05 March 2009

Ce legătură este între Administraţia prezidenţială şi băncile private?


Declaraţia de presă

a preşedintelui României, Traian Băsescu,
la finalul întâlnirii cu reprezentanţi ai unor instituţii bancare
(Institutul Bancar Român, 04 martie 2009)

„Bună ziua! Am avut o întâlnire cu douăsprezece dintre cele mai importante bănci de pe piaţa românească. Mulţumesc domnului guvernator, preşedinţilor celor douăsprezece bănci, domnului preşedinte al Asociaţiei Băncilor, pentru organizarea acestei întâlniri. Întâlnirea a fost la solicitarea mea. Am dorit să informez în primul rând principalele bănci din România, despre cele discutate la Consiliul European, cu privire la siguranţa sistemului bancar european şi la evoluţiile crizei economice. Nu fac niciun secret, din a vă spune că, în perioada următoare, evaluările cu privire la deprecierea situaţiei economice, în Europa, vor deveni publice. Deci, este clar, faţă de evaluările din luna decembrie, se vor da evaluări revizuite, care vor semnifica o întărire a crizei economice.

În acest context, obiectivul meu a fost să am o discuţie directă cu cele mai importante bănci, cele care finanţează cel mai consistent economia românească, pentru a-mi da seama, care sunt perspectivele. Rămân la aceeaşi concluzie, şi după această discuţie, pe care am exprimat-o şi după Consiliul European din decembrie, şi anume, că sistemul bancar românesc este solid, un sistem solid, capabil să finanţeze, în continuare, economia românească. Problema pe care sistemul bancar românesc o are acum, este reţinerea, la credite, a companiilor şi a persoanelor fizice.

Aici, unul din subiectele atinse a fost că, dincolo de prudenţa pe care a impus-o mediatizarea corectă a procesului în evoluţie, al crizei economice, deci, această mediatizare a crizei a indus populaţiei un sentiment corect, de a încerca să facă economii. Micii investitori, de asemenea, au fost mai reţinuţi. Eu i-aş încuraja să apeleze la sistemul bancar, care, probabil, pe o creştere a solicitărilor de finanţare, va face şi o ajustare a dobânzilor. Un element extrem de important - şi aici este şi un apel şi o atenţionare - se pare că foarte mulţi cred că, dacă este criză, îşi pot permite să nu ramburseze creditele. Sigur, rezervele pe care le au băncile, în Banca Naţională, dar şi provizioanele constituite, le permit să acţioneze şi, în condiţiile în care unele persoane fizice, dar şi firme, deliberat, întârzie rambursarea creditelor. Apelul meu extrem de serios este că cei care nu au probleme de rambursare, s-o facă, şi s-o facă în timp util, pentru că, exact pentru a proteja sistemul bancar, vom analiza posibilitatea acţiunii statului, pentru ca cei care, deliberat, nu rambursează creditele, să fie stimulaţi să o facă.

În ceea ce priveşte relaţia sistem bancar - Guvern - Bancă Naţională, am stabilit şi am fost de acord cu toţii, că mesajul unei acţiuni concertate nu trebuie să rămână fără acoperire, el trebuie să devină o realitate a parteneriatului, pentru a sprijini şi populaţia, şi economia, să depăşească momentele de dificultate economică.

Din punctul meu de vedere, deşi am văzut - aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră - deprecierea masivă a creşterii economice, în trimestrul IV al anului trecut, o creştere de 2,9 la sută a PIB, continui să rămân optimist, împotriva multor estimări, că România va avea creştere negativă, la anul. Punctul de vedere pe care îl susţin - şi în care sunt încurajat şi de faptul că băncile au capacitatea de a finanţa economia, băncile româneşti pot finanţa economia - rămân pe pronosticul de creştere economică 1,5 – 2 la sută, undeva aici, ceea ce nu înseamnă că cifrele pot fi similare şi cu ale altor optimişti în România, dar convingerea mea este că vom avea creştere economică, în 2009, împotriva pesimismului foarte multora, care privesc din afară. Poate îmbucurător este faptul că, în ultimele zece zile, consumul energetic a crescut foarte mult, ceea ce arată că segmente din industrie au pornit, şi să sperăm că vom reuşi să creăm momentul favorabil, pentru ca întreaga economie să îşi reia un proces uşor de creştere, după lunile în care, tradiţional, activitatea economică este redusă, ianuarie-februarie. Aş trage şi o concluzie: voi stimula parteneriatul bănci - Guvern - Bancă Naţională; am şi obligaţia să o fac, constituţional. Am luat notă de câteva probleme, create de legislaţia în lucru, în Parlament, şi am promis băncilor că voi ţine cont, la promulgare, de observaţiile lor; şi ultimul punct al concluziei: România va avea creştere economică mică, dar va avea creştere economică, în 2009. Vă mulţumesc mult!”

Departamentul de Comunicare Publică
04 Martie 2009

(sursa: http://www.presidency.ro)
(fotografiile din Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

PS
Privind primele poze văd nişte capete plecate respectuos dar, totodată, şi zâmbitoare... Cred că imaginea vorbeşte de la sine, se vede clar statul prezentând respectele lui banului.

2 comments:

Anonymous said...

E legatura intre omul simplu Basescu si bancile private?

Bibliotecaru said...

Eu cred că legătura este legată de domeniul imobiliar. Aţi observat că mulţi dintre membrii PD-L au o activitate pe piaţa imobiliară, care, întâmplător sau nu, a cam căzut în aceste zile.

Totul se leagă…
Venit de la Bruxelles, domnul preşedinte Băsescu se pare că doreşte o conversaţie cu bancherii şi dezvoltatorii imobiliari din România şi îşi pune dorinţa în practică.

Potrivit celor declarate de preşedintele Basescu la conferinţa de presă de la încheierea reuniunii de la Bruxelles, punctul de vedere unanim al reprezentanţilor ţărilor UE, afirmat în timpul discuţiilor din timpul Consiliului, este ca băncile-mamă vor continua să susţină subsidiarele lor din România.

Şi acum legătura dintre bănci şi imobiliare…

Grupul imobiliar austriac Immofinanz va plăti o mare parte din împrumutul de 1,8 miliarde euro luat de la subsidiara Immoeast printr-un transfer de active, potrivit unui comunicat al companiei.

Immoeast, prezent şi în România, este unul din cei mai mari proprietari de proiecte imobiliare în ţările foste comuniste din Europa.

Faptul că domnul Băsescu vine şi spune oamenilor ce şi cum, cum trebuie să se comporte vis-a-vis de băncile comerciale, exprimarea domniei sale în legătură cu dobânzile ce vor fi ajustate, nu mai vorbesc despre implicarea statului atunci când un datornic nu-şi plăteşte rata, lucruri care nu au nici cea mai mică legătură cu rolul său instituţional, ce altceva poate să însemne decât un mic barter economic.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.