06 March 2009

Conceptul minorităţii naţionale începe să se încingă la căldura declaraţiilor


Asistăm la un sistem pe care îl credeam depăşit. Atunci când liderii depăşesc interesul personal reînvie vechile reţete propagandistice.

Iată punctul de vedere al unui parlamentar român interesat de noile contre sociale pe criterii naţionale.

Conferinta de presa

martie 6, 2009 by corinacretu

conf-de-presa-002

Astazi, am sustinut o conferinta de presa la sediul central al PSD.

Principala tema pe care-am abordat-o a fost situatia romanilor din Italia, pe baza concluziilor desprinse din discutiile avute la Roma cu parlamentarii italieni si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti. Nu voi mai insista aici pe acest subiect, pentru ca m-am referit destul de mult la el in ultima vreme. Vreau doar sa precizez ca, impreuna cu Daciana Sarbu, voi depune saptamana ce vine, in sesiunea plenara de la Strasbourg, o declaratie scrisa impotriva discriminarii si amenintarii romanilor ce traiesc in Italia. Daca va intruni numarul necesar de semnaturi din partea colegilor europarlamentari, declaratia initiata de noi va deveni document oficial al Parlamentului European in aceasta privinta. Este o prima actiune pe care am decis sa o initiem in sprijinul conationalilor nostri din Italia, dupa dialogul pe care l-am avut miercuri cu liderii asociatiilor lor.

Al doilea subiect in legatura cu care mi-am expus punctul de vedere la conferinta de presa au fost masurile pentru contracararea efectelor crizei economice. Duminica, la Bruxelles, a avut loc un summit al liderilor tarilor membre ale UE, care a provocat dispute aprinse mai ales pe tema ajutorului pentru tarile din centrul si estul Europei. Organizat din initiativa presedintiei cehe a Uniunii Europene si a Comisiei Europene, ca urmare a temerilor privind unele masuri protectioniste anticriza pe care doresc sa le adopte guvernele unor tari occidentale - fapt ce ar putea sa contravina principiilor unitatii si pietei unice, promovate de UE - reuniunea a fost precedata de mini-summit-ul statelor central si est-europene, care a fost organizat, asadar, pe fondul temerilor privind ridicarea unei noi cortine, economice, intre vechile si noile tari ale Uniunii.

conf-presa-6-martie-5

In timp ce Polonia si Cehia au cerut accelerarea intrarii in zona euro, iar Ungaria a propus un plan de sustinere a Europei de Est, Romania a adoptat o pozitie de neinteles din punctul meu de vedere: tacerea Presedintiei Romaniei inaintea acestui Summit si absenta oricaror dezbateri pe aceasta tema atat de importanta au fost urmate de refuzul presedintelui Basescu de a se solidariza cu liderii tarilor estice, pentru un pachet de masuri destinate ajutorarii acestora.
Problema sprijinirii tarilor estice a facut obiectul si al dezbaterilor din aceasta saptamana din Grupul Europarlamentar Socialist si, in acest sens, cred ca este binevenita declaratia Socialistilor Europeni cu privire la necesitatea unui pachet de masuri de solidaritate pentru a ajuta noile state membre. Partidul Socialist European intentioneaza sa propuna, inaintea Summit-ului european de primavara ce va avea loc in 19-20 martie, o initiativa pentru prevenirea somajului masiv cauzat de criza, initiativa care va include masuri specifice pentru tarile din Europa centrala si de est.

Romania a inceput sa fie si ea tot mai afectata de recesiune si de somaj, de aceea, in acest context economic si social dificil, au o importanta deosebita recomandarile Bancii Mondiale si relatiile cu Fondul Monetar International. Ieri, Banca Mondiala a dat publicitatii un raport ce contine un set de recomandari adresate autoritatilor romane. In acest timp, se vorbeste tot mai insistent despre necesitatea unui acord cu FMI pentru a obtine imprumuturi externe care sa ne ajute sa depasim perioada de criza. Nu am sa intru acum in detalii pe aceasta tema pe care am discutat-o azi-dimineata intr-o emisiune la Antena 3 si pe care am abordat-o ulterior si la Realitatea TV. Vreau doar sa remarc diferenta de abordare intre Banca Mondiala si FMI: in timp ce prima institutie e sensibila la consecintele sociale ale crizei economice si sfatuieste Guvernul sa intensifice protectia sociala in caz de deterioare a situatiei economice, in schimb FMI, dupa cum ne amintim din anii 90, obisnuieste sa impuna conditii foarte dure. PSD, ca partid de stanga, nu poate accepta sa fie sacrificate tocmai categoriile cele mai vulnerabile. Am intrat la guvernare pentru a apara interesele celor multi si pentru ca oamenii nevoiasi sa nu fie nevoiti sa stranga si mai mult cureaua pentru a achita costul crizei, de aceea e de datoria noastra sa ne opunem incheierii unui acord cu FMI in conditii dezavantajoase. Dupa cum spuneam si la conferinta de presa, cred ca ar fi o greseala majora sa importam, o data in plus, un proiect pentru Romania, in loc sa ne asezam la aceeasi masa toti reprezentantii societatii si sa elaboram unul in functie de necesitatile si obiectivele noastre. Este ceea ce ne si recomanda, de altfel, Banca Mondiala, care ne indeamna sa alcatuim un Comitet de Politica Nationala. Exista un organism similar in Franta si avem si noi precedentul acordului de la Snagov din anii 90, cand a fost elaborata Strategia de Aderare la UE, asumata de toate partidele si de partenerii sociali. Dupa integrarea in UE, ne lipseste un asemena proiect national, care ar trebui sa vizeze, cu bataie medie in timp, modernizarea tarii in toate domeniile de activitate.

De asemenea, am tinut sa protestez fata de declaratia jignitoare de ieri a liderului UDMR, Marko Bela, care a afirmat ca romanii din institutiile publice din Harghita si Covasna care nu stiu limba maghiara ”au un handicap”. Consider jignitoare pretentia presedintelui UDMR ca romanii cu functii de raspundere din aceste institutii sa cunoasca obligatoriu limba maghiara. Cred ca este un mod de a justifica epurarea romanilor, sub pretextul ca nu cunosc limba maghiara in propria lor tara. Se merge prea departe si astfel de pozitii tot mai exagerate trebuie taxate prompt si ferm.

In final, vreau sa va spun ca maine, sambata seara, de la ora 20.10, voi fi invitata Corinei Dragotescu, la Realitatea TV. Va doresc un sfarsit de saptamana cat mai linistit si mai placut!

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)




"Sunt de acord că peste tot trebuie să fie şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea sau judeţul respectiv, aşa e cinstit (...) În schimb, trebuie să ştiţi că aici românii au un handicap, în ghilimele, şi anume că în toate instituţiile administraţiei locale din aceste judeţe, după părerea mea, cei care au o anumită răspundere trebuie să cunoască amândouă limbile.
Şi cu tot respectul spun acest lucru (...) Aşa cum şi de la maghiari în mod drept se aşteaptă să cunoască foarte bine limba română, şi invers, şi românii care au astfel de funcţii sau răspunderi ar trebui să cunoască limba maghiară”, a declarat, joi, în judeţul Covasna, liderul UDMR Marko Bela.
(sursa: http://www.cotidianul.ro)


Trebuie continuată modernizarea Secuimii - Şedinţa de la Arcuş a grupurilor parlamentare ale UDMR
2009. 3. 5.

UDMR acordă în continuare o atenţie deosebită dezvoltării judeţului Covasna şi a întregului Ţinut Secuiesc. În acest sens Uniunea a purtat convorbiri şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu care a căzut de acord că deşi se află în opoziţie, UDMR va colabora cu ministerele pentru ca şi în condiţiile crizei economice să continue sprijinirea regiunilor locuite de maghiari, dezvoltarea şi modernizarea Ţinutului Secuiesc – a declarat preşedintele UDMR, Béla Markó, joi, la şedinţa grupurilor parlamentare ale Uniunii desfăşurată la Arcuş, în judeţul Covasna.

La consfătuire au fost invitaţi şi conducătorii maghiari ai instituţiilor descentralizate din judeţ, precum şi edilii administraţiei judeţene, care au prezentat informări privind problemele specifice ale judeţului, problemele economice şi sociale generate de criza economică, dar şi probleme ale învăţământului, culturii şi sănătăţii publice din judeţ. În cadrul vizitei de două zile în judeţul Covasna, membrii grupurilor parlamentare UDMR din Camera Deputaţilor şi din Senat s-au întâlnit, miercuri, 4 martie, la Bodoc, cu aproape 300 de reprezentanţi maghiari ai administraţiilor locale, iar joi, după şedinţa grupurilor parlamentare de la Arcuş, parlamentarii Uniunii au ţinut audienţe la Sfântu Gherorghe.



La şedinţa comună a grupurilor parlamentare, desfăşurată la Arcuş, preşedintele UDMR, Béla Markó, a arătat că în ultima perioadă Ţinutul Secuiesc s-a bucurat de o atenţie mărită, dar această atenţie s-a datorat în mare măsură declaraţiilor lui Traian Băsescu împotriva autonomiei, precum şi faptului că preşedintele statului doreşte să aibă o prezenţă mai marcantă în această regiune. Béla Markó a subliniat că în privinţa Ţinutului Secuiesc UDMR este, în numeroase probleme, în pronunţat dezacord cu politicienii români, cu deosebire în problema autonomiei teritoriale, dar consideră interesul sporit al politicienilor români faţă de Ţinutul Secuiesc ca fiind esenţialmente bun, în măsura în care el se va dovedi sincer.

Béla Markó a anunţat că mai mulţi politicieni de frunte ai UDMR au discutat, zilele trecute, cu şeful statului, şi cu prilejul acestor convorbiri demnitarii UDMR au subliniat că nu sunt de acord cu declaraţiile preşedintelui prin care contestă legitimitatea cerinţei de autonomie teritorială a Ţinutul Secuiesc, dar au căzut de acord cu Traian Băsescu în legătură necesitatea descentralizării. Béla Markó a arătat că s-au discutat cu prioritate posibilităţile de dezvoltare în continuare a Secuimii. Preşedintele UDMR a menţionat că în ultimii patru ani Uniunea a reuşit să obţină fonduri substanţiale de sprijin din bugetul central pentru programele de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc, şi consideră important că în această privinţă s-a reuşit să se ajungă la înţelegere cu şeful statului. În conformitate cu această înţelegere, UDMR, în pofida situaţiei ei de formaţiune de opoziţie, va stabili colaborări cu ministerele în vederea dezvoltării în ritm susţinut a regiunii. S-a discutat şi despre păstrarea în funcţii a conducătorilor maghiari ai instituţiilor descentralizate: şi în acest sens s-au primit anumite garanţii, dar după cum s-a exprimat Béla Markó, proba budincii este să o mâncăm, vom vedea dacă partidele coaliţiei de guvernare sunt dispuse la compromisuri. Béla Markó a subliniat că şi în acest domeniu soluţia de durată, trainică ar constitui-o înfăptuirea descentralizării, dar şi până atunci trebuie să se respecte proporţia etnică din zonele respective. Iar descentralizarea nu poate ocoli nici instituţia prefectului: în opinia preşedintelui UDMR, trebuie să se ajungă ca prefectul să controleze exclusiv respectarea legislaţiei, iar instituţiile aflate în subordinea sa să fie trecute în atribuţia administraţiilor locale. Nu putem accepta ca prefecţii să fie un fel de şefi peste judeţe, şi să exercite conducerea unipersonală a judeţelor. Trebuie să ajungem ca practic să fie indiferent cine este prefectul într-un judeţ sau altul, a spus Béla Markó, adăugând că în opinia UDMR, comunitatea maghiară ar trebui să fie prezentă, pe lângă administraţia publică locală, şi în instituţia prefecturii, proporţional cu ponderea etnică a populaţiei.

Preşedintele UDMR, Béla Markó a subliniat, de asemenea, că aşa cum se pretinde funcţionarilor publici maghiari să vorbească limba statului, tot la fel putem aştepta din partea funcţionarilor români din Secuime să cunoască şi să folosească limba maghiară în serviciile publice.

La rândul său, preşedintele executiv, Hunor Kelemen, a arătat că deşi faţă de situaţia din anii 1990 procentajul maghiarilor în administraţia publică a crescut semnificativ, el nu reflectă, nici azi, ponderea reală a maghiarilor în totalul populaţiei acestei regiuni. În plus, putem constata că statul este neîncrezător faţă de comunitatea maghiară, fiindcă în armată, în organele de poliţie şi azi sunt foarte puţini etnici maghiari. Aceasta demonstrează că ne consideră şi azi ca cetăţeni de rangul doi, a subliniat preşedintele executiv, Hunor Kelemen.

Referitor la învăţarea limbii române în şcolile din Secuime, preşedintele UDMR, Béla Markó, a arătat că trebuie modificată legea învăţământului în aşa fel ca elevii aparţinând minorităţilor naţionale să studieze limba română după manuale şi programe speciale nu doar în clasele primare, ci până în clasa a XII-a. Chiar şi actuala lege oferă însă posibilităţi nefolosite, permiţând elevilor din clasele V-VIII să folosească manuale alternative.

În cadrul discuţiilor s-au menţionat, în repetete rânduri, efectele negative ale HG de interzicere a cumulului pensiilor cu salariile, precum şi ale blocării locurilor de muncă în sectorul bugetar. Mai mulţi participanţi, politicieni şi conducători de instituţii, au opinat că prin aceasta guvernul a pus la grea încercare sistemul de învăţământ, de sănătate şi justiţia, care şi aşa duc lipsă acută de personal calificat.

La consfătuire s-a arătat că şi în viitor vor avea loc astfel de şedinţe în teritoriu ale grupurilor parlamentare, şi ele vor fi ţinute în toate judeţele unde trăieşte o comunitate maghiară mai însemnată.
(sursa: http://www.udmr.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.