilitatea transfrontaliera a fortei de munca si asimilarea valorilor europene, intre care toleranta si respectul reciproc au un rol esential in procesul de consolidare a proiectului Europei Unite. In acest sens, este importanta imbunatatirea permanenta a politicilor UE de incurajare a educatiei in limba materna si de garantare a inteligibilitatii interlingvistice reciproce. Cred ca avem nevoie de o cooperare mai stransa intre autoritatile nationale, pe de o parte, si Comisia Europeana, pe de alta, pentru a implementa practici cat mai eficiente in vederea integrarii prin acceptarea diferentelor lingvistice, expresie a unor valori culturale care trebuie protejate. Romania este unul din statele UE care asigura un grad de protectie si de sustinere peste media europeana minoritatilor de pe teritoriul sau, incurajand invatamantul in limbile proprii ale acestora si, acolo unde ponderea minoritatii justifica acest fapt, utilizarea sa in administratia publica si in justitie. Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca este un stralucit exemplu de promovare a multilingvismului, cele patru linii de studiu ale acestui important centru academic - in limbile romana, maghiara, germana si studiile iudaice, pe toate treptele de studiu universitar - exprimand deplin armonia interetnica si suportul statului roman pentru afirmarea armonioasa a diversitatii umane si culturale din vestul tarii. Din pacate, inclusiv la Parlamentul European au fost organizate manifestari si au fost lansate initiative care, in numele unei false discriminari, revendicau distrugerea Universitatii “Babes-Bolyai” in baza separarii pe criterii etnice. Este un atentat care are nenumarate precedente in invatamantul secundar si primar din zonele cu populatie maghiara intr-o pondere semnificativa. Dar multilingvismul nu presupune separare si ziduri, ci dimpotriva, inseamna porti deschise. Este motivul pentru care doresc sa atrag atentia asupra pericolului reprezentat de exacerbarea discursului etnic si a politicii de segregare. Respectarea drepturilor minoritatilor si incurajarea multilingvismului nu trebuie pervertite prin transformarea in paravane in spatele carora se lucreaza impotriva spiritului european si a armoniei interetnice. Multilingvismul trebuie sa fie un numitor comun, nu un factor de divizare a Uniunii Europene.

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)


No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.