09 March 2009

Intrebare referitoare la măsurile luate de către Comisia Europeană cu privire la acțiunile xenofobe și de discriminare îndreptate împotriva român


ÎNTREBARE SCRISĂ E-1384/09
de Daciana Octavia Sârbu (PSE), Ioan Mircea Paşcu (PSE), Corina Creţu (PSE) şi Alin Lucian Antochi (PSE)
Comisiei

Subiect: Intrebare referitoare la măsurile luate de către Comisia Europeană cu privire la acţiunile xenofobe şi de discriminare îndreptate împotriva românilor din Italia

În ultima vreme, în Italia au avut loc o serie de acţiuni xenofobe şi de stigmatizare îndreptate împotriva românilor rezidenţi în această ţară, pe fondul unor infracţiuni comise de cetăţeni români. Situaţia devine din ce în ce mai îngrijorătoare şi datorită amplificării acesteia de către mass-media italiană, care nu ezită să pună pe prima pagină orice articol destinat denigrării cetăţenilor români rezidenţi în peninsulă.

De asemenea, o serie de personalităţi politice au făcut declaraţii ofensatoare nu doar la adresa românilor care au comis infracţiuni, ci şi la adresa tuturor cetăţenilor români din Italia, dând impresia că, de fapt, în limba italiană termenul de „român” este echivalent cu cel de „infractor”. Situaţia pare să scape de sub control în contextul în care copiii români sunt agresaţi şi discriminaţi în şcolile italiene, iar cetăţenii români şi bunurile acestora sunt supuse violenţelor şi distrugerilor din partea membrilor extremei drepte italiene „Forza Nuova”.

Din datele puse la dispoziţie de UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali) rezultă faptul că, din totalul est-europenilor care au înaintat plângeri, românii sunt pe primul loc, reprezentând 45,8% din total, urmaţi de albanezi, cu 16,7%, şi de polonezi, cu 9,7%.

Recent, autorităţile italiene au propus un act legislativ prin care medicii sunt obligaţi să renunţe la secretul profesional pentru a putea denunţa pe cei care nu au permis de şedere în Italia, fapt ce ar putea contraveni articolului 6 din Tratatul UE privind respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor comunitari.

Evenimentele sunt fără precedent, mai ales că aceste acţiuni xenofobe generează tensiuni diplomatice între două state membre, Italia şi România.

1. Având în vedere iniţiativa Comisiei de a evalua situaţia românilor din Italia, dorim să ştim care sunt concluziile la care a ajuns Comisia în acest demers.

2. Ce măsuri are în vedere Comisia pentru împiedicarea discriminării românilor şi respectarea normelor Directivei 2004/38/CE şi a dispoziţiilor articolului 6 din Tratatul UE de către autorităţile guvernamentale din Italia?
____________________________
1) JO L 158, 30.4.2004, p. 77.
(sursa: http://www.europarl.europa.eu)

Sesiunea plenara a Parlamentului European

martie 9, 2009 by corinacretu

Am inceput sesiunea plenara de la Strasbourg depunand, impreuna cu colega mea Daciana Sarbu, Declaratia scrisa impotriva discriminarii romanilor din Italia, prin care solicitam Comisiei Europene masuri pentru stoparea actiunilor xenofobe si rasiste indreptate impotriva comunitatii romanesti. Actiunea noastra a fost demarata in urma intalnirilor avute cu reprezentantii acesteia, saptamana trecuta, la Roma si speram ca va intruni adeziunea cat mai multor colegi europarlamentari, pentru ca e evident ca sunt necesare presiuni asupra Guvernului Italiei si o pozitie cat mai ferma din partea Parlamentului si a Comisiei Europene.
Declaratia scrisa are la baza datele Oficiului National Impotriva Discriminarii Rasiale din Italia, potrivit carora romanii au depus cele mai multe plangeri ca au fost victime ale discriminarii si vizeaza contracararea valului tot mai intens de actiuni de stigmatizare a romanilor ce traiesc in Italia. Intrucat Internetul este tot mai folosit pentru transmiterea de mesaje ce incita la ura etnica si rasiala, am cerut, de asemenea, Comisiei Europene sa ia masuri si sa acorde asistenta autoritatilor italiene si pentru combaterea infractiunilor savarsite prin intermediul Internetului.

In cazul in care va intruni numarul necesar de semnaturi din partea membrilor Parlamentului European, declaratia scrisa va deveni pozitie oficiala a Parlamentului European cu privire la discriminarea romanilor in Italia.

http://dacianasarbu.files.wordpress.com/2009/03/think-flyer.jpg

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.