03 March 2009

Minorităţile naţionale vizitează statul român


Domnul Boc s-a întâlnit cu minorităţile naţionale ale României... iată cum s-a reflectat această ştire...
Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc la finalul întrevederii cu grupul minorităţii naţionale din Parlament


Emil Boc: Am avut o întâlnire de lucru unde am discutat despre cadrul general al protecţiei minorităţilor naţionale în România despre cadrul legislativ, am discutat despre problemele punctuale pe care diversele minorităţi le au în diverse zone ale ţării şi evident am arătat disponibilitatea Guvernului pentru a putea rezolva cât mai multe dintre aceste probleme.

Reporter: Referitor la desfiinţarea Cancelarei. Aţi spus la început că se va reduce personalul. Acum de ce aţi luat această decizie să o desfiinţaţi?

Emil Boc: Pentru că am spus de la începutul guvernării că vom restructura, desfiinţa şi comasa agenţii guvernamentale. Am spus încă de la începutul guvernării că această Cancelarie care a fost înfiinţată în 2003, deci s-a putut în România să funcţioneze Guvernul 13 ani fără Cancelarie, este posibil să funcţioneze şi după 2009 fără Cancelaria Primului-ministru, doar cu un corp de consilieri, secretari de stat şi consilieri de stat care să-l sfătuiască pe primul-ministru aşa cum a existat înainte de anul 2003. Iar în al doilea rând în forma anterioară Cancelaria devenise practic un guvern paralel cu o structură stufoasă, birocratică ce consuma bani în manieră inutilă şi nu în ultimul rând, semnalul care trebuie să fie dat chiar de primul-ministru, că procedura de desfiinţare, restructurare şi comasare a agenţiilor nu este unul doar un lucru trecut pe hârtie şi este unul care se şi realizează. Voi avea un cuvânt de spus în faţa miniştrilor şi a celorlalţi oameni care vor lucra în acest proces să spun: vedeţi se poate face.

Reporter: /…/

Emil Boc: Astăzi noi vom pregăti o ordonanţă de urgenţă pentru miercurea aceasta, vom consacra desfiinţarea Cancelariei ca entitate, va rămâne repet doar corpul de consilieri ai primului-ministru, în privinţa celorlalte agenţii care încă funcţionează, ele vor fi restructurate printr-un proces care va avea loc în Guvern, un Comitet interministerial care va studia toate agenţiile care există în momentul de faţă în România. Vom vedea unde se pot desfiinţa, unde se pot comasa, unde se pot restructura astfel încât ele pe de o parte să fie eficiente, pentru că ne interesează în primul rând eficienţa şi nu în ultimul rând economia la banul public.

Reporter: /.../

Emil Boc: În guvern..., nu vă pot da un număr, o asemenea activitate nu se poate pe picior, adică toate agenţiile din România nu se pot restructura, desfiinţa de pe o zi pe alta. Ele vor intra într-un proces de analiză, vom vedea, de exemplu foarte multe agenţii se pot comasa, unele vor dispărea, altele se vor restructura şi vor avea probabil o altă componentă. Important este să fie aşa cum am spus, un mecanism de lucru în România, pentru că am spus că România suferă de obezitate birocratică, suferă de faptul că avea prea multe structuri guvernamentale înfiinţate doar pentru a da unei clientele politice job-uri, slujbe. E bine ca acum să ne întoarcem cu faţa spre adevărata realitate a României, ca aceste agenţii să servească unui interes public, să fie eficiente, să rezolve problemele oamenilor să nu fie instrumente birocratice prin care, de exemplu, cei din administraţiile locale să fie nevoiţi să treacă pe la şapte agenţii pentru un aviz când se poate să treacă pe la o singură agenţie. Iar, pe de altă parte, procesul de descentralizare va începe practic în această primăvară cu cadrul legal şi după aceea va fi dus în teritoriu să rezolve ultimele probleme legate de funcţionarea, desfiinţare şi comasarea agenţiilor.

Reporter: /.../

Emil Boc: Domnul Baba va rămâne în corpul consilierilor mei, secretarilor de stat, vreau să vă spun că el a avut o abordare realistă încă de la începutul mandatului şi am discutat acest aspect şi mi-a spus chiar în momentul în care a venit la Bucureşti, că nu vine pentru funcţii la Bucureşti, vine să fie un element de sprijin cu pregătirea universitară pe care o are, alături de alţi colegi şi de la Cluj, dar şi din ţară, pentru că am în corpul consilierilor şi din Bucureşti şi din alte părţi ale ţării, nu doar de la Cluj, practic să realizăm un lucru bun pentru România.

Reporter: Avem o delegaţie la FMI ?

Emil Boc: Deci, dacă va fi ceva oficial, evident, veţi fi informaţi. Practic, în acest moment avem discuţii cu Comisia Europeană. Acestea sunt singurele discuţii pe care purtăm oficial în momentul de faţă, în sensul aşa cum şi preşedintele a fost ieri, la Bruxelles, avem la nivelul Comisiei Europene, discuţii cu partenerii noştri cu privire la posibilităţile şi modalităţile de finanţare a deficitului.


(sursa: http://www.guv.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.