Ziare.com anunţă:
Europarlamentarii Corina Cretu, Daciana Sarbu, Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu participa, miercuri si joi, la o serie de intalniri, la Roma, cu reprezentanti ai clasei politice italiene si ai comunitatii romanesti.
Aceasta initiativa vizeaza contracararea campaniei denigratoare la adresa romanilor din Italia si dialogul direct atat cu oameni politici italieni, cat si cu exponenti ai asociatiilor romanesti, arata un comunicat remis Ziare.com.
Europarlamentarii romani vor avea intalniri cu membri ai Comisiei Permanente pentru Politici ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Italiene si cu membri ai Camerei Deputatilor.
(Sursa: Ziare.com)
Iată impresiile culese de pe blogurile a doi din aceşti patru parlamentari europeni...
Patru europarlamentari romani, Corina Cretu, Daciana Sarbu, Sebastian Bodu si Marian- Jean Marinescu sunt la Roma pentru o serie de intalniri cu reprezentanti ai clasei politice italiene si ai comunitatii romanesti. Deplasarea eurodeputatilor romani are drept scop stabilirea unui dialog politic cu politicienii italieni, informarea reciproca si identificarea de solutii la atmosfera tensionata creata in jurul comunitatii romanesti in ansamblul ei.
Reporter: Intrebarile va sunt adresate amandurora pentru ca impreuna ati pledat azi la Roma, in cadrul intalnirilor cu senatori si deputati italieni, pentru renuntarea la declaratiile ostile la adresa romanilor. Ce solutii ati propus si ce feedback ati avut din partea italiana?
Daciana Sarbu: Buna seara. Am avut intalniri cu colegii nostri din Parlamentul Italian, dimineata la Senat si acum la Camera Deputatilor. Am ridicat problema tonului cu care unii politicieni fac declaratii in presa italiana, am abordat problema decretului si a patrulelor civile, a relatiei cu comunitatile de romani, cu asociatiile de romani. Am identificat problemele si impreuna cu colegii nostri am sugerat si solutii. Sunt cateva chestiuni punctuale legate de legatura cu comunitatile romanesti, colegii nostri italieni isi doresc ca aceste asociatii sa fie mai unite si sa aiba o voce singulara si puternica in relatia cu ei.
Reporter: Este aceasta principala problema, lipsa de comunicare?
Corina Cretu: Eu cred ca acest dialog politic este foarte important. Dupa vizita ministrului de externe se afla la Roma aceasta delegatie a noastra, a europarlamentarilor, si ar fi bine ca si Parlamentul national sa se implice mai mult. Se impune ca in perioada urmatoare sa aiba loc si intrevederi intre ministrii celor doua cabinete, ministrii de interne, ministrii educatiei, si vom informa in legatura cu rezultatul acestor dezbateri. Noi am vrut sa venim la Roma inaintea dezbaterii decretului privind patrulele civile, ne-am exprimat ingrijorarea ca in aceasta perioada, cand ordonanta de urgenta este in vigoare si Parlamentul italian nu a dezbatut aceasta lege, pot avea loc abuzuri, si partenerii nostri italieni au fost deschisi si au spus ca, datorita unor evenimente care au socat opinia publica, exista aceasta tendinta de a arata cu degetul spre intreaga comunitate de romani si din pacate romanii care muncesc cinstit in Italia sufera si este datoria noastra sa gasim solutii pentru aceasta situatie.
Reporter: Un punct discutat a fost cel legat de “voluntarii pentru siguranta”. Este un proiect controversat chiar si in Italia, urmeaza sa fie supus votului in Parlament. Nu toate partidele sunt de acord, dumneavoastra deja v-ati aratat impotriva lui. Care ar fi implicatiile in cazul in care acest proiect ar trece?
Daciana Sarbu: E foarte clar ca partidele de opozitie s-au pronuntat impotriva acestui decret si cele de la putere il sustin. Incercam, impreuna cu colegi si de la celelalte grupuri politice din Parlamentul European, sa aprobam si sa lansam o rezolutie de urgenta a Parlamentului European in care sa punem aceasta problema a pericolului care se declanseaza odata cu intrarea in vigoare a acestui decret. Patrulele civile nu isi au locul intr-o tara europeana, unde legea si ordinea se aplica de institutii platite si instruite sa faca acest lucru.
Reporter: Vorbim de o lege prea dura din partea italienilor, vorbim de mai multe masuri cuprinse in acest decret.
Corina Cretu: Fiecare tara are dreptul sa aplice si sa adopte ce legislatie doreste si inasprirea pedepselor pentru infractiuni nu este problema noastra. Noi nu avem aici sa-i aparam pe infractori, ideea este de a avea un sistem paralel fata de sistemul de justitie si politiei, este un caz unic in lume si poate crea abuzuri. Colegii nostri ne-au dat asigurari ca acesti civili nu vor fi inarmati, ei doar vor sesiza politia si organele de justitie, dar aceste patrule nu vor raspunde in fata nimanui daca nu exista o legislatie clara si atributii clare pentru acestea. Speram ca prin intermediul Parlamentului European si Comisiei Europene sa gasim o cale de a convinge autoritatile de la Roma ca aceste patrule civile nu sunt in conformitate cu statul de drept si speram totusi ca presiunea opiniei publice europene si discutiile noastre sa aiba efect. Este important ca am fost prezenti aici inainte de dezbaterea din Parlament. Ne-am bucura sa vedem ca totusi o parte importanta a clasei politice italiene este impotriva acestui decret.
Reporter: Ne puteti spune mai multe despre o intalnire cu Papa Benedict al XVI-lea?
Corina Cretu: Din cauza activitatilor spirituale din aceasta saptamani - a inceput postul - nu am reusit sa mergem la Vatican, vom veni in scurt timp pentru audienta si vom incerca sa-i transmitem un mesaj din partea europarlamentarilor. Vaticanul este singura institutie care deja a reactionat fata de aceste patrule spunand ca nu asta este calea de urma si ca se incalca statul de drept.
Daciana Sarbu: Asteptam confirmarea din partea Vaticanului si va vom oferi mai multe date atunci cand le vom avea.
Reporter: Vor continua aceste intrevederi pe care le aveti dumneavoastra acolo la Roma. Ce urmeaza sa faceti in continuare, cu cine mai aveti pregatite intalniri?
Daciana Sarbu: Trebuie sa vorbim si despre intalnirea cu episcopul ortodox de aici, o intalnire foarte interesanta in care am abordat aceleasi subiecte. Ne sustine si este de acord ca pe viitor sa avem niste actiuni comune. Mai tarziu la ambasada vom avea intalnire cu asociatiile de romani. Foarte multe au confirmat prezenta si le vom comunica ceea ce am discutat cu colegii nostri parlamentari, propunerile acestora, solutiile pe care le vedem noi a se gasi in scurt timp, si le vom asculta problemele.
Corina Cretu: Este importanta este aceasta intalnire cu asociatiile de romani pentru ca suntem aici si pentru a ne exprima solidaritatea cu acesti romani cinstiti si onesti care traiesc si muncesc in Italia si care sunt afectati intr-un fel sau altul de aceasta situatie tensionata. Noi le-am transmis deputatilor si senatorilor italieni dorinta noastra ca ei sa mentina un dialog mai strans cu reprezentantii asociatiilor de romani din Italia pentru a le cunoaste problemele si a purta un dialog mai strans, vom incerca sa stabilim si niste actiuni comune impreuna cu colegii nostri deputati si senatori italieni. La randul lor deputatii italieni ne-au adresat rugamintea de a face un apel la unitatea acestora asociatii de a avea o singura voce si de a fi un interlocutor foarte puternic, de a se implica in viata publica italiana. Cred ca este foarte important sa stabilim aceasta legatura intre clasa politica italiana si comunitatea de romani din Italia.
Reporter: Cum pot fi protejati cetatenii care muncesc cinstit in Italia? In ciuda apelurilor Romaniei tentatia italienilor de a generaliza in cazul romanilor continua sa existe.
Daciana Sarbu: Am cerut, in toate intalnirile cu colegii nostri, garantarea sigurantei cetatenilor romani. Cetatenii romani sunt cetateni europeni, sunt protejati de aceleasi legi cu care sunt protejati si cetatenii italieni. Nu putem vorbi de un cadru legislativ pentru ca el exista deja. Vorbim de un curent de opinie alimentat de mass-media italiana si de unii politicieni, de aceea am facut apel sa se inceteze acest ton violent la adresa romanilor pentru ca-i afecteaza, pentru ca oamenii isi pierd locurile de munca din cauza acestor atacuri din presa. Infractori nu inseamna romani. Noi nu am venit aici sa-i aparam pe infractori, dar ei trebuie sa faca ceva pentru ca romanii cinstiti sa nu mai sufere.
Reporter: Un subiect foarte fierbinte l-a reprezentat posibilitatea de expulzare a infractorilor condamnati. Un subiect pe care l-a atacat ministrul nostru de externe.
Daciana Sarbu: L-am atacat si noi in discutiile cu colegii, mai ales ca ei erau foarte curiosi ce se intampla cu infractorii care ajung in Romania: daca mai executa pedepsele sau nu. Le-am explicat foarte clar ca infractorii, odata ajunsi in Romania, executa aceleasi pedepse ca si in Italia, desi pentru aceleasi infractiuni savarsite, in Italia pedepsele sunt mai mici, iar in Romania - mai mari. Au fost doar trei cereri de transfer, si nu de expulzare, in baza acordului din 2003, si doar 33 de cereri intre timp; din cele 33 de cereri 17 dintre detinuti au fost eliberati pentru ca-si executasera deja pedeapsa.
Corina Cretu: Exista aceasta obsesie a detinutilor dar in Europa exista norme si valori clare, exista o legislatie europeana pe care atat Italia cat si Romania sunt obligate sa le respecte. Nu trebuie sa cream noi acum alta legislatie in legatura cu acesti oameni. Nu exista cereri din partea italiana de transfer, desi ei vorbesc ca statul roman ar trebui sa preia detinutii. Cred ca este o falsa problema, noi am venit aici in legatura cu acest discurs antiromanesc care risca sa se escaladeze iar legislatia europeana trebuie aplicata in ambele tari.
Reporter: Azi a mai fost anuntata o masura conform careia locatarii taberelor de nomazi din Roma vor primi carti de identitate temporare. Autoritatile au anuntat ca taberele vor fi monitorizate, comportamentul locatarilor va fi verificat inclusiv daca platesc o taxa lunara de 70 de euro. E un pas inainte sau sunt aspecte discutabile?
Daciana Sarbu: S-a mai discutat de taberele de nomazi, au fost situatii in care se vorbea despre desfiintarea acestora. Este un pas important atata timp cat se respecta legile. Atunci cand se incalca legile si se fac abuzuri, atunci nu mai este normal.
Corina Cretu: Este o problema foarte complexa, trebuie sa ne raportam la valorile si normele europene si sa ne tinem de cuvant. Autoritatile italiene au spus ca vor desfiinta aceste tabere de nomazi, deci este important sa gasim o solutie dar sa nu confundam nomazii si comunitatea rroma cu romanii. Aceasta a fost laitmotivul vizitei noastre la Roma.
Reporter: Multumesc mult pentru ca ati acceptat sa fiti in legatura directa cu noi.
Intalnire cu reprezentantii romanilor din Italia
martie 5, 2009 by corinacretu
Pe langa intalnirile de la Senatul si Camera Deputatilor din Italia, despre care am relatat ieri, dupa-amiaza si seara de ieri le-am dedicat intalnirilor si discutiilor cu reprezentantii a 12 asociatii romanesti. A fost un dialog de cateva ore, timp in care ei si-au expus problemele si grijile, iar noi, parlamentarii europeni, le-am transmis atat solidaritatea noastra, cat si concluziile dialogului cu politicienii italieni. Am discutat, de asemenea, si despre modul in care poate fi normalizata situatia comunitatii romanesti din Italia.
O prima problema a acestei comunitati, dupa cum ne-au semnalat senatorii si deputatii italieni cu care am avut discutii ieri, este faptul ca e divizata in peste 80 de asociatii. De aici, dificultatea de a stabili un dialog coerent cu o comunitate ce vorbeste pe mai multe voci. Este motivul pentru care am insistat asupra necesitatii unei mai bune organizari si a solidarizarii romanilor din Italia, pe care i-am indemnat sa se implice mai mult in viata publica italiana si sa adopte o linie comuna in dialogul cu autoritatile. Partea buna e ca am remarcat dorinta de cooperare atat a politicienilor italieni, cat si a reprezentantilor romanilor, asa ca sper ca aceasta mediere sa duca la un dialog intre cele doua parti.
O alta problema abordata a fost a decretului privind patrulele civile. Speram ca acesta va fi schimbat, intrucat o parte din parlamentarii italieni prezenti la intalnirile de ieri a fost de acord cu punctul de vedere al romanilor.
La randul lor, reprezentantii asociatiilor s-au aratat ingrijorati de schimbarea de atitudine a italienilor fata de romani si considera ca sunt necesare actiuni atat din partea autoritatilor italiene si romane, dar si din partea lor insusi pentru a reface imaginea romanilor in Italia.
In perioada urmatoare, vom recurge la mijloacele pe care le avem la indemana ca europarlamentari, pentru a determina institutiile europene sa intervina in vederea protejarii imigrantilor romani din Italia si a modificarii ultimelor masuri adoptate de autoritatile italiene, care nu sunt in concordanta cu legislatia europeana si ameninta drepturile si libertatile civile.
Nu pot sa inchei fara sa amintesc de primirea la Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, de catre PS Episcop Siluan, si de colaborarea foarte buna cu reprezentantii diplomatici ai tarii noastre la Roma, carora le multumesc.
P.S. Doresc sa va multumesc tuturor pentru comentarii si pentru gandurile voastre bune. Din pacate, ieri, la Roma, nu am mai reusit sa scriu pe blog. Va doresc tot binele din lume si o seara frumoasa!
Dialoguri politice la Roma
martie 4, 2009 by corinacretuAstazi, la Roma, am avut o serie de intalniri cu senatori si deputati italieni, in cursul carora am pledat pentru renuntarea la declaratiile ostile la adresa romanilor din Italia, care sunt menite sa creeze un climat de tensiune si nesiguranta.
In discutiile avute cu membri ai Comisiei Permanente pentru Politici ale Uniunii Europene a Senatului - prezidata de Rosanna Boldi - si cu membri ai Comisiei similare din Camera Deputatilor, sub coordonarea lui Pierluigi Castagnetti, am abordat si problema controversatului decret privind “voluntarii pentru siguranta”, care a fost emis de Guvernul Berlusconi si urmeaza a fi supus votului Parlamentului. Dupa cum au explicat colegii italieni, decretul nu a fost gandit din cauza romanilor, iar patrulele civile preconizate vor fi create doar daca primarii localitatilor le considera oportune. Menirea acestor patrule neinarmate urmeaza, teoretic, a fi doar aceea de a sesiza Politia in cazul observarii unor infractiuni.
Mi se pare incurajator faptul ca si reprezentantii Opoziţiei italiene se pronunta impotriva adoptarii acestui decret. In opinia senatorilor si deputatilor Partidului Democrat, de stanga, ordinea publica si siguranta cetatenilor trebuie aparate de organele abilitate ale statului, nu de formatiuni de cetateni organizati.
Concluzia comuna a fost ca, avand în vedere complexitatea si importanta problemelor existente, ambele parti, romana si italiana, trebuie sa ne asumam responsabilitatea in vederea gasirii celor mai eficiente solutii, dialogul politic fiind esential in acest sens. Am insistat, de asemenea, asupra necesitatii instituirii unui dialog intre autoritatile si clasa politica din Italia si comunitatea romaneasca.
Azi mai urmeaza sa am intalniri cu reprezentanti ai asociatiilor romanesti din Italia, ai Carabinierilor si ai corpului diplomatic, reuniuni in legatura cu care va voi tine la curent.
No comments:
Post a Comment