19 March 2009

Consiliul European de primăvară


Declaraţia de presă
a preşedintelui României, Traian Băsescu,
la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European de primăvară
(Aeroportul internaţional "Henri Coandă", 19 martie 2009)
„Bună dimineaţa,
Ca de obicei, înainte de plecare, voi face o scurtă prezentare a programului deplasării. Din motive de timp şi de economie a resurselor, am comasat două vizite: una la Luxemburg, la sediul Băncii Europene de Investiţii, şi cea prilejuită de summit-ul PPE şi Consiliul European de primăvară.

Cu ocazia Consiliului European se vor desfăşura simultan şi alte două întâlniri ale miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană şi ale miniştrilor de externe. Din acest motiv, structura delegaţiei este mai mare.

Primul obiectiv al deplasării este vizita la sediul Băncii Europene de Investiţii, întâlnire cu preşedintele, vicepreşedintele şi responsabilii pentru Europa de Est. Principalele obiective ale discuţiilor vor fi legate de accelerarea finanţării programelor de infrastructură, finanţarea componentei autohtone a sumelor alocate de Uniunea Europeană pentru programele din România. Un alt subiect va fi legat de creditul acordat de Banca Europeană de Investiţii companiilor Ford şi Renault, la ambele fiind necesară garanţia guvernului, garanţie care trebuie să acopere 80 la sută din valoarea împrumutului, atât pentru Ford, cât şi pentru Renault; discuţia cu Banca Europeană de Investiţii cu privire la sectorul bancar românesc, pentru care solicităm finanţare în vederea finanţării dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, şi de asemenea discuţii cu privire la posibila asistenţă tehnică pe care ne-o poate oferi Banca Europeană de Investiţii în vederea pregătirii proiectelor de finanţare. Tot la Luxemburg vom avea o întâlnire cu preşedintele Curţii de Justiţie al Comunităţilor Europene.

La Bruxelles voi participa, împreună cu domnul prim-ministru, la summitul PPE, summit care are ca obiectiv discutarea problemelor legate de criza financiară şi economică şi pregătirea alegerilor europarlamentare - sigur, asta este de interes în primul rând pentru domnul prim-ministru. Consiliul de primăvară are pe agendă câteva subiecte extrem de importante, dintre care menţionez evaluarea problemelor economice şi financiare la nivelul Uniunii Europene; de asemenea, se va face o analiză a utilizării structurilor de sprijin financiar pentru ţările din Europa de Est. Un alt subiect al Consiliului European va fi securitatea energetică, şi cel de-al treilea subiect principal - schimbările climatice.

Nu în ultimul rând, summit-ul va prilejui pregătirea poziţiei Uniunii Europene pentru summitul G-20 ce va avea loc la Londra. Este importantă pregătirea poziţiei comune a Uniunii pentru Summitul G-20, pentru că poziţia va exprima o soluţie a tuturor celor 27, chiar dacă nu toţi cei 27 de membri ai Uniunii Europene sunt parte a Summit-ului G-20.

Cam acestea sunt obiectivele cu privire la detaliile discuţiilor, concluziile discuţiilor, voi avea împreună cu domnul prim-ministru un briefing în această seară în jurul orei 18.15, iar mâine, după terminarea Consiliului European, briefingul de presă obişnuit.

Vă mulţumesc mult, la revedere”

Departamentul de Comunicare Publică
19 Martie 2009
(sursa: http://www.presidency.ro)

Problemele economice vor fi discutate astăzi la Bruxelles

Nabucco poate fi scos de pe agenda UE

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.