12 March 2009

DNA...


12 martie 2009
Nr. 59/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TITI PETREA, fost director al Oficiului Judeţean de Cadastru Geodezie şi Cartografie (OJCGC) Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La începutul anului 2002, în calitate de director general al OJCGC Suceava, având atribuţii cu privire la activitatea de cadastru, geodezie, cartografie şi organizarea teritoriului la nivelul judeţului Suceava, inculpatul a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare o suprafaţă de teren de 1.000 mp situată în satul Molid, comuna Vama, judeţul Suceava, pentru construirea unei case de vacanţă, în schimbul căreia s-a angajat să îşi folosească influenţa asupra primarilor comunei Vama şi a oraşului Solca pentru retrocedarea, către familia persoanei denunţătoare, a unei suprafeţe de 14.960 mp. În vederea creării unei aparenţe legale cu privire la transferul dreptului de proprietate, inculpatul a încheiat, în luna martie 2002, un contract de vânzare – cumpărare la un birou notarial potrivit căruia terenul s-ar fi vândut cu suma de 2.000.000 ROL. În realitate inculpatul a primit terenul în mod gratuit.
În vara anului 2005, persoana denunţătoare i-a solicitat inculpatului restituirea terenului de 1.000 mp pentru că acesta nu şi-a respectat angajamentul privind demersurile de retrocedare a suprafeţei de 14.960 mp de teren. Inculpatul a acceptat restituirea terenului încheind, în luna august 2005, un alt contract de vânzare – cumpărare la acelaşi birou notarial.
În cursul anului 2004, inculpatul a pretins şi primit de la aceeaşi persoană denunţătoare material lemnos în valoare de 18.000.000 ROL afirmând că îşi va exercita influenţa de director al Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (fostul OJCGC) Suceava cât şi de expert judiciar topograf, faţă de judecători de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile persoanei denunţătoare prin care să obţină terenul în suprafaţă de 14.960 mp.
De asemenea, inculpatul a omis cu intenţie să consemneze în declaraţiile de avere depuse în calitate de director executiv al OJCGC Suceava în lunile mai 2004 şi iunie 2005, terenul în suprafaţă de 1.000 mp.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.