16 March 2009

Dincolo de scandal, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni


MESAJUL
preşedintelui României, Traian Băsescu,
cu ocazia zilei de 15 martie

(14 martie 2009)

Ziua de 15 martie este sărbătorită de etnicii maghiari, inclusiv în România, ca ziua de sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni. Evenimentele evocate sunt legate de revoluţia paşoptistă din Ungaria, parte integrantă a valului revoluţionar care a cuprins Europa în anii 1848-1849. Atunci aspiraţiile maghiarilor, ale românilor, şi ale altor naţiuni europene, au fost legate de valorile modernizării şi emancipării naţionale. Deviza revoluţiei era „libertate, egalitate, fraternitate”, iar scopurile urmărite au fost desfiinţarea iobăgiei, libertatea presei, abolirea cenzurii, suportarea egală de către cetăţeni a obligaţiilor publice. Revoluţia, începută pe 15 martie 1848, a întrunit un larg consens în societatea vremii şi a fost susţinută de cele mai luminate personalităţi ale epocii, uneori chiar cu preţul vieţii, cum a făcut-o poetul Petofi Sandor.

Dragi concetăţeni maghiari,
Înţeleg sentimentul de mândrie care vă cuprinde în această zi şi sunt alături de dumneavoastră în momentele de sărbătoare. Maghiarii au dat dovadă în decursul istoriei că sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o şi în anul 1956 când s-au ridicat împotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei şi întregii lumi oameni cu performanţe deosebite în viaţa ştiinţifică, culturală sau sportivă. Înţeleg mândria dumneavoastră de a fi maghiar şi cred că acest sentiment de mândrie are motive întemeiate.

În acelaşi timp, cred că trebuie să fiţi mândri şi de calitatea dumneavoastră de cetăţeni români. România este patria comună a tuturor cetăţenilor ei, indiferent de originile acestora. Dacă în perioada dictaturii comuniste drepturile omului, între care şi drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, au fost nesocotite, în ultimii 20 de ani s-au făcut paşi ireversibili în construcţia unei societăţi democratice şi pluraliste, unde drepturile minorităţilor sunt garantate chiar în Constituţie.

În contextul actual, în care România şi Ungaria fac parte din aceeaşi mare familie europeană, cu scopuri comune de modernizare şi bunăstare, asumarea acestei duble identităţi şi mândrii, de a fi maghiar şi cetăţean român, a devenit mai uşoară şi mai naturală decât a fost vreodată în istorie.

Doresc maghiarilor din România, cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 martie, fericire şi bunăstare alături de toţi ceilalţi cetăţeni români.

Traian Băsescu
Preşedintele României

(sursa: http://www.presidency.ro)


Mesajul primului-ministru Emil Boc

Aş dori să transmit un mesaj de felicitare cetăţenilor români de etnie maghiară cu ocazia zilei de 15 martie, dată importantă în istoria naţiunii ungare. În calitate de prim-ministru, salut marcarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, reafirmându-mi convingerea că normalitatea europeană a vieţii de zi cu zi trebuie să se regăsească şi în susţinerea, protejarea şi afirmarea identităţii etnice şi culturale a minorităţilor naţionale.

Apreciez rolul important al comunităţii maghiare în evoluţia societăţii româneşti şi consider că atât comunitatea maghiară din România, cât şi comunitatea românească din Ungaria, au şi vor continua să aibă o contribuţie esenţială la consolidarea profundă a relaţiilor dintre cele două ţări. România şi Republica Ungaria sunt legate printr-o viziune europeană şi un parteneriat european, reflectate prin proiecte şi politici comune, în beneficiul cetăţenilor lor.

Consider că marcarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni este un bun prilej pentru toţi cetăţenii României să afirmăm dorinţa şi voinţa comună de a construi în armonie viitorul nostru european.

Emil Boc

Prim - Ministru al României

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 15.03.2009

(sursa: http://www.gov.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.