02 March 2009

Emil Boc la Zona de Impact


Corina Drăgotescu: Bună seara, bine v-am găsit. Vă aştept în câteva secunde să fiţi alături de noi ca să vedem ce se întâmplă mâine, ce se întâmplă astăzi şi să vedem dacă putem face vreo legătură cu trecutul. Împreună cu mine în platou se află domnul prim-ministru, Emil Boc, pe care îl şi salut. Bună-seara, domnule prim-ministru.
Emil Boc: Bună-seara, mulţumesc pentru invitaţie.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, aş vrea să vă întreb din prima: există vreo asemănare dintre criza de acum şi criza pe care am traversat-o în '96 - 2000, pentru că salariile, şi atunci, au scăzut, leul s-a devalorizat, şomeri erau foarte mulţi, economia o ducea prost, băncile nu se simţeau prea bine, şi toate lucrurile acestea parcă ni s-au mai întâmplat o dată în viaţă. De ce ni se întâmplă şi a doua oară în viaţă?
Emil Boc: Criza de acum este mult mai amplă, şi, spun eu, mai periculoasă decât orice criză care a avut loc până acum, inclusiv în comparaţie cu perioada '96 - 2000, pentru că suntem într-un context internaţional pe care nu l-am avut, practic, niciodată după cel de-al doilea război mondial. Foarte mulţi analişti spun că asistăm, practic, la cea mai importantă şi mai gravă criză economică din ultimii 60 de ani, deci, în acest context, se amplifică efectele crizei din România, în contextul internaţional. Vedeţi, America a investit mii de miliarde de dolari. Uniunea Europeană investeşte mii de miliarde de euro, şi încă nu se văd semnele revigorării economice, or, în acest context, iată că România trebuie să facă faţă acestor provocări externe, şi venim după un an 2008 unde am cheltuit, din nefericire, mult mai mult decât trebuia, şi în contextul în care am avut o creştere economică.
Corina Drăgotescu: Avem banii pe care îi are America, banii pe care îi are Uniunea Europeană sau nu avem nimic? Suntem săraci, cum se spune, nu pot să spun că ne ia CNA-ul, nu pot să spun care este expresia românească...
Emil Boc: Nu suntem săraci, dar, dacă suntem chibzuiţi cu banii pe care îi avem, putem depăşi această criză. Important este acum să ne dăm seama că dacă dorim ca România să rămână o ţară stabilă, dacă dorim să putem finanţa deficitul bugetar pe care îl avem, deficitul de cont curent la preţuri mici, acceptabile, în raport cu pieţele europene, trebuie să luăm pe plan intern nişte măsuri mai dure, şi am spus-o şi în Parlament, bugetul pe care l-am propus este aspru cu prezentul, dar corect cu viitorul României.
Corina Drăgotescu: Ajungem şi la măsuri, pentru că o să vă întreb despre fiecare în parte. Deocamdată constat că, de când v-aţi instalat în funcţie, avem jafuri armate în stradă, avem atacurile la casele de schimb, avem împuşcături, avem un copil care a împuşcat un alt copil, avem avioane care aterizează 'pe burtă', pentru că, astăzi, un avion a aterizat 'pe burtă', cum se spune, la Timişoara, din cauza unei defecţiuni, sunt foarte multe semne pe care cineva ar putea să le interpreteze ca semne rele. De exemplu, ce s-a întâmplat astăzi cu avionul, vă spun că mă îngrijorează, pentru că, închide, sau, mă rog, pune punct unei etape în care s-au întâmplat foarte-foarte multe lucruri, lucruri care ne pun în pericol viaţa noastră.
Emil Boc: Aş începe cu evenimentul de dimineaţă, pentru că a fost acela care m-a tensionat încă de la ora 8:00, dar mă bucur cu toată sinceritatea că s-a încheiat cu bine şi că profesioniştii şi-au spus cuvântul. Iată că se poate, pentru că incidente aviatice au loc peste tot în lume, chiar dacă avionul este cel mai sigur mijloc de transport din lume, şi asta e confirmat de către foarte multe structuri care fac analiză de transport. Am fost o oră şi jumătate în discuţie cu Ministerul Transporturilor...
Corina Drăgotescu: Spuneţi-mi şi mie un pic, cum a fost ziua? De exemplu, a sunat telefonul la 8:30, nu ştiu, sunt curioasă...
Emil Boc: Am primit de la Ministerul Transporturilor, la opt, opt şi ceva şi am fost informat despre această situaţie. Imediat am luat legătura şi cu ministrul de Interne, pentru componenta Pompieri, ministrul Sănătăţii m-a sunat el, să îmi spună că a pregătit deja ambulanţele acolo, ca să fie pregătite pentru orice, Doamne-fereşte, de mai rău, el deja era pregătit, domnul Bazac, să plece la Timişoara, dacă s-ar fi impus, am vorbit şi cu preşedintele, care m-a asigurat că sunt proceduri şi se vor respecta, şi că va fi sub control situaţia, a intuit, oarecum...
Corina Drăgotescu: Adică, preşedintele Băsescu avea sub control avionul de la... /.../ 'pe burtă'?
Emil Boc: Ştia mai bine procedurile decât oricare dintre noi, care sunt ..., în calitate de fost ministru al transporturilor, şi este bine de precizat că nu a fost o aterizare 'pe burtă', că dacă era 'pe burtă', era poate mult mai grav. Numai dispozitivul din faţă nu s-a deschis, şi trenul din spate, de aterizare, s-a deschis. Asta a uşurat oarecum, dar, oricum, a fost nevoie de o mobilizare excepţională. Eram în legătură permanentă cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu domnul Ostaficiuc, şi ştiu că, pe la nouă şi ceva, m-a sunat şi mi-a spus: "în 15 secunde aterizează". Atunci am luat, aşa, un aer în plămâni, puternic, şi m-a sunat după un minut şi a spus: „sunt la uşa avionului, coboară din avion, este în regulă”. Am răsuflat uşurat. După aceea, dumneavoastră aţi dat, cam după vreo zece minute, că totul este în regulă şi a mers cu bine. A fost o mobilizare foarte bună, de aceea eu o salut. Acum, în privinţa jafurilor... Vreau să fac o precizare: poate niciodată România, şi nici lumea mondială nu a beneficiat de o mediatizare atât de mare a oricărui jaf, a oricărei infracţiuni, ceea ce, repet, e bine. Opinia publică este informată, dar nu trebuie să credem că autorităţile statului din asta nu îşi fac datoria. Ei prind în fiecare zi mii, sute de infractori, au contacte cu lumea care nu respectă legea, şi îşi fac datoria aceşti oameni. Sunt incidente şi aici, care trebuie să fie reparate sau trebuie să fie duse mai departe analizele, cercetările şi se fac în toată lumea. Eu aş vrea să spun doar o concluzie: nu trebuie să credem că autorităţile statului în ansamblu nu-şi fac datoria, dacă este o problemă. Păduri fără uscături nu există nicăieri. Poate şi în justiţie, şi în poliţie există persoane individuale, dar asta nu înseamnă că sistemul nu poate să rezolve problemele şi nu poate să menţină sub control, şi în justiţie, şi în interne.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, sistemul cum poate să controleze? Poate să controleze prin asigurarea unui nivel de trai mai bun, pentru că, de exemplu, ce s-a întâmplat la Cluj ... Sunteţi din Cluj, nu?
Emil Boc: Da.
Corina Drăgotescu: Sunteţi un cetăţean de onoare de acum al Clujului. Ce s-a întâmplat la Cluj nu ţinea de autoritatea statului. Ţinea de nişte reglementări interne, ţinea de, poate, disperarea unor oameni, care doreau să-şi asigure un ban în plus, cum se spune. Deci, lucrurile acestea /.../ ţin de criză, ştiţi foarte bine că au un trend ascendent, nu se opresc. Aici intervine statul, prin metodele sale, prin... Dumneavoastră ţineţi avionul acela sub control, nu l-aţi lăsat să aterizeze pe burtă, să se întâmple un dezastru. Dar economia şi viaţa noastră o puteţi ţine sub control?
Emil Boc: Eu zic că da şi spun cu responsabilitate acest lucru, pentru că există o echipă de oameni profesionişti, care ştiu ce trebuie să facem. Ştim la fel de bine că momentul este unul, şi intern şi internaţional, dificil şi de aceea, chiar dacă suntem în an electoral, vom aborda cu maximă seriozitate toate aspectele legate de economia României şi nu aş vrea să culpabilizăm în bloc toată poliţia, toată justiţia, pentru incidente care au loc. Trebuie scos din sistem acel individ care nu corespunde, dar sistemul trebuie să meargă mai departe şi oamenii trebuie să aibă încredere şi în poliţie şi în justiţie, iar colaborarea cu domnul Nica, vreau să vă spun că este una foarte bună. Am discutat şi pe partea de ordine publică de a suplimenta numărul de personal pentru a putea face faţă provocărilor anului 2009 cu /.../
Corina Drăgotescu: Credeţi că dacă măreşte numărul de poliţişti, cu 2.000 de poliţişti, adică câţiva poliţişti în fiecare judeţ, că, dacă îi împărţim pe judeţe, constatăm că nu sunt foarte mulţi, se reduce infracţionalitatea?
Emil Boc: În colaborare cu cei de la jandarmi, cu care patrulează împreună, împreună cu poliţiile comunitare de la nivelul municipiilor şi oraşelor, împreună cu un staff al Poliţiei, care a înţeles rigorile pe care trebuie să el aibă în raport cu cetăţeanul, eu zic că această situaţie este şi poate rămâne sub control. Spun asta pentru că sunt foarte mulţi oameni care reuşesc lucruri extraordinare. Aţi văzut, în componentele în care se reuşeşte, pe crimă organizată, pe trafic de droguri, pe componenta siguranţei publice, sunt şi lucruri care se realizează şi trebuie să spunem că acolo sunt oameni care fac acestea, oameni dedicaţi muncii şi trebuie apreciaţi. Sunt şi în justiţie, marea lor majoritate, care stau, muncesc, dau decizii corecte. Că avem o problemă sau două, CSM, pentru prima dată, a luat nişte decizii radicale şi salut acele decizii pe care le-a luat, pentru că reprezintă un semn de responsabilitate.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, am fost împreună în campanie, la un moment dat - nu ştiu dacă vă aduceţi aminte - la Braşov, am văzut, eraţi pe scenă, lansaţi programul "Turismul", la vremea respectivă, cu doamna Udrea, domnul Stolojan, care era candidatul de prim-ministru. Acolo, pe scenă, aţi făcut o serie întreagă de promisiuni, era o butaforie cu Geoană şi cu Tăriceanu care sunt vampirii bugetului, acum cu Geoană sunteţi la guvernare, aveţi o bună relaţie, pe Tăriceanu l-aţi lăsat, l-aţi trimis la culcare, cum se spune. Dar aţi promis foarte multe lucruri în campanie, de care nu v-aţi ţinut când aţi venit la guvernare. De ce v-aş crede eu pe dumneavoastră acum, când ne spuneţi că o să trăim bine, că o să facem reformă...?
Emil Boc: Nu am spus că o să trăim bine. Am spus că putem împreună depăşi criza, asta da.
Corina Drăgotescu: … că o să depăşim împreună criza. Ca să putem depăşi împreună criza, ar trebui ca eu să am încredere în dumneavoastră eu, şi când spun eu, spun o mulţime de oameni ca mine, care şi-au pierdut încrederea în oamenii politici şi în dumneavoastră în momentul în care au crezut că salariile profesorilor vor fi mărite cu 50%, în momentul în care au crezut că promisiunile dumneavoastră electorale se vor împlini şi au văzut că aţi venit şi aţi făcut la fel ca alţi miniştri: aţi dat vina pe moştenirea grea. Unde-i încrederea?
Emil Boc: Promisiunile care s-au făcut în campanie erau făcute într-un context în care domnul Tăriceanu ne spunea: 'economia duduie'. Amintiţi-vă declaraţiile din septembrie ale domnului Tăriceanu: 'economia duduie'. În acel context, guvernul dădea 600 de milioane de euro, 400 de milioane de euro spre administraţiile locale, fără niciun fel de proiect de investiţii, doar ca şi cadouri electorale. În acel context era posibil că, dacă se economiseau corect banii, ei puteau fi direcţionaţi spre învăţământ. Criza economică prinde amploare începând cu anul 2009, asta este realitatea. Acum, noi dorim să fim extrem de transparenţi. Este o vorbă din popor, care sună cam aşa: 'de câţi bani, atâta peşte'. Nu? Adică, atâţia bani avem, încercăm să-i drămuim în interes public şi, dacă vom avea bani, vom avea şi majorări salariale şi pensii mai mari, dar trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că economia produce aceşti bani pentru ca lucrurile să se poată /.../
Corina Drăgotescu: Dar economia nu produce, domnule Emil Boc ...
Emil Boc: ... păi asta a fost decizia noastră la guvern, şi am mers în Parlament cu un proiect de buget care răspunde acestei nevoi, ca economia să se relanseze şi să aducă acei bani de care orice buget are nevoie pentru a-şi îndeplini obiectivele sociale.
Corina Drăgotescu: Bun. Unde corespunde proiectul acesta de buget, domnule Emil Boc? - pentru că dumneavoastră vorbiţi de alocarea a 20% în infrastructură. Asta înseamnă că ar trebui să fim ţara drumurilor şi autostrăzilor - ştiţi foarte bine că o procedură de construcţie de autostradă durează poate ani de zile, pentru că se face studiul de fezabilitate, se întocmeşte proiectul, se face licitaţie, după acea mai vin ... nu mai ştiu câte etape sunt, şi dacă facem un desfăşurător, şi l-am văzut la unul dintre foştii dumneavoastră miniştri, la domnul Dobre, constatăm că, de fapt, infrastructura se întinde pe cinci, pe şase ani. Nu poţi să faci infrastructură într-un an de zile. Nici măcar nu poţi să o începi într-un an de zile, or 2009 este anul cel mai greu.
Emil Boc: Am două răspunsuri aici: în primul rând, am lucrat deja la cadrul legislativ care să pregătească eliminarea mecanismelor birocratice din procedura de achiziţii publice, din procedura exproprierilor de teren pentru lucrările de utilitate publică. Uitaţi, am şi rezolvat problema Pasajului Basarab printr-o ordonanţă de urgenţă în guvern, fără să aşteptăm alte completări sau alte recomandări ...
Corina Drăgotescu:... şi credeţi că nu va nu va fi contestată în justiţie? Şi justiţia să vină, din nou, să spună stop?
Emil Boc: Nu, nu are de ce să fie contestată, şi Pasajului Basarab, atât de important pentru Bucureşti, merge mai departe şi se va face. Iată că guvernul, atunci când ştie că sunt obiective prioritare, n-are nici un fel de problemă să le susţină, indiferent că suntem de la PD-L sau PSD.
Corina Drăgotescu: Bine, pasajul este proiectul domnului, fostului primar Traian Băsescu, e normal să fie ataşat, oarecum, de sufletul dumneavoastră.
Emil Boc: Da, dar vreau să spun că n-am ţinut cont aici că primarul general al Bucureştiului poate fi un potenţial candidat la preşedinţie, şi hai să-i punem noi beţe în roate, să nu facă ceea ce trebuie pentru bucureşteni. Am discutat cu colegii de la PSD, au fost şi ei receptivi ca în guvern să adoptăm acest lucru, fără nici un fel de problemă, deci, chiar dacă suntem două partide care sunt în competiţie electorală pentru toată viaţa de aici înainte, când e vorba de problemele concrete, că e a Bucureştiului problema, sau a României, mergem pe acele soluţii, pentru că acest parteneriat pentru România nu se va justifica, dacă nu vom face ceea ce am promis - să respectăm priorităţile României.
Şi revin la primul punct: lucrăm acum deja la o ordonanţă de urgenţă pentru simplificarea legii achiziţiilor publice, cu reducerea de termene, cu plafoanele pentru achiziţie, cu o garanţie pentru cei care acţionează în instanţă doar ca să blocheze de dragul blocării licitaţiilor. În paralel, deja, în decembrie, am adoptat o ordonanţă prin care procesul de expropriere este mult mai simplu pentru cauze de utilitate publică. Adică, trebuie să treacă autostrada pe aici, avem terenul evaluat, se consemnează banii în contul proprietarului, autostrada începe, buldozerul merge să lucreze, dacă e nemulţumit proprietarul, merge în instanţă, şi cât dă instanţa, atâţia bani i se plătesc, dar lucrurile merg mai departe pentru că, până acum, stăteai patru ani de zile, cum aţi spus, fără să ai asemenea lucrări. Deci, componenta legală deja am pregătit-o, componenta bugetară, într-adevăr, este una provocatoare. Niciodată România n-a alocat 10,2 miliarde de euro pentru investiţii, niciodată, iar cele mai multe investiţii se duc în infrastructură, din transport, din agricultură, din mediu, din sănătate, din educaţie - şi aici am dat câteva obiective pe care le şi cunoaşteţi: Autostrada Transilvania - vom avea 42 de kilometri finalizaţi anul acesta; după care sunt, la Autostrada Bucureşti-Ploieşti se lucrează, la Cernavodă-Constanţa, Centura de ocolire Constanţa, la Autostrada Arad-Timişoara, la lărgirea pe patru benzi a Centurii Bucureştiului, la pasajul subteran de la Băneasa, care se va finaliza anul acesta, lucrări din Moldova, din întreaga ţară, ca să nu mai vorbesc de proiectul de reabilitare termică a blocurilor, unul extrem de ambiţios, dar care va fi realizat şi care va da, pe de o parte, locuri de muncă românilor, comenzi pentru industria autohtonă şi 30% mai puţin la factura cetăţeanului.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, sunteţi ca în campania electorală.
Emil Boc: Acum, am un buget care mă acoperă.
Corina Drăgotescu: Da, vă acoperă bugetul, dar dorinţa de muncă a românului care merge şi face terasamentul pentru drumuri, vă acoperă? Ce se întâmplă dacă, ceea ce aţi citit acum, de pe hârtiuţa aceea, nu se împlineşte, până la sfârşitul anului?
Emil Boc: Înseamnă că acest Guvern trebuie să plece. Dacă acest Guvern nu are capacitatea, voinţa politică şi capacitatea managerială, să pună în practică obiectivele pe care le-a stabilit, evident, ca în orice democraţie, trebuie să nu-şi mai continue activitatea. Cunoscând, însă, ambele formaţiuni politice, şi că ambele formaţiuni, repet, chiar dacă suntem în competiţie, au determinarea să arate că au, pe de o parte, şi resursele umane, capabile să pună în practică proiecte, iar pe de altă parte, şi dorinţa să arate că, în România, se poate face treabă, eu cred că aceste lucruri se vor realiza, şi nu vor fi oprite.
Corina Drăgotescu: Eu, ce am reţinut, este că, dacă până la sfârşitul anului, nu se fac acei kilometri de autostradă, nu se încep acele centuri ocolitoare - nu am reţinut /.../
Emil Boc: Unele sunt în continuare, altele vor începe...
Corina Drăgotescu: Dacă nu se..., ce faceţi cu Autostrada Soarelui, când o terminaţi?
Emil Boc: Aici, o să dea ministrul Berceanu toate răspunsurile punctuale, pe fiecare obiectiv. Nu aş vrea să vorbesc în numele lui. Am vorbit de câteva, strategice.
Corina Drăgotescu: Nu trebuie să ne mai vorbiţi în numele lui, vorbiţi în numele poporului care merge la mare, vorbiţi pentru noi, cei care, la vară, poate vrem să mergem la mare, şi ne-am dori să mergem pe autostradă, dar nu ştim ce se întâmplă la ieşirea de pe actuala autostradă...
Emil Boc: Eu cred că aici...
Corina Drăgotescu: Pentru că, domnul Berceanu..., vă rog să vă uitaţi în hârtiuţe /.../.
Emil Boc: Eu vreau să completez, să vă spun câţi bani, din cei 10 miliarde de...
Corina Drăgotescu: Domnul Berceanu şi dumneavoastră, PD-L, ne-aţi promis 863 de kilometri...
Emil Boc: ...pe patru ani de zile.
Corina Drăgotescu: Pe patru ani de zile. Dar ştiţi cât înseamnă asta, pe zi? Un kilometru de autostradă, pe zi.
Emil Boc: Dacă abordăm aşa, aveţi dreptate. Numai că, înainte să pot face pe zi un kilometru de autostradă sau cât spuneţi, trebuie ca lucrările alea să fi început cu nişte exproprieri de terenuri. În şedinţa anterioară de guvern, de miercurea trecută, am adoptat hotărâri de guvern, prin care am expropriat terenuri în valoare de peste 15 milioane de euro, dacă nu greşesc. Au fost deja aprobate, tocmai ca să pregătim terenul pentru anul acesta şi pentru anii următori, ca noi, în patru ani, să avem acei 800 de kilometri de autostradă, despre care am vorbit, pentru că, într-adevăr, cei mai mulţi bani, din cei alocaţi anul acesta pentru investiţii, merg la componenta infrastructură.
Corina Drăgotescu: Lăsaţi cifrele! Dumneavoastră aţi spus că o să restructuraţi, inclusiv zona de agenţii guvernamentale. Să ştiţi că m-am uitat în spate, pe ceea ce înseamnă presă, în perioada 1996-2000, pentru că pe mine mă obsedează această asemănare, şi am văzut exact aceleaşi declaraţii, făcute de guvernul Ciorbea, ai cărui reprezentanţi spuneau că vor face restructurare guvernamentală, că primii care vor suferi, care se vor sacrifica, vor fi guvernanţii. Ştiţi foarte bine că nu s-a întâmplat aşa, şi sistemul a înflorit de... plin de nepotisme, şi ajungem şi la nepoate, imediat, şi plin de /.../.
Emil Boc: Şi cercuri de interese, că am văzut pe reclama de la emisiune „Cercurile de interese de la Cluj”, şi mi-am pus întrebarea...
Corina Drăgotescu: Ajungem şi la Cluj.
Emil Boc: /.../ cercurile de interese de la Cluj, doamna Drăgotescu, /.../ foarte furios.
Corina Drăgotescu: Nu ştiu, dar aveţi 12, am văzut că a scris presa, 12 apostoli de la Cluj, au spus cei din presă, 12 persoane care sunt din Cluj şi, în momentul de faţă, sunt în ministere şi în zona Cabinetului dumneavoastră.
Emil Boc: Doamna Drăgotescu...
Corina Drăgotescu: /.../ agenţiile nu aţi făcut nimic.
Emil Boc: Revin şi la agenţii, că /.../ niciun subiect. Revin şi la subiectul agenţiilor, dar asta cu cercurile de interese...
Corina Drăgotescu:...şi la nepoate.
Emil Boc: La toate subiectele, pentru că nu evit niciun subiect, pentru că de-asta eşti în faţa opiniei publice, să răspunzi la orice întrebare. Cercurile de interese, de la Cluj. Ne cunoaştem, probabil, de când sunt în politică. V-am găsit la Parlament, în anul 2001, când eraţi cel mai bun expert - şi nu vreau să vă flatez - pe drept constituţional, dintre jurnaliştii existenţi. Sunt, din 2000, în politică: parlamentar, primar, acum, prim-ministru. Nu am fost implicat în nicio afacere, trăiesc în acelaşi apartament, de 63 mp, încă de atunci. Nu am avut nici un colaborator cu afaceri sau implicat în relaţii scandaloase de acest fel. Stau, şi ca prim-ministru, în acelaşi apartament, unde am stat şi înainte de a fi prim-ministru, în momentul de faţă. Nu am venit la Palatul Victoria, înconjurat de oameni care să facă afaceri. Nu sunt şi nu aparţin niciunui grup de interese, nu sunt nici omul lui Vântu, nici omul lui Voiculescu, nici al lui Patriciu...
Corina Drăgotescu: Interese ideologice, pentru că grupul de la Cluj...
Emil Boc: N-am chemat pe nimeni, în Cabinetul primului ministru, să-l chem pe ministrul Justiţiei şi să-i spun cum să judece un caz sau altul; mi-am văzut de treabă. Acum, cercuri economice, interese economice. Uitaţi cu cine am venit eu, la Bucureşti!
Corina Drăgotescu: Să ne confruntăm lista, să vedem ce listă am eu, ce listă aveţi dumneavoastră.
Emil Boc: Să confruntăm lista, ca să vedeţi exact, cum ar sta treburile. Şeful Cancelariei primului ministru este fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, doctor în politici publice, Cătălin Baba, cu stagii de pregătire, în ţară, în străinătate, în Uniunea Europeană, în America. Şeful Cabinetului primului ministru este colaboratoarea mea, Ştefania Ferencz, încă de pe vremea când era parlamentar. Era de la Bucureşti, a fost, la Cluj, şefă de cabinet, este, şi în momentul de faţă, şefa de cabinet a primului ministru, de opt ani de zile. Călin Hinţea, care este secretar de stat pe componenta...
Corina Drăgotescu: Deci, până aici sunt patru.
Emil Boc: Sunt doi. Am spus Cătălin Baba...
Corina Drăgotescu: Doamna Ferencz şi Cătălin Baba.
Emil Boc: Doi.
Corina Drăgotescu: Pe doamna Ferencz, nu o includeţi?
Emil Boc: Doamna Ferencz şi Cătălin Baba, până acum, am spus.
Corina Drăgotescu: /.../ al treilea.
Emil Boc: Acum, Călin Hinţea, al treilea, care este profesor, este cadru universitar, conferenţiar universitar doctor, cu doctorat în administraţie publică, stagii de pregătire în SUA, bursier Fulbright, în Uniunea Europeană. Deci...
Corina Drăgotescu: /.../ spuneţi mai departe, că nu facem...
Emil Boc: Silvia /.../, care este doctor, la fel, în ştiinţă, care a fost subprefect de Cluj. Tăriceanu a mutat-o, inspector guvernamental, la Bucureşti. Este consilier de stat pe probleme juridice, acum, la Cancelaria primului ministru, om care vine din mediul /.../. Dan Lazăr, conferenţiar universitar, doctor în economie, vine tot din mediul universitar. Sunt colaboratorii mei de la Cluj, că vorbesc de /cei/ de la Cluj. Unde sunt interesele economice de la Cluj, că asta mă întrebam? Or fi oamenii ăştia, care sunt tot din mediul universitar, tineri, cu pregătire de specialitate, şi i-am adus alături de mine pentru expertiză.
Corina Drăgotescu: Bun, am greşit noi în promo, nu sunt interese economice.
Emil Boc: Dar îl mai am şi pe Ionuţ Popescu, pe Mihai Şeitan, fostul preşedinte al Casei de Pensii, care fac parte din corpul de consilieri ai primului ministru.
Corina Drăgotescu: O mai aveţi şi pe nepoata dumneavoastră, îl mai aveţi şi pe şoferul dumneavoastră, care apar...
Emil Boc: Să ne lămurim şi cu şoferul şi cu nepoata.
Corina Drăgotescu: Staţi un pic, până lămurim cu şoferul şi cu nepoata. Sunteţi conştient de faptul că nepoata Noricăi Nicolai i-a făcut Noricăi Nicolai mai rău decât i-a făcut orice altceva, Noricăi Nicolai, în politică?
Emil Boc: Cred că da.
Corina Drăgotescu: Deşi Norica Nicolai este o persoană absolut onorabilă, care a avut o activitate, ca parlamentar, extraordinar de bună.
Emil Boc: Dacă nu era vorba de încălcarea unei legi în vigoare, să votaţi împotriva unei prevederi din regulament...
Corina Drăgotescu: Credeţi că omul mai ştie ce a făcut nepoata Noricăi Nicolai? Credeţi că omul ştie că nepoata lui Emil Boc este cea mai bună din oraşul Cluj şi cea mai bună din zona Transilvaniei, cea mai bună din ţară?
Emil Boc: Aici am fost acuzat /.../ că nu i-am spus când eram în opoziţie, că acolo nu susţineam nepotismul şi, iată că, acum, susţin nepotismul, după ce sunt la guvernare.
Corina Drăgotescu: Păi, cam asta se vede.
Emil Boc: Acum, eu vreau să fiu corect. Cât am fost la guvernare, am propus un proiect de lege, care nu s-a finalizat, ca, rudele până la gradul IV, inclusiv, să nu fie angajate şi să nu facă parte din aria de influenţă.
Corina Drăgotescu: Şi ruda dumneavoastră este de gradul V, colaterală.
Emil Boc: E de gradul V şi, în primul rând...
Corina Drăgotescu: Este nepoată de văr primar.
Emil Boc: Este gradul IV, este ceea ce am spus. Se încadrează legal, în ce am spus eu?
Corina Drăgotescu: Domnule Boc, sunteţi de la Cluj. Şi eu sunt din Ardeal. Ştiţi foarte bine, cum e cu familia, în Ardeal...
Emil Boc: Nu, hai să ne luăm după /.../ cealaltă.
Corina Drăgotescu:...că, dacă e nepoată de văr primar, e ca fiica ta, te ocupi de ea, ca de fiica ta.
Emil Boc: Păi, dumneavoastră, ştiţi, nu vreau să vă spun câte rude aş avea, dacă le-aş începe să le număr...
Corina Drăgotescu:/.../ la Bucureşti, pe toate.
Emil Boc: Bineînţeles, că, nu, dar, nici nu discut despre acest aspect. Deci, este o rudă de gradul cinci /.../din punctul acesta de vedere, şi-a ocupat postul prin concurs la Primăria din Cluj, pe relaţii externe şi protocol, are două licenţe, ştie două limbi străine, a fost colaboratoarea directă a şefei mele de cabinet şi...
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru...
Emil Boc: ... şi, evident a luat-o între colaboratorii cu care a venit de la Cluj, doi dintre ei, a luat-o, în concluzie, şefa de cabinet.
Corina Drăgotescu: Dar nu puteaţi să o aduceţi la Bucureşti, în excursie? Să nu o aduceţi la Cancelarie, ca să nu se expună acestui scandal public, pentru că, până la urmă, nu dumneavoastră ieşiţi prost, ea iese şi ea rămâne cu stigmatul.
Emil Boc: Nu. Eu aş vrea ca oamenii să nu fie stigmatizaţi după nume. Dacă nu este un competent...
Corina Drăgotescu: Poartă numele de Boc.
Emil Boc: Bun. Acuma, toţi oamenii...
Corina Drăgotescu: /.../ şi eu pe fiică-mea, Drăgotescu, şi spun, n-are nicio treabă, sau...
Emil Boc: Staţi un pic. Eu aşa am înţeles că, dacă ar fi fost ministru, să-l aduci să-l pui ministru sau secretar de stat, secretar de stat şi la o agenţie, la o structură guvernamentală, ea nu are niciun fel de calitate de acest fel; este un simplu om, care munceşte într-un cabinet al unui secretar de stat, de dimineaţă până la 12 noaptea, cu pregătire de specialitate, pe care o are, vine şi pleacă cu secretarul de stat aferent, pentru că se numeşte "Boc", acuma trebuie să-i împuşc pe...
Corina Drăgotescu: Aşa a spus şi domnul Traian Băsescu despre fetele domniei sale şi în special despre Elena, cea mică. Nu, că nu, nu o să se implice în politică, că nu vrea să facă asociere de nume, că nu... că nu... că nu. Şi, acum, Elena Băsescu este pe listă, la partidul pe care îl conduceţi, pe lista pentru europarlamentare. Ea a confirmat acest lucru. Adică, noi credem lucrurile că se întâmplă într-un fel, dar până într-un punct.
Emil Boc: Să vă răspund la această întrebare. Noi avem în partid o regulă instituţională. Se depun candidaturile până astăzi inclusiv, de către organizaţiile teritoriale sau de către organizaţiile interne ale partidului. Este o comisie de evaluare care evaluează fiecare candidatură, se supune aprobării. Ce pot eu să vă spun doar despre Elena Băsescu este că nu a profitat niciodată de calitatea de fiică a preşedintelui, pentru a cere în partid o funcţie, sau pentru a se implica.
Corina Drăgotescu: Dar nici nu este nevoie.
Emil Boc: A luat-o de jos, a crescut prin structurile de tineret, a candidat în partid împotriva altora.
Corina Drăgotescu: O iei de jos. Dacă eu ştiu că este fata preşedintelui, o împingi tu, nu mai aştepţi să te ridice ăia, o împingi...
Emil Boc: Asta vreau să vă spun, ea n-a fost împinsă, ea n-a fost împinsă de nimeni şi a luat locul de jos...
Corina Drăgotescu: La fel şi cu nepoata dumneavoastră.
Emil Boc: ... şi-a luat locul de jos şi l-a urmat în partea politică cu colegii de partid. Dacă eşti plăcut, rezişti, şi dacă faci treabă, dacă nu faci treabă, să ştiţi că în partid nu vei putea merge niciodată mai departe.
Corina Drăgotescu: Am văzut! Am văzut la doamna Elena Udrea. Face treabă, este plăcută, a rezistat în partid, este ministru astăzi. Haideţi, să ne întoarcem la restructurare!
Emil Boc: A reuşit să fie aleasă prin votul uninominal direct.
Corina Drăgotescu: Da, a reuşit, dar...
Emil Boc: Acuma, iarăşi este vina noastră că, a fost aleasă de către bucureşteni?
Corina Drăgotescu: Nu, v-am dat...
Emil Boc: Este dovada faptului că...
Corina Drăgotescu: Nu! V-am dat-o ca un exemplu de reuşită...
Emil Boc: ...reuşeşte pe propria...
Corina Drăgotescu: Exact!
Emil Boc: ... pe propriile picioare reuşeşte să se impună. Şi asta este politica, în ultimă instanţă. Poţi să fi tu oriunde, dacă nu te confirmi în faţa electoratului, nu ai nicio şansă.
Corina Drăgotescu: Domnule Emil Boc, mie mi se pare Elena Udrea un exemplu de reuşită în politică, un exemplu de politician de tip nou. Aşa a evaluat politica, aşa a ajuns doamna Udrea în politică. Dacă ne-am raporta la alţi ani electorali, poate că doamna Udrea n-ar fi ales, dar, ăsta este nivelul, foarte bine, doamna Udrea este o femeie ambiţioasă, bine că-i acolo, să ne dea dimensiunea posibilităţilor sale intelectuale. Vreau să vă întreba de restructurare. Vreau să mă întorc puţin la restructurarea pe care aţi promis-o; aţi spus că o să faceţi inclusiv al nivel de structură de guvern, şi aici am lăsat noi discuţia puţin în aer şi, până acum, n-aţi făcut nimic!
Emil Boc: Am spus că acest Guvern şi această coaliţie, sau parteneriat pentru România, acesta nu se va justifica în ochii românilor, dacă nu va reuşi să facă reformele structurale de care România are nevoie. Am început deja, săptămâna trecută, cu descentralizarea, pentru că a fost prioritatea bugetul, prima dată. Şi am adoptat bugetul. Săptămâna trecută, am cerut miniştrilor un calendar exact şi va fi prezentat miercuri, în Guvern, cu privire la descentralizarea pe componentele: educaţie, sănătate, agricultură, poliţie locală şi legea salarizării însăşi a personalului bugetar. Adică, trecem de la tot ce s-a vorbit în aceşti ani, la lucruri concrete; şi, le vom face. Am promis, într-adevăr, în campania electorală, aspecte legate de restructurarea agenţiilor, structurilor guvernamentale, care, într-adevăr, sunt foarte multe...
Corina Drăgotescu: Nu puteţi spune că, nu aveţi bani, pentru că asta înseamnă chiar/.../
Emil Boc:... au un hăţiş birocratic. Şi, la fel, în Guvern, miercurea viitoare, voi cere miniştrilor să îmi prezinte, fiecare în parte, modul cum vede restructurarea, desfiinţarea comasarea agenţiilor pe care le are în subordine, şi vom lua o decizie în acest sens. Ce vreau să vă spun? Procesul de...
Corina Drăgotescu: Câte sunt?
Emil Boc: Procesul de desfiinţare, de comasare a agenţiilor guvernamentale, va începe prin desfiinţarea Cancelariei primului ministru! Da, va începe cu ceea ce v-am spus!
Corina Drăgotescu: Cum adică? Desfiinţaţi... Staţi un pic, staţi un pic, că m-aţi lovit în moalele capului! Cum adică? Desfiinţaţi Cancelaria primului ministru?
Emil Boc: Am spus, următoarele lucruri, şi în campanie şi după ce am ajuns la guvernare: unu - că primii care trebuie să dea semnul că suntem solidari şi să strângem cureaua, trebuie să fie demnitarii; doi - am fost...
Corina Drăgotescu: Şi vă daţi nepoata afară?
Emil Boc: Am fost acela care am spus că, trebuie să eliminăm această obezitate birocratică pe care o avem. Obezitate birocratică prin un număr foarte mare de funcţionari; trei: am spus că această Cancelarie a fost, în vremea lui Tăriceanu, un guvern paralel, şi nu se justifică să ai două guverne - unul la ministere şi unul la Palatul Victoria. Am făcut o analiză cu colegii mei si vreau să vă spun că Cătălin Baba, şeful Cancelariei, chiar în momentul când l-am nominalizat, mi-a spus că această structură practic nu se justifică şi că va trebui să lucrăm la eliminarea ei, la desfiinţarea ei. A fost unul dintre aceia care au susţinut un asemenea proiect; în al patrulea rând, practic, dacă nu facem aceste lucruri de restructurare, noi şi eu, ca prim-ministru, nu pot să cer după aceea miniştrilor ca ei să facă treabă, să procedeze la restructurarea agenţiilor şi a altor instituţii guvernamentale, care au căpătat o proporţie foarte mare şi nu se justifică. Asta ce înseamnă? Primul ministru va avea, după această desfiinţare a Cancelariei, ceea ce are orice alt prim ministru din Europa sau din lume.
Corina Drăgotescu: Adică.
Emil Boc: Va avea un corp de consilieri, de secretari de stat sau consilieri de stat, de purtător de cuvânt, şef de cabinet, într-o structură evident restrânsă, decentă, şi nu se mai justifică să ai două direcţii economice - una la SGG, la Secretariatul General al Guvernului, şi una la Cancelarie -, două direcţii de resurse umane, două direcţii juridice, două direcţii administrative. Nu au ce căuta aceste lucruri. Ele trebuie să fie, practic, înlăturate şi /.../ în acest sens, în maxim zece zile ordonanţă de guvern, prin care vom modifica Legea organizării şi funcţionării Guvernului şi Cancelaria, repet, va fi desfiinţată.
Corina Drăgotescu: Va fi desfiinţată sau va fi restructurată? O desfiinţaţi cu totul şi o reînfiinţaţi după aceea sub o altă denumire...
Emil Boc: Cancelaria nu va fi reînfiinţată.
Corina Drăgotescu:...sau o restructuraţi pe cea existentă, în sensul reducerii unor departamente, cum aţi spus sau...
Emil Boc: Deci Cancelaria nu va mai exista ca entitate. De fapt, până în 2003, nu am avut cancelarie.
Corina Drăgotescu: Nu, aşa este.
Emil Boc: Deci 13 ani s-a putut să ai în România un guvern fără Cancelarie şi s-a putut să existe un prim ministru care să aibă corpul de consilieri, de expertiză, de purtător de cuvânt, fără să fie nevoie de cancelarie. La fel, voi avea şi în continuare eu. Nu va mai exista Cancelaria, voi avea corpul de consilieri, pe care îl are orice prim ministru şi aici, evident, contez pe colaboratorii mei, despre care am vorbit şi pe...
Corina Drăgotescu: Păi, aţi cerut un buget pentru Cancelarie...
Emil Boc: Va fi şi acela dimensionat, la nivelul consilierilor, la nivelul aparatului de care are nevoie primul ministru. Voi colabora în continuare cu Ionuţ Popescu, cu Şeitan, cu Cătălin Baba, cu /.../, cu Ştefania Ferencz, pentru că, v-am spus, sunt oameni în care am încredere şi ştiu că au expertiza de specialitate, însă nu voi accepta umflarea unor structuri şi menţinerea lor, doar de dragul ca primul ministru să fie şef peste o structură birocratică şi care să consume banii publici, într-un an în care trebuie să le spunem oamenilor că avem nevoie de solidaritate, că avem nevoie să strângem fiecare dintre noi cureaua şi dacă noi nu vom da acest semnal, nu voi putea să fiu credibil în faţa oamenilor să le spun acest lucru.
Corina Drăgotescu: Bun. Dumneavoastră aţi ţinut un buget, spuneţi că la rectificare o să-l reduceţi.
Emil Boc: Am să lămuresc un lucru: şi acolo va avea loc şi colegul meu, despre aţi vorbit, despre şofer. El de fapt astăzi ce este? Este aghiotantul primul ministru. Nu există poziţia asta în structura Cancelariei. El este acea interfaţă între mine şi SPP, Serviciul de Protecţie şi Pază, şi îmi pregăteşte vizitele în teritoriu sau în Bucureşti, unde plec, la şedinţele de guvern, din punct de vedere administrativ. Este omul pe care îl cunosc de cinci ani de zile şi va fi aghiotant al primului ministru, este un om cu studii superioare. Nu îmi e ruşine şi nu trebuie să-ţi fie ruşine că eşti şofer, chiar dacă ai studii superioare. Sunt foarte mulţi în această ţară care au pornit de la meseria de şofer, chiar dacă au avut studii superioare. Este un om în care am încredere şi voi avea încredere în continuare, dar va fi pe poziţia lui, de aghiotant, şi asta va face în continuare, şi nu se va /.../ să spună 'dom'le, de la şofer, s-a făcut consilier'. Este un om cu studii superioare şi se va ocupa de partea administrativă a programului primului ministru.
Corina Drăgotescu: Nici nouă nu trebuie să ne fie ruşine că trăim din banii de publicitate, dar trebuie să vă spun că luăm câteva minute de publicitate şi ne reîntoarcem, să spunem cum desfiinţaţi Cancelaria şi, mai ales, ce se întâmplă cu salariile, cu pensiile şi cu viaţa noastră de zi cu zi.
Am revenit în zona de impact, unde suntem alături de primul ministru al României, domnul Emil Boc. Domnule prim-ministru, tocmai ne-aţi anunţat că desfiinţaţi Cancelaria primului ministru - este structura pe care o aveţi în cadrul Guvernului şi care vă deserveşte pe dvs. Oamenii care au lucrat până acum la Cancelarie mai sunt acolo sau nu mai sunt? Pentru că pot să vă bănuiesc că desfiinţaţi structura ca s-o reînfiinţaţi sub altă denumire, ca să scăpaţi de oamenii vechi, de pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Emil Boc: Aşa cum am spus, în formula lui Călin Popescu Tăriceanu cu 312 persoane - ea a avut apogeu şi cu 500 de persoane, această cancelarie - a fost o structură practic paralelă Guvernului şi care controla de fapt activitatea miniştrilor - asta făcea de fapt Dorin Marian şi cu domnul Tăriceanu în cadrul Guvernului. Aşa cum am spus, 13 ani nu am avut Cancelarie românească în România. În perioada celor 13 ani am avut prim-ministru şi care a avut Corpul de consilieri, purtătorul de cuvânt, şefi de cabinet - adică are acel corp necesar prin care să-şi asigure expertiza de specialitate necesară unui prim-ministru. Acea expertiză o va avea în continuare primul ministru printr-o structură probabil încadrată la Secretariatul General al Guvernului - vom vedea exact în ce formulă. Cancelaria nu va mai exista ca entitate. Mai sunt nişte programe, cum este Ordonanţa 7 şi alte structuri care există în momentul de faţă, până vor fi redirecţionate şi vor fi compatibilizate cu alte lucruri existe în Secretariatul General sau în ministere, important este că va fi şi o reducere drastică, aproape totală de personal...
Corina Drăgotescu: Aveţi şi vreo cinci agenţii, în subordinea Cancelariei. Aveţi Agenţia de Strategii Guvernamentale, AntiDrog, Comisia nu ştiu...
Emil Boc: Ele vor rămâne, însă acele agenţii vor urma şi ele procesul de restructurare, ca şi toate celelalte agenţii. Eu acum încep cu ceea ce am eu la masă - eu am Cancelaria primului ministru, şi aceasta va fi desfiinţată, şi va rămâne, în cadrul SGG, doar un corp de funcţionare a consilierilor primului ministru, a purtătorului de cuvânt, a cabinetului primul-ministru, iar celelalte structuri vor fi, repet, desfiinţate. Repet, v-am spus, vom modifica această Lege de organizare şi funcţionare a Guvernului - este prevăzută expres structura Cancelariei primului ministru, printr-o ordonanţă de urgenţă, şi vom urma ce e important.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru...
Emil Boc: Numai un pic, să spun, este foarte important. Vom urma toate procedurile legale prevăzute de Codul Muncii, pentru concedierile colective. Asta ce înseamnă.....
Corina Drăgotescu: Salarii compensatorii?
Emil Boc: Unde legea permite, se vor acorda salarii compensatorii şi în numărul pe care ni-l dă Codul Muncii. De asemenea, persoanele care sunt în concediu de maternitate, evident li se va respecta acel drept, pentru că nimeni nu poate ignora legea în ţara aceasta, şi doar cei care doresc să spună...
Corina Drăgotescu: Ar fi culmea să mai daţi afară şi femeile care sunt în concediu de maternitate.
Emil Boc: Ele respectă procedura prevăzută de lege, şi acest lucru nimeni nu-l poate contesta în această ţară. Ţineţi minte că am redus cu 20% cel puţin bugetul Cancelariei, şi am dat 10 milioane de euro încă acum la activitatea de cercetare. Am dat, am /../ cercetarea.
Corina Drăgotescu: Eu ţin minte că a crescut bugetul, dar aţi crescut bugetul pe cap de ocupant al Cancelariei. Adică aţi redus pe ansamblu, da, aşa este, dar ceea ce consumă cei care rămân acolo are valoare mai mare.
Emil Boc: Ştiţi bine că am redus aceste cheltuieli, şi de personal, şi cu deplasările. Demnitarii despre care v-am vorbit, că eu am vorbit deocamdată de calitatea de demnitar a acei colaboratori de-ai mei care aveau dreptul, şi au dreptul şi la deplasare în teritoriu, la domiciliu; au dreptul la 4 călătorii pe lună, Cătălin Baba, şeful Cancelariei, mi-a propus şi am rămas la o călătorie pe lună - atât decontează de la nivelul Cancelariei, în rest totul este plafonat tocmai pentru a economisi banul public, din acest punct de vedere.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, aţi mai luat o măsură de-asta pe picior - că mie mi se pare măsură luată pe picior, veniţi aici şi anunţaţi şi desfiinţaţi Cancelaria.
Emil Boc: Ea va fi concretizată prin ordonanţă de urgenţă adoptată în guvern.
Corina Drăgotescu: Mai vedem, prin ordonanţă, că dvs sunteţi un foarte mare susţinător al ordonanţelor de urgenţă. Ştiu din activitatea dvs parlamentară că sunteţi cel mai aprig susţinător al ordonanţelor de urgenţă. Le criticaţi groaznic, pe vremea cealaltă... văd că acum apelaţi le ele, cu o mare voioşie. Dar, o măsură similară, pe picior, cum îi spun eu, aţi luat la începutul anului, cu persoanele care beneficiază de pensie şi care nu mai pot să cumuleze pensia cu salariul. Vă aduceţi aminte ce scandal aţi reuşit să provocaţi, tot aşa, dintr-o dorinţa de a arăta că dvs tăiaţi cheltuielile. Nimeni nu vă contestă dorinţa formidabilă de a fi un exemplu, dar parcă prea le luaţi aşa, pe negândite.
Emil Boc: Ca să vedem care a treaba cu piciorul. Această afirmaţie, pe care am făcut-o la dvs în emisiune, pe care de fapt eu o aveam în intenţie, cu colegii mei, de foarte multă vreme - va fi concretizată prin modificarea actelor normative despre care am vorbit, Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, şi această structură, a Cancelariei, nu va mai exista. În privinţa cumulului pensiei cu salariul, sunt în continuare un susţinător al faptului că la stat nimeni nu trebuie să beneficieze şi de pensie, şi de salariu. Poţi să beneficiezi, să cumulezi pensia cu salariul de stat cu privatul.
Corina Drăgotescu: Păi şi, în campanie, spuneaţi altceva, domnule prim-ministru!
Emil Boc: Nu am spus niciodată altceva, în privinţa asta.
Corina Drăgotescu: În programul partidului pe care dvs îl conduceţi era acolo trecut un punct în care se spunea "Pensionarii să rămână", "Să beneficiem de experienţa lor" - îmi pare rău că nu-l am la mine, citatul, ca să vi-l...
Emil Boc: Da, dar ei trebuie să opteze: iau pensia sau iau salariul. Nu poţi să iei şi pensie şi salariu de la stat, în acelaşi timp. Observaţia Curţii a fost pe formă. Vom merge cu proiectul de lege aşa cum am spus. În maximum două săptămâni Guvernul va înainta un proiect de lege, la Parlament. Nucleul central va rămâne ceea ce am spus, şi anume: cei care beneficiază de pensie şi salariu de la stat, pe legi speciale - adică e vorba de aceia care, pe baza muncii pe care au prestat-o, au dreptul, să spunem, la 10 milioane de pensie, dar mai primesc 20 de milioane de lei vechi sau 30 de milioane de lei vechi, iar uneori sunt cazuri de sute de milioane de lei vechi, pentru simplul fapt că au beneficiat de o lege specială, ei, aceia trebuie să decidă, nu pot să iei de două ori de la stat un beneficiu şi să te sponsorizezi, în fiecare lună, din banii publici, pentru că sunt acele situaţii, le cunoaşteţi, ai muncit şi ai o pensie de 20 de milioane de lei vechi şi, pentru faptul că eşti dintr-o categorie specială, mai beneficiezi şi de 100 de milioane de lei, din bani publici ...
Corina Drăgotescu:..staţi un pic să sintetizez. Asta înseamnă, să văd dacă am înţeles, aşa cum înţeleg eu, asta înţelege şi omul de acasă, asta înseamnă că noua lege pe care dumneavoastră o propuneţi în Parlament - peste două săptămâni, aţi spus - spune următorul lucru: cei care s-au pensionat în baza unor legi speciale ...
Emil Boc: ...exact ...
Corina Drăgotescu:...nu pot să cumuleze pensia cu salariul ...
Emil Boc: ...de la stat ...
Corina Drăgotescu:...nu? ... de la stat. Asta înseamnă că toţi ceilalţi - actorii, profesorii, toţi ceilalţi pot, în continuare, să cumuleze, pentru că ei au legea obişnuită.
Emil Boc: Am spus-o! Am spus-o: ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii persoanelor cu handicap, nici actorii; pe noi, în primul rând, ne interesează să blocăm risipa banului public, în cazurile în care deja statul a fost ultra-generos cu o persoană, dându-i practic sute de milioane de lei vechi pe lună, bani din taxe şi impozite de la bugetul de stat, şi nu ca rezultat al contribuţiei lui la bugetul de asigurări sociale ...
Corina Drăgotescu: /.../
Emil Boc: .../.../ acele persoane mă refer, în primul rând ...
Corina Drăgotescu: Şi atunci, domnule prim-ministru, cum se mai pupă ceea ce spuneţi dumneavoastră, cu ceea ce spunea Traian Băsescu, când vă lăuda, şi spunea că este o lege care nu mai admite excepţii? Practic, legea asta nouă, pe care dumneavoastră o să o daţi, instaurează sau instalează nişte... din start, nişte excepţii...
Emil Boc: ...vreau să vă spun că legea...
Corina Drăgotescu:...şi face diferenţiere între unii...
Emil Boc: ...legea aceasta va fi discutată cu partenerii sociali. De aceea am luat intervalul de două săptămâni, va merge în Consiliul Economic şi Social, pentru că am convenit cu partenerii sociali că vom discuta acest aspect, aceasta este poziţia noastră pe care am avut-o şi /pe care/ dorim să mergem în continuare cu ea şi o vom discuta cu partenerii sociali şi, evident, ultimul cuvânt îl va avea Parlamentul.
Corina Drăgotescu: Am să vă citesc două-trei mesaje de la telespectatori: "Aş vrea să ştiu cum îşi imaginează domnul Boc că vom trăi noi, bugetarii, cu toate sporurile tăiate şi cu acele tichete de vacanţă care au doar plafon maxim, dar minim nu, care, de fapt, ne întorc, din nou, în anii comunismului, în care eram, mă rog, limitaţi, la teritoriul României?" Ce se întâmplă cu sporurile din zona bugetară. Există o preocupare, am văzut, am văzut că sindicatele nu vor să renunţe, lumea, practic, îşi completa veniturile prin aceste sporuri.
Emil Boc: Aşa cum am convenit, toate aceste aspecte se vor discuta cu partenerii sociali. Am avut deja o discuţie la Ministerul Finanţelor, vom avea, în continuare, în cadrul compartimentului de dialog social, aceste discuţii. Am spus-o foarte clar că nu ne atingem de sporurile prevăzute în Codul Muncii, sporuri de vechime, sporuri de schimb de noapte, nu ne vom atinge de ele şi vom elimina doar acele sporuri care sunt nejustificate, sunt abuzive, şi care consumă banul public, în manieră inutilă, spunem noi, dar, după o discuţie prealabilă cu partenerii sociali, aşa cum am spus, pentru a strânge toţi cureaua, în momente de criză, în momente dificile, când trebuie să trecem acest an, şi vă amintiţi că am luat decizia ca anul acesta, în 2009, nici un salariu al vreunui demnitar din România să nu fie mărit. Sunt peste 7.000 de demnitari ...
Corina Drăgotescu:...sunt destul de mari, sunt destul de mari...
Emil Boc: ...şi eu zic că sunt destul de mari, în comparaţie cu restul salariilor românilor, şi nu trebuie să fie ei beneficiarii unor eventuale măriri salariale. Le îngheţăm, toate aceste salarii, la nivelul anului 2008, tot ca expresie a faptului că dorim să pornim această constrângere economică, de la nivelul guvernamental, de la nivelul demnitarilor.
Corina Drăgotescu: Domnule prim-ministru, dumneavoastră vorbiţi foarte mult de bani şi credeţi, văd, cu toată sinceritatea, că banii vor veni şi din afară, din fondurile europene. Daţi-mi voie, şi ştiţi că am fost împreună la nişte seminarii cu fondurile europene, cu tot ceea ce înseamnă mecanisme, am participat şi am văzut cât de greu este să iei un fond european. Suntem în situaţia următoare, în care deficitul nostru este extrem de mare şi suntem în pericol ca aceste fonduri să fie îngheţate, să nu mai vină în România. Suntem în situaţia în care românii nu ştiu să facă proiecte, pentru că procedurile atât de greoaie au împiedicat, practic, românul care ar dori să dori să ia un ban, chiar şi 200.000 de euro, pentru un IMM. Deci, ceva foarte - foarte puţin, să facă proiecte. În plus de asta, cine obţine, până la urmă, banii europeni, trebuie să vină cu banul de acasă şi, pe măsură ce-şi cheltuie banul de acasă, să deconteze banii europeni. Credeţi că aceşti bani ne salvează, date fiind condiţiile în care se acordă şi condiţiile în care se derulează un astfel de fond european?
Emil Boc: Absorbţia fondurilor europene a stat, din primul moment, în atenţia mea, după ce am ajuns la Palatul Victoriei. Împreună cu domnul vicepremier Dan Nica coordonăm Comitetul interministerial, unde, în fiecare marţi, la ora 11:00 sau la ora 12:00, analizăm aceste evoluţii. Am simplificat legislaţia.
Corina Drăgotescu: /.../ Atâta e un dosar. Pentru un om normal, atâta e un dosar/.../
Emil Boc: Ştiu, am simplificat numărul de acte necesare pentru absorbţia fondurilor comunitare. Intrăm cu ordonanţe de urgenţă sau cu act normativ, pentru a simplifica Legea achiziţiilor publice din România, tocmai pentru a facilita consumul acestor bani, utilizarea eficientă în interes public a banilor europeni, pentru că ştim /.../ cu aceste lucruri.
Corina Drăgotescu: Dar vin banii europeni? Vin banii europeni, în condiţiile în care deficitul este atât de mare, încât nici măcar nu putem visa la ei?
Emil Boc: Deficitul bugetar pe care ni l-a lăsat vechea guvernare, vrând-nevrând asta e realitatea, -5,3%, ne pune în situaţia că, dacă nu luăm noi măsuri dure, de ajustare la un nivel de doi, în jur de 2%, a deficitului bugetar, se va declanşa procedura de deficit bugetar excesiv, din partea UE, care poate conduce la pierderea unor fonduri europene. De acea, stăm cu mâna pe volan, pe tot ce înseamnă economia ţării...
Corina Drăgotescu: Comandă, că tot /..../ avion acum.
Emil Boc: Pe manşă, că dacă tot e la modă astăzi avionul, să nu scăpăm de sub control această situaţie economică. Începem cu restrângerile şi constrângerile bugetare, de la nivel guvernamental, de la nivelul demnitarilor, tocmai pentru a menţine economia sub control.
Corina Drăgotescu: Haideţi să mergem, cu raţionamentul, mai departe. Dacă avem nevoie să ne finanţăm deficitul, adică să umplem gaura din puşculiţa noastră românească, mergem la FMI sau la UE şi ne împrumutăm. Ştiţi foarte bine că una dintre solicitările FMI este să creştem TVA sau, mă rog, o /.../ mai frumos, mai ambalat mai aşa ca de sărbători, ca de 1 Martie, că tot e mărţişorul mâine, dar esenţa asta este: FMI ar vrea ca noi să creştem TVA-ul, să-l ducem undeva la 22%, oricum, să fie un venit suplimentar. Se va întâmpla lucrul ăsta?
Emil Boc: Vreau să vă spun că nu am avut nicio discuţie cu nimeni pe marginea creşterii TVA, până în acest moment. E adevărat că ne preocupă finanţarea deficitului şi deficitului de cont curent, unde o componentă importantă este cea privată, dar avem şi o componentă publică. Ne corelăm politicile cu Banca Naţională, pentru că politica monetară o face Banca Naţională, tocmai pentru a păstra echilibrul economiei româneşti, şi suntem în proceduri cu Comisia Europeană, pentru a studia posibilitatea unui împrumut pentru finanţarea deficitului bugetar, dar aceste lucruri, repet, cu Comisia Europeană, sunt în desfăşurare, şi o să vă informăm după ce aceste lucruri vor fi/.../
Corina Drăgotescu: Deci, nu puteţi să ne spuneţi acum dacă vom asista la o creştere a TVA sau nu sau dacă ne...?
Emil Boc: Nu avem în vedere creşterea TVA-ului cel puţin în acest moment.
Corina Drăgotescu: Dar demisia ministrului Predoiu o avem în vedere?
Emil Boc: Nu, a declarat chiar domnia sa că nu va demisiona, pentru că este vorba de o reformă a sistemului judiciar din România, care-l va schimba din temelii. De la Cuza nu a mai fost o asemenea reformă a sistemului judiciar, de la 1865, de la Codul Civil de atunci. Acum asistăm la reforma Codului Civil, a Codului de Procedură Civilă, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală, acte extrem de importante pentru sistemul judiciar din România.
Corina Drăgotescu: Nu va demisiona, dar va pleca împreună cu tot guvernul, dacă acele drumuri, pe care ni le-aţi enumerat la început, nu se vor face până la sfârşitul anului. Cum este relaţia cu PSD-ul? Dumneavoastră sunteţi un mare iubitor al PSD-ului, din câte ştiu, din câte îmi aduc aminte, aşa, din trecutul dumneavoastră politic.
Emil Boc: Nu mi-am dorit, nici înainte de a ajunge în această poziţie, nu mi-am dorit nici parteneriatul cu PSD-ul, nu mi-am dorit nici să fiu prim-ministru. Viaţa mi-a dat însă o lecţie dură din toate punctele de vedere.
Corina Drăgotescu: Şi v-a obligat cineva?
Emil Boc: Parteneriatul pentru România, între PD-L şi PSD, rămăsese unica soluţie, în contextul în care am avut rezultatul pe care l-am avut în alegeri. Cred însă în seriozitatea celor două partide politice, în puterea de a respecta cuvântul dat şi lucrul semnat. Cred că niciunul dintre cele două partide, chiar dacă suntem în competiţie electorală, am fost şi în competiţie electorală în alegerile acestea, care s-au desfăşurat la nivel local, în ultimele săptămâni, unde PD-L-ul a avut un avantaj, să spunem, pentru că am câştigat în şapte, din nouă. Dar vom fi în competiţie electorală şi la alegerile pentru Parlamentul European, şi la alegerile prezidenţiale, dar aceste două partide nu pun interesul politic deasupra interesului de guvernare, adică deasupra interesului României de a rămâne stabilă şi de a lua măsurile care se impun acestei ţări. Şi, uitaţi-vă în Guvern! Am luat măsuri şi pentru taxa auto, chiar dacă sunt miniştri de la PSD, am sprijinit şi ministrul Agriculturii pentru unele subvenţii, pe care le acordăm agriculturii, îl sprijinim şi pe ministrul Sănătăţii, care a venit cu proiecte şi pentru medicamentele compensate şi pentru descentralizare, după cum se susţine şi programul de investiţii, pe care l-au propus o parte dintre miniştrii PD-L, programul reabilitării termice al lui Vasile Blaga, programul domnului ministru Predoiu pentru justiţie, deci competiţia politică nu afectează actul guvernamental...
Corina Drăgotescu: Deocamdată.
Emil Boc: ... şi acest lucru este cel mai important în momentul de faţă.
Corina Drăgotescu: Deocamdată. Ştiţi că circulă un zvon la nivel de discuţie politică, cum că dumneavoastră aţi candida în locul lui Traian Băsescu la Preşedinţie?
Emil Boc: Nu am avut discuţie nici măcar în somn, cu cineva, sau despre acest subiect, cu cineva. Candidatul pe care PD-L îl susţine este Traian Băsescu. Evident, important este ca PD-L să fie în măsura în care să nu fie un obstacol pentru Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, în sensul să rămână acolo unde este în momentul de faţă, pentru a fi un sprijini şi nu un factor care să-l tragă în jos.
Corina Drăgotescu: Ce înseamnă? Înseamnă ca dumneavoastră să vă onoraţi promisiunile, ca nu cumva ceea ce dumneavoastră nu reuşiţi să faceţi, să se răsfrângă asupra lui Traian Băsescu. Asta înseamnă?
Emil Boc: Este adevărat şi asta.
Corina Drăgotescu: Ce veţi face cu alegerile prezidenţiale de anul acesta? Mă preocupă aşa, le nivel teoretic, să spunem, deocamdată, faptul că preşedintele îşi încetează mandatul în 15 decembrie, pentru că atunci a depus jurământul în faţa Parlamentului. Erau alegerile legate şi atunci a fost momentul. Asta înseamnă că dumneavoastră, ca guvern - şi vă întreb în calitatea de prim-ministru care va fi nevoit să stabilească data alegerilor - să stabiliţi o dată pentru prezidenţiale, în toiul iernii. Ce veţi face? Ne veţi duce la urne, pe 25 decembrie?
Emil Boc: Nu m-am gândit încă la acest subiect, pentru că nu a fost în atenţia noastră, dar avem soluţia constituţională din 2004. Nu ştiu dacă vă amintiţi, şi în 2004, în mod normal, trebuiau alegerile să se desfăşoare după 12 decembrie - data Parlamentului anterior, când fusese validat. În America, sunt alegeri în noiembrie, dar exerciţiul mandatului începe în 20 ianuarie. Deci şi România...
Corina Drăgotescu: Nu e bine. Ştiţi bine că atunci a fost o întreagă discuţie, de când anume se calculează mandatul Parlamentului, pentru că nu era dispoziţia clară de la preşedinte.
Emil Boc: Care este soluţia? Care este soluţia şi aici? Alegerile pot avea loc înainte de data de 15 decembrie, dar depunerea jurământului de către noul preşedinte, în faţa Parlamentului, să aibă loc după 15 decembrie, data expirării mandatului de cinci ani de zile. Deci nu văd o problemă de natură constituţională, pentru a nu avea organizate alegerile, înainte de 15 decembrie, data depunerii jurământului, de către actualul preşedinte al României. Sunt alegeri înainte, dar, validarea, după 15 decembrie.
Corina Drăgotescu: Să înţelegem că o să avem alegeri la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie...
Emil Boc: Cu toată sinceritatea, nu am discutat nici în partid şi nici în guvern despre acest subiect, dar constituţional se poate face acest lucru.
/.../

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 28.02.2009



(sursa: http://www.guv.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.